Premierul ucrainean spune că sezonul de iarnă va fi dificil și „foarte provocator”, dar că 70% din necesarul de energie a fost acoperit, potrivit CNN.

Premierul ucrainean Denîs ŞmîhalFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

El a declarat în cadrul unei ședințe de guvern că Rusia „va bombarda în continuare infrastructura energetică; obiectivul lor este de a îngheța Ucraina și de a comite un alt genocid al poporului ucrainean”,

Șmihal a declarat că „toate regiunile din Ucraina, cu excepția regiunii Herson, sunt alimentate cu energie electrică. În prezent, producția de energie electrică din țară acoperă 70% din nevoile de consum”.

El a spus că responsabilitatea revine acum companiilor regionale de electricitate de a nu depăși limitele furnizate de furnizorul de electricitate de stat NPC Ukrenergo și de a minimiza deconectarea neuniformă a consumatorilor.

Există suficientă energie, a spus el, pentru a distribui în mod egal sarcina întreruperilor forțate, astfel încât oamenii să poată aprinde luminile timp de cel puțin cinci-șase ore pe zi, a precizat Șmihal.

Premierul a spus că situația a necesitat o apărare aeriană puternică și reparații rapide ale echipamentelor electrice deteriorate.

„În ceea ce privește apărarea aeriană, în ultima lună, s-au înregistrat progrese semnificative, în primul rând, datorită furnizării de sisteme occidentale moderne”, a spus el.

Obținerea de echipamente energetice suplimentare a fost, de asemenea, o prioritate, a spus el.

„Numai Lituania ne-a dat 114 transformatoare. Alte țări alocă fonduri și echipamente pentru a ajuta Ucraina să supraviețuiască iernii. Nu doar Europa, ci și SUA, Canada și Japonia ne oferă un sprijin substanțial”, a spus el.

Șmihal a declarat că resursele energetice ale Ucrainei sunt adecvate pentru lunile de iarnă: „Intrăm în iarnă cu 14 miliarde de metri cubi de gaz în depozitele noastre și 1,3 milioane de tone de cărbune în depozite. Această resursă va fi aproape suficientă pentru a trece iarna în mod stabil”.

El a mai spus că Ministerul Economiei nu prevede niciun fel de penurie de combustibil și motorină, care vor fi necesare pentru sutele de generatoare care vor fi importate.