Administrația președintelui american Joe Biden ia în considerare desemnarea grupului paramilitar Wagner ca organizație teroristă străină, pe fondul eforturilor continue de a impune Rusiei sancțiuni pentru războiul din Ucraina, a declarat un oficial american, relatează CNN.

Joe Biden, discurs la Casa AlbaFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nu a fost luată nicio decizie finală și nu este clar cât de departe este administrația de a putea face această desemnare, având în vedere procesul legal laborios în luarea acestei decizii, a explicat oficialul.

Grupul Wagner este o companie privată de mercenari care a fost puternic implicată în luptele din Ucraina. Grupul este adesea descris ca trupele neoficiale ale președintelui Vladimir Putin.

Grupul a fost fondat oligarhul rus Evgheni Prigojin, cunoscut drept „bucătarul” lui Putin.

Grupul este deja sancționat de SUA, dar administrația Biden își propune să-l eticheteze drept organizație teroristă, pe fondul presiunilor – atât din partea ucrainenilor, cât și din partea Congresului – de a declara Rusia drept stat sponsor al terorismului din cauza invaziei Ucrainei și a atacurilor constante asupra populaţiei civile.

„În timp ce Ucraina continuă să prindă avânt pe câmpul de luptă, președintele Putin și-a concentrat furia și focul asupra populației civile a Ucrainei”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, la o conferință de presă miercuri, la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la București, menționând că țintele lui Putin sunt căldura, apa și electricitatea.