Un vehicul militar turcesc rezistent la mine a fost scos din luptă după ce a lovit o mină în Ucraina, mai multe astfel de vehicule fiind primite de forțele armate ale Ucrainei în urmă cu câteva luni.

Probleme pentru vehiculul rezistent la mine turcescFoto: Captura video

Înregistrarea arată cum vehiculul blindat rezistent la mine si protejat împotriva ambuscadelor (MRAP) „Kirpi” de fabricație turcească a suferit daune puternice în partea sa frontală după ce a lovit o mină, pierzând inclusiv o roată în urma exploziei.

Cu toate acestea, geamurile blindate ale MRAP-ului par să fi rezistat detonării și vehiculul și-a făcut treaba de a proteja echipajul său. Administratorii paginii OSINTtechnical care monitorizează echipamentele de luptă folosite în Ucraina notează că „Kirpi”-ul pare că va putea fi reparat de inginerii ucraineni dacă aceștia au componentele necesare.

După cum sugerează și numele lor, vehiculele MRAP au fost proiectate pentru a rezista exploziilor de mine și ambuscadelor, fiind dezvoltate inițial de armata americană începând cu 2007 ca răspuns la atacurile de gherilă ale insurgenților din Afganistan și Irak.

Turcia, care are și ea astfel de vehicule în dotarea forțelor sale armate, a trimis 50 de „Kirpi”-uri armatei ucrainene în luna august. O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare o lună mai târziu a surprins cum vehiculele turcești au fost deja folosite în rol de susținere a infanteriei în timpul ofensivei desfășurate în Herson de forțele armate ale Kievului.

În mod interesant, administratorii paginii OSINTtechnical notează de asemenea că, judecând după imaginile apărute în ultima perioadă pe rețelele de socializare, armata ucraineană pare să fi început să aibă și ea probleme cu minele plasate de invadatorii ruși în contextul în care propriile probleme ale rușilor cu acestea sunt deja de notorietate.

Urmărește ultimele evoluții din a 280-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.