Comisia Europeană a retractat miercuri comentariile făcute de președintele său, Ursula von der Leyen, vizavi de numărul de militari ucraineni uciși în timpul războiului de agresiune declanșat de Rusia, gafa acesteia fiind pe larg speculată de presa rusă.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

„Invazia Rusiei în Ucraina a adus moarte, devastare și suferințe de nedescris. Ne amintim cu toții ororile de la Bucea. Se estimează că peste 20.000 de civili și peste 100.000 de ofițeri militari ucraineni au fost uciși până în prezent”, a declarat von der Leyen în cadrul unui mesaj video transmis mai devreme în cursul zilei de miercuri.

Președintele Comisiei Europene a șters ulterior înregistrarea video de pe pagina sa de Twitter.

Dana Spinant, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Comisiei a confirmat ulterior că von der Leyen s-a exprimat greșit.

„Multe mulțumiri celor care au scos în evidență inexactitatea cifrelor dintr-o versiune anterioară a acestei înregistrări video. Estimarea folosită din surse externe ar fi trebuit să se refere la pierderi, adică atât numărul de morți, cât și de răniți, și era menită să arate brutalitarea Rusiei”, a afirmat ea pe Twitter.

Noua înregistrare publicată de purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene este fără partea în care von der Leyen vorbește de pierderile umane pe care Ucraina le-ar fi suferit în timpul războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie.

„Pagubele suferite de Ucraina sunt estimate la 600 de miliarde de euro. Rusia și oligarhii săi trebuie să despăgubească Ucraina pentru pagubele suferite și pentru costurile de reconstrucție a țării, a mai spus șefa executivului european, adăugând că „am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale a Rusiei și am înghețat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruși”.

Comentariile sale au venit în contextul în care ea a anunțat miercuri că executivul blocului comunitar a propus un plan de confiscare a activelor rusești înghețate în străinătate.

Greșeala Ursulei von der Leyen a părut cu atât mai bizară întrucât ea a vorbit în mesajul video despre „ofițerii militari ucraineni” uciși, părând să facă o confuzie între soldați și ofițeri, deși ea a fost ministrul german al Apărării timp de 6 ani, între 2013 și 2019.

Comentariile sale despre numărul de soldați ucraineni uciși în timpul războiului au fost șterse și de pe site-ul Comisiei Europene.

Ce scrie presa rusă despre gafa Ursulei von der Leyen

Comentariile făcute de președintele Comisiei Europene au fost pe larg transmise de presa rusă miercuri dimineața din cauza numărului uriaș de pierderi pe care șefa executivului comunitar l-a menționat.

Ulterior, presa din Rusia a scris și despre retractarea cuvintelor sale și eliminarea părții respective din mesajul video, lăsând să se înțeleagă că acest lucru s-ar fi datorat faptului că von der Leyen ar fi prezentat involuntar cifre corecte.

„Din mesajul video al șefului CE au dispărut cuvintele despre pierderile armatei ucrainene”, titrează miercuri după-masa Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia.

„Videoclipul a fost publicat pe 30 noiembrie pe Twitter de către șeful CE. Ea vorbește în mod special despre reevaluarea pierderilor suferite de partea ucraineană în timpul ostilităților și, de asemenea, despre faptul că de la începutul operațiunii militare speciale, peste 100 de mii de soldați ucraineni și peste 20 de mii de civili au murit. Acum nu mai există cuvinte despre numărul morților”, scriu jurnaliștii ruși de la această publicație.

„Peste 100.000 de soldați ucraineni și peste 20.000 de civili au murit de la începutul operațiunii militare. Informațiile despre acest lucru au fost eliminate la aproximativ 2 ore de la publicarea declarației și a mesajului video”, scrie și TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

„Declarația video a lui Von der Leyen, care este disponibilă în prezent pe Twitter (n.r. a fost șters între timp), arată clar clipul de 11 secunde, din care a fost eliminată fraza cu numărul victimelor armatei ucrainene. În plus, durata videoclipului original a fost redusă cu aproximativ 7 secunde”, adaugă TASS.

Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, notează la rândul său:

„Din înregistrarea discursului șefului Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost tăiate cuvintele potrivit cărora 100 de mii de soldați ucraineni au murit de la începutul conflictului militar. Înregistrarea a fost postată pe Twitter. Postările nu pot fi editate pe rețeaua de socializare, așa că videoclipul original a fost eliminat”.

Jurnaliștii de la Kommersant l-au citat și pe Serhii Nikoforov, purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski, „care a spus că informațiile despre pierderile forțelor armate ale Ucrainei sunt sensibile. Potrivit acestuia, doar comandantul-șef, ministrul apărării și președintele Ucrainei pot publica astfel de date”.

Urmărește ultimele evoluții din a 280-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.