Oficialii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au găsit arme și bani rusești miercuri, după perchezițiile la proprietățile din jurul Kievului care ar avea legătură cu politicianul pro-rus Yevhen Muraiev, relatează Reuters.

Yevhen MuraievFoto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

SBU a declarat că perchezițiile efectuate în case și birouri aparținând lui Yevhen Muraiev, despre care a spus că „se ascunde în străinătate de justiție”, și asociaților săi au făcut parte dintr-o anchetă penală pentru trădare.

Partidul politic al lui Muraiev și un canal de televiziune aflat sub controlul său au fost văzute ca portavoce pentru interesele Kremlinului în Ucraina înainte de invazia Moscovei din 24 februarie. Partidul, Nashi, a fost interzis după ce forțele ruse au pătruns în Ucraina.

El a promovat opinii care s-au aliniat cu narațiunile rusești despre Ucraina, inclusiv că protestele de la Maidan din 2014 de la Kiev au fost o lovitură de stat susținută de Occident, iar războiul alimentat de Kremlin din estul Ucrainei care a urmat a fost un conflict intern.

Cu săptămâni înainte de atacul pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei din acest an, Ministerul de Externe al Marii Britanii a declarat că Rusia ia în considerare instalarea lui Muraiev pentru a conduce un nou guvern marionetă, o afirmație respinsă atât de el, cât și de Moscova.

SBU a spus că o analiză independentă a declarațiilor publice ale lui Muraiev „mărturisește prezența în acțiunile sale de semne” de trădare.

A spus că materialele confiscate în perchezițiile de miercuri vor fi examinate în continuare.

Citește și:

Cine este Evhen Muraiev, omul despre care Regatul Unit afirmă că ar fi opțiunea Kremlinului pentru a conduce Ucraina