Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat miercuri, la Bucureşti, că neutralitatea ţării sale, garantată prin Constituţie, nu implică "autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă" faţă de invazia rusă din Ucraina. El a spus că, potrivit analizelor din Moldova, ţara nu este "ameninţată în lunile şi săptămânile următoare de un scenariu militar", dar că este "datoria guvernului să fie pregătit pentru întreg spectrul de ameninţări".

Nicu PopescuFoto: Facebook Nicu Popescu
  • "Prin Constituţie, Moldova este o ţară neutră. Nu încearcă să adere la NATO ca ţară, din cauza prevederilor noastre constituţionale.
  • În acelaşi timp, pentru Moldova neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă faţă de ceea ce se întâmplă în lume, inclusiv condamnarea de către noi a agresiunii ruse împotriva Ucrainei", a declarat şeful diplomaţiei de la Chişinău înaintea discuţiilor din ultima zi a reuniunii miniştrilor de externe din cadrul NATO de la Bucureşti, la care a fost invitat să participe alături de omologii săi din Bosnia-Herţegovina şi Georgia.

Este pentru prima dată când un ministru de externe al Republicii Moldova participă la o reuniune ministerială a NATO.

Popescu a subliniat că Moldova este interesată să-şi "consolideze rezilienţa", inclusiv cu NATO.

Ministrul a precizat că dispoziţia constituţională privind neutralitatea fostei republici sovietice există din 1994 şi a recunoscut că societatea civilă dezbate posibilitatea de a revizui acest principiu, dar că, pentru moment, acest lucru nu a fost transformat "într-un proces politic":

  • "Există o discuţie între observatori, în rândul societăţii civile, parlamentarii au vorbit de asemenea despre cum trebuie să avem o dezbatere naţională despre cele mai bune modalităţi de a garanta securitatea ţării noastre, pacea.
  • Pentru moment, această discuţie nu este instituţionalizată, nu s-a convertit într-un proces politic, dar, bineînţeles, societatea noastră este foarte afectată de acest război, foarte speriată de ceea ce se poate întâmpla unei ţări independente şi democratice precum Ucraina, iar asta, desigur, alimentează discuţia pe care o avem în Moldova", a afirmat Popescu, citat de Agerpres.

El a mai spus că, potrivit analizelor din Moldova, ţara nu este "ameninţată în lunile şi săptămânile următoare de un scenariu militar", dar că este "datoria" guvernului "să fie pregătit pentru întregul spectru de ameninţări".

"Situaţia de astăzi din Moldova este calmă", a spus el, menţionând în acelaşi timp problema regiunii separatiste pro-ruse Transnistra şi "prezenţa militară ilegală rusă acolo".