Ucraina a anunțat marți că a primit un nou tip de lansator multiplu de rachete pentru războiul împotriva Rusiei, noua livrare de armament sosind de data aceasta din Franța, relatează Ukraîinska Pravda.

Lansatoarele multiple de rachete „LRU” primite de UcrainaFoto: Bjarn Trotzki / Imago Stock and People / Profimedia

„Al 4-lea frate din familia Mâinii Lungi (n.r. o referință la lansatoarele multiple de rachete primite de Ucraina), LRU din Franța a sosit în Ucraina. Armata ucraineană este acum și mai puternică pentru a descuraja și distruge inamicul. Aceasta este rezultatul prieteniei vizibile dintre Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron”, a anunțat pe pagina sa de Twitter ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov.

„Mulțumim [ministrului francez al Apărării] Sébastien Lecornu, guvernului și poporului francez!”, a subliniat el.

LRU (Lance Roquette Unitaire) este o variantă franceză a lansatoarelor multiple M270 fabricate în SUA.

Ceilalți trei „frați” la care face referire Oleksii Reznikov sunt sistemele HIMARS primite de Ucraina din Statele Unite pe 23 iunie, lansatoarele M270 trimise la Kiev de către Marea Britanie la jumătatea lunii iulie și cele MARS II furnizate de Germania la începutul lunii august.

Sistemele germane MARS II sunt la rândul lor o variantă modificată a lansatoarelor americane M270.

Lansatoarele franceze au o rază de acțiune apropiată de a HIMARS-urilor

Lansatoarele LRU primite acum de ucraineni folosesc o rachetă M31 și au o rază de aproximativ 70 de kilometri, apropiată de cea a sistemelor HIMARS furnizate de SUA.

Sistemele HIMARS au o rază efectivă maximă mult mai mare însă rachetele furnizate de partea americană pentru ele pot lovi ținte aflate la o distanță maximă de 80 de kilometri.

Lansatoarele franceze pot fi încărcate cu 12 rachete ce pot fi lansate în succesiune rapidă, la fel ca restul sistemelor de acest tip.

La sfârșitul lunii octombrie Franța a anunțat de asemenea că va furniza Ucrainei sistemul său de apărare aeriană cu rachete Crotal în contextul atacurilor repetate ale forțelor rusești împotriva infrastructurii energetice a țării.

Premierul francez Elisabeth Borne anunțase la momentul respectiv că guvernul său analizează posibilitatea trimiterii unor sisteme LRU Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 279-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.