Consiliul local din Odesa a votat pentru dezmembrarea și transferarea la muzeul de artă local a unui monument dedicat „Fondatorilor Odesei” ce include o statuie a împărătesei ruse Ecaterina a II-a cea Mare, relatează Meduza.

Statuia Ecaterinei cea Mare din OdesaFoto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Măsura a fost aprobată cu votul a 43 dintre cei 44 de aleși, potrivit unei stenograme a ședinței pe care consiliul local a publicat-o pe canalul său de Telegram. Consilierii au votat de asemenea în favoarea înlăturării statuii lui Alexandr Suvorov, un general rus din secolul XVIII considerat unul dintre cei mai mari comandanți militari din istoria Rusiei.

Propunerea de a transfera ambele monumente la Muzeul de Artă din Odesa a fost făcută de consiliera Alexandra Kovalciuk, care ocupă și funcția de director adjunct al acestui muzeu. Ea nu a participat însă la vot.

Kovalciuk a propus măsura după ce autoritățile au dorit inițial să transfere ambele monumente întreprinderilor municipale care se ocupă de cimitirele și fântânile orașului.

Anterior, în luna septembrie, primarul Odesei a propus crearea unui parc al „trecutului imperial și sovietic” unde să fie mutate o parte din monumentele de arhitectură ale orașului.

Volodimir Zelenski a încurajat personal înlăturarea statuii

Consilierii locali au adoptat propunerea de a transfera cele două statui după ce în ultimele luni ambele au fost în mod repetat țintele unor acte de vandalism.

La începutul lunii noiembrie pe capul statuii Ecaterinei cea Mare a fost plasată o cagulă de călău în timp ce în mâna ei dreaptă i-a fost pus un ștreang.

Președintele Volodimir Zelenski a semnat încă din luna august o petiție care propunea demontarea statuii acesteia și a cerut consiliului local să ia în discuție acest subiect.

Măsura face parte dintr-o campanie mai amplă de „de-rusificare” ce are loc în Ucraina, dar și alte state vecine, ca răspuns la agresiunea militară a Moscovei.

Urmărește ultimele evoluții din a 280-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.