Marea Britanie a acuzat Kremlinul că dorește să instaleze la conducerea Ucrainei un lider prorus și a precizat că, în cadrul planurilor vizând o ofensivă militară, o serie de agenți ai serviciilor rusești de informații s-au aflat în contact cu foști politicieni ucraineni, scrie usnews.com, preluat de Rador. Ministerul de Externe al Marii Britanii a afirmat că Rusia l-ar avea în vedere pe politicianul ucrainean Evhen Muraiev pentru ca el să conducă un nou guvern – o declarație care a fost respinsă de Rusia. Muraiev a respins și el afirmația într-un comentariu adresat ziarului Observer.

Evhen MuraievFoto: Profimedia Images

El și-a început cariera politică la Harkov, ca aliat al fostului președinte Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia ca urmare a revoltei de pe Maidan.

Între anii 2014 – 2019, Muraiev a fost parlamentar. El a inițiat facțiunea Blocului Opoziției, un partid format din rămășițe ale Partidului Regiunilor, partidul lui Ianukovici susținut de Moscova. Dar în iunie 2016, el s-a delimitat de Blocul Opoziției, înființând propriul partid, Pentru Viață, cu o ideologie similară.

În 2018, el a lansat un alt partid, numit Nashi (Ai Noștri). Muraiev s-a înscris drept candidat prezidențial la alegerile din 2019, dar și-a retras candidatura înaintea votării.

Care sunt vederile politice ale lui Muraiev?

Muraiev a promovat niște opinii apropiate ideilor rusești despre Ucraina. El a calificat protestele din piața Maidan drept o lovitură de stat sprijinită de Occident.

Anul trecut, el a spus că războiul din Donbas, o provincie din estul Ucrainei, este un conflict intern între guvern și rebeli, contrar opiniilor din Ucraina și din Occident, potrivit cărora conflictul este între Ucraina și niște opozanți sprijiniți de ruși.

În 2021, el a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este dirijat de Occident și a sugerat, la fel ca și Rusia, că s-ar putea ca Ucraina să încerce să recucerească prin forță teritoriile deținute de separatișii sprijiniți de ruși. Kievul neagă un asemenea plan.

„Zelenski este ostatic și e șantajat de MI6, de CIA, de oricine. S-ar putea ca mâine să fie silit să lanseze o ofensivă asupra Donbasului, ceea ce ar duce la un război general”, a spus el.

Atragerea Rusiei într-un conflict „ar însemna moartea a mii de ucraineni de o parte și de alta a liniei de demarcație”.

Câtă influență are Muraiev?

Muraiev este mai puțin relevant decât Viktor Medvenciuk, un om de afaceri și parlamentar prorus, care afirmă că președintele rus Vladimir Putin este nașul fiicei sale și care, anul trecut a fost pus sub arest la domiciliu, fiind acuzat de trădare.

Cu toate acestea, Muraiev își exercită influența prin Nash (Al nostru) canalul TV pe care îl deține, care a început să emită în noiembrie 2018 și care este oficial deținut de tatăl său, Volodimir.

Potrivit unui sondaj al Centrului Razumkov din decembrie 2021, Muraiev s-ar clasa pe locul al șaptelea, cu 6% din sprijin în eventualitatea candidaturii sale la viitoarele alegeri prezidențiale, din 2024. Un alt centru de sondaje îl plasează pe locul al cincilea.

În 2017, el și-a publicat declarația de avere, obligatorie în calitate de parlamentar. El a declarat niște depuneri în valoare de $2 milioane, 1 milion de euro ($1,13 milioane) și 13 milioane de hrivne ($460.971)

Ce afirmă Muraiev și alții despre acuzațiile din Marea Britanie?

Muraiev a dezmințit ipoteza britanică, afirmând, în ziarul Observer, că acuzația „nu este foarte logică”. El a promis să posteze alte comentarii pe Facebook, însoțite de o fotografie trucată a lui, ca parodie la James Bond.

Într-un mesaj postat ulterior, el a cerut să se pună capăt împărțirii Ucrainei între politicieni prooccidentali și proruși, afirmând că țara are nevoie de lideri noi.

Rusia a respins și ea acuzațiile Marii Britanii, calificându-le ca fiind o „dezinformare”. Guvernul Ucrainei nu a comentaat imediat informația.

Volodimir Fosenko, un analist politic ucrainean, a considerat că Muraiev ar fi un candidat ciudat.

„Cu toate vederile sale proruse, Muraiev nu este o persoană apropiată Kremlinului, mai ales în comparție cu Medvenciuk”, a scris Fesenko.