Biroul Procurorului General al Rusiei a redactat un proiect de ordin care conține o listă de încălcări în baza cărora autoritățile de la Moscova au dreptul de a suspenda licența instituțiilor media, notează Kommersant și TASS.

Vladimir PutinFoto: Alexei Babushkin / AFP / Profimedia

Potrivit proiectului, jurnaliștii nu vor avea voie să scrie:

  • informații inexacte de importanță publică care reprezintă o amenințare pentru viața și (sau) sănătatea cetățenilor;
  • informații false privind forțele armate ale Federației Ruse;
  • informații care discreditează armata rusă;
  • informații care exprimă într-o manieră indecentă o lipsă clară de respect față de societate și față de stat;
  • informații despre organizarea de evenimente publice neautorizate și (sau) participarea la acestea.

Dacă nu vor respecta regulile, Procuratura Generală trebuie să prezinte o cerere de suspendare a activității instituției mass-media în termen de cinci zile lucrătoare de la constatarea încălcării, chiar și imediat, dacă este necesar, potrivit documentului citat de Kommersant.

Cererea de suspendare sau de retragere a licenției trebuie trimisă imediat la Roskomnadzor, organismul care reglementează mass-media din Rusia.

În același timp, suspendarea activității sau retragerea licenței unei instituții de presă străină trebuie să fie convenită în prealabil cu Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Proiectul de lege care permite procurorului general să revoce licențele mass-media a fost prezentat Dumei de Stat în aprilie. Acesta a fost semnat de Vladimir Putin în luna iulie.

Măsura legislativă permite procurorului general și adjuncților săi să interzică mass-media să publice „informații neadevărate" și oferă procurorilor dreptul exclusiv de a suspenda activitatea unei instituții media.

În timp ce un jurnalist străin își poate pierde acreditarea pentru diseminarea de "informații neprietenoase".

Urmărește ultimele evoluții din a 280-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.