Civili ucraineni au filmat o înregistrare video care pare să arate distrugerile rămase în urma unui atac cu sisteme HIMARS, localnicii exprimându-și uluiala față de amploarea acestora.

O „groapa HIMARS”?Foto: Captura video

„Pereții hangarului, distruși. Evident. Uite un radio incinerat, o vestă antiglonț”, arată cel care filmează, îndreptând apoi camera spre plăcute ceramice care par să fi făcut parte din „armura” soldaților ruși.

„Aici au avut cel mai probabil un punct de comunicații”, continuă relatarea, bărbatul care prezintă distrugerile numărând pe rând 12 radiouri distruse în urma atacului. El trece apoi la „un lucru de aici și numeroase alte chestii”, revenind apoi la ceea ce a atras atenția celor din zonă.

„Iar aici vreau să vă arăt cel mai entuziasmant lucru. Ce este?”, întreabă el în timp ce îndreaptă cel mai probabil telefonul înspre o gaură cu formă cilindrică de sub dărâmături.

„Nici nu știu ce este dar cred că este o gaură HIMARS”, afirmă râzând acesta. „Nu știu, a penetrat placa de beton”, adaugă el, înainte ca celălalt bărbat care participă la „prezentare” să remarce grămezile de alte echipamente distruse.

„E un miros puternic de cadavre”, mai spune unul dintre ei, referindu-se apoi la soldații morți drept„katsapas”, un termen peiorativ pentru ruși.

Deși nu este clar când a fost filmată înregistrarea, o serie de alte imagini video distribuite în ultimele zile arată că ucrainenii continuă atacurile cu sisteme HIMARS și alte lansatoare occidentale, chiar dacă forțele lor nu întreprind momentan vreo ofensivă importantă, părând mai degrabă concentrate pe apărarea orașului strategic Bahmut din estul țării.

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat de asemenea marți o înregistrare video în care prezintă lansatoarele multiple de rachete MARS II primite din partea Germaniei, descriind aceste arme drept „un coșmar al invadatorilor ruși” datorită razei lor de acțiune și a preciziei ridicate.

Tot în urmă cu o zi ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că Ucraina a primit un al patrulea tip de lansator multiplu de rachete, modelul LRU (Lance Roquette Unitaire), o variantă franceză a lansatoarelor multiple M270 fabricate în SUA.

Urmărește ultimele evoluții din a 280-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.