Forțele rusești au încercat să avanseze în estul Ucrainei și au atacat orașului Herson din sudul țării, a declarat armata ucraineană, în timp ce aliații occidentali încearcă să sprijine Ucraina și vecinii săi împotriva Moscovei. Germania va trimite sisteme Patriot în Germania, a afirmat miercuri seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp Statul Major ucrainean face o analiză a situației de pe front și pregătește o ripostă mai puternică decât în prezent.

Un pod rupt în apropiere de Lîman, regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cele mai importante informații de joi, ziua 281 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:35Noul material LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

23:14 Joe Biden spune că nu intenţionează să ia legătura cu Putin decât dacă acesta are de gând să pună capăt războiului

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi, după întâlnirea cu preşedintele Emmanuel Macron, că acţiunile lui Vladimir Putin în Ucraina ţin de domeniul patologicului şi a spus că nu are de gând să ia legătura cu liderul rus decât dacă acesta vrea să pună capăt războiului, relatează News.ro citând CNN.

22:55 Kievul acuză Rusia că trage cu rachete nucleare fără încărcătură pentru a "distrage atenţia" apărării antiaeriene ucrainene / Armata a prezentat o astfel de mostră

Rusia foloseşte în prezent în atacurile din Ucraina rachete sovietice cu capacitate nucleară, cărora le scoate focoasele, scopul fiind acela de a „distrage atenţia” şi de a epuiza stocurile apărării antiaeriane ucrainene, a acuzat joi armata Kievului, care a prezentat fragmente din rachete de croazieră X-55 (Kh-55) găsite în vestul ţării, relatează News.ro citând BBC .

22:40Grupul paramilitar Wagner, care oricum este cunoscută pentru brutalitatea sa, a creat o „Companie sălbatică” formată din cei mai violenți deținuți recrutați, potrivit cercetătorului independent Chris Owen care o citează pe Olga Romanova, șefa grupului pentru drepturile deținuților „Rusia în spatele gratiilor”

21:55 În zona ocupată a regiunii Zaporojie, rușii își retrag armata din unele localități din regiunea Zaporojie, spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

21:35 Ministrul Apărării: Teoretic, nu este exclus ca Putin să folosească o armă nucleară tactică / România nu se teme de un atac

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a afirmat, joi, la Antena 3, că România nu se teme că va fi atacată, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, însă sunt avute în vedere toate scenariile, iar folosirea armelor nucleare nu poate fi exclusă „teoretic”, dar i-ar plăcea să creadă că aşa ceva nu se va întâmpla, potrivit News.ro.

Discuțiile continuă privind solicitarea Poloniei de a muta sistemele Patriot oferite de Germania în Ucraina

21:16Cele 27 de țări UE erau, joi seară, aproape de a finaliza un acord pentru a impune un plafon de 60 de dolari pe baril la prețul petrolului rusesc vândut țărilor terțe, pe lângă embargoul care intră în vigoare luni, potrivit surselor diplomatice, relatează AFP.

21:00 Rusia: Librarii și editurile se confruntă cu spectrul cenzurii

Confruntați cu interdicții și restricții tot mai numeroase, editurile și librarii din Rusia se tem de revenirea cenzurii din epoca sovietică, în contextul înăspririi puterii care însoțește ofensiva militară din Ucraina, potrivit AFP.

20:37Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a găsit literatură propagandistă și xenofobă în timp ce efectua percheziții la o mănăstire a Patriarhiei Moscovei din Muncaci, regiunea Transcarpatia, relatează Kyiv Independent.

20:12 După întâlnirea din Biroul Oval, Biden și Macron au publicat o declarație comună care condamnă războiul Rusiei

Cei doi lideri au scris că "condamnă cu fermitate războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și subliniază că țintirea intenționată a civililor și a infrastructurii civile constituie crime de război, ai căror autori trebuie să fie trași la răspundere", potrivit CNN.

19:40 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la discuțiile în curs privind solicitarea Poloniei de a muta sistemele Patriot oferite de Germania în Ucraina, relatează Reuters.

Rusia a retras unele trupe din localităţile din dreptul oraşului Herson

19:14 Avioane de luptă europene: Dassault confirmă în sfârșit acordul cu Airbus

Dassault Aviation a confirmat în cele din urmă joi că a făcut un pas spre viitorul avion de luptă european, după intense presiuni politice franco-germane pentru a salva acest proiect ambițios și costisitor, scrie AFP.

19:00Armata ucraineană a declarat joi că Rusia a retras unele trupe din localităţile din dreptul oraşului Herson aflate pe malul opus al râului Nipru, acesta fiind primul anunţ oficial ucrainean în legătură cu o retragere rusă de pe ceea ce constituie acum principala linie de front din sud, relatează Reuters, potrivit News.ro.

18:55 Alimentarea cu energie electrică este în curs de restabilire în orașul Herson, din sudul Ucrainei, după ce a rămas fără curent electric în urma bombardamentelor rusești de joi dimineață, a declarat un oficial local.

Echipele "au reparat fără încetare liniile electrice din Herson după bombardamentele inamice de dimineață, [și] 65% din energia electrică a orașului este restabilită", a declarat Iaroslav Ianușevici, șeful administrației militare din regiunea Herson.

18:25Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul că s-a implicat direct în conflictul din Ucraina, furnizându-i arme și antrenându-și soldații, relatează The Guardian. El mai spune că instalațiile energetice din Ucraina au fost lovite care a opri Vestul să „pompeze arme mortale” în Ucraina „pentru a-i ucide pe ruși”.

18:10 O sută de soldați au fost schimbați joi în Ucraina, potrivit unor înalte personalități ucrainene și pro-ruse. Andrii Yermak - șeful Biroului președintelui Ucrainei - și Denis Pușilin - șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk - au confirmat că 50 de soldați de fiecare parte au fost schimbați joi, potrivit CNN.

A șasea scrisoare-capcană din ultimele 24 de ore vizează Ambasada SUA din Madrid

17:55Elveția a înghețat active financiare rusești în valoare de peste 7 miliarde de dolari

Elveția a înghețat active financiare rusești în valoare de peste 7 miliarde de dolari, potrivit secretarului de stat elvețian pentru economie (SECO).

Valoarea totală a activelor financiare confiscate de la începutul războiului din Ucraina se ridică acum la 7,89 miliarde de dolari americani, începând cu 25 noiembrie, a declarat joi SECO într-un comunicat de presă. În plus, 15 proprietăți atribuite rușilor sancționați în Elveția au fost confiscate.

17:28Ambasada Statelor Unite la Madrid a primit o scrisoare asemănătoare cu cele cinci scrisori-capană trimise la Ambasada Ucrainei în Spania şi la alte obiective din ţară, a anunţat joi postul de televiziune La Sexta, citat de Reuters, potrivit News.ro.

17:01VIDEO O nouă înregistrare video impresionantă apărută pe rețelele de socializare arată cum doar doi soldați ucraineni reușesc să respingă un atac „stealth” al unui grup de 10 mercenari ai grupului Wagner.

16:33Cetățenii non-ruși din orașul rusesc Celeabinsk primesc ordine de mobilizare, în ciuda faptului că mobilizarea parțială s-a încheiat și în ciuda faptului că nu au pașapoarte rusești sau chiar permise de ședere, ceea ce ar trebui să-i facă neeligibili, relatează platforma rusă independentă de știri SOTA, potrivit cercetătorului independent Chris Owen.

Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa preşedintelui Republicii Moldova Maia Sandu

16:02 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat orașul Herson din sudul Ucrainei cu Stalingradul atunci când a fost întrebat de jurnaliștii de la Moscova de ce trupele rusești bombardează capitala regională despre care afirmă că face parte din teritoriul Rusiei.

15:34Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi că l-a îndemnat pe președintele Chinei Xi Jinping să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a o presa să respecte Carta ONU cu privire la Ucraina și pentru a pune capăt războiului, relatează Reuters și The Guardian.

15:13Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a acuzat joi Ucraina că încearcă „să târască” cu orice preţ NATO în conflictul armat cu Rusia, a transmis agenţia oficială BELTA, preluată de EFE.

15:06Comisia Europeană a cerut celor 27 de state membre ale UE să aprobe un preț maxim de 60 de dolari pentru barilul de petrol rusesc, scrie The Wall Street Journal, citând mai multe persoane familiare cu discuțiile.

14:38Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat un atac dur la adresa preşedintelui Republicii Moldova Maia Sandu, întrebând ce a făcut ”cetăţeana României” pentru cetăţenii Republicii Moldova şi afirmând că Rusia a ajutat întotdeauna Chișinăul, iar în schimb autorităţile moldovene propagă rusofobia la comanda Occidentului, relatează deschide.md, potrivit news.ro.

14:24 Kremlinul a denunțat joi planul Uniunii Europene de a crea un tribunal internațional care să investigheze războiul declanșat de Vladimir Putin, afirmând că acesta este ilegitim și va fi condamnat de partea rusă. Dmitri Peskov a precizat însă că Rusia face propriile investigații.

Rusia majorează prețurile la energie și gaze, inclusiv pentru consumatorii casnici

14:15 Ambasada Rusiei în Spania condamnă joi „orice amenințare sau act terorist" în legătură cu cele cinci scrisori-capcană trimise către birouri guvernamentale, companii private și ambasada Ucrainei la Madrid, scrie Reuters.

„Orice amenințare sau act terorist, în special cel îndreptat împotriva unei misiuni diplomatice, sunt de condamnat în totalitate", se arată într-o declarație postată pe contul de Twitter al Ambasadei Rusiei în Spania.

13:29Spania a sporit securitatea în clădirile publice și diplomatice după ce o serie de scrisori-capcană cu explozibil au fost trimise către ținte precum premierul spaniol Pedro Sanchez, ministrul apărării Margarita Robles și ambasada Ucrainei, a anunțat joi Ministerul de Interne, informează Reuters. În total, cinci scrisori-capcană au fost depistate în Spania, inclusiv la o companie care a donat lansatoare de rachete Kievului.

12:56 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a făcut joi o comparație halucinantă între „operațiunea militară specială” a Rusiei și războaiele americane din Irak și Afganistan, afirmând că, spre deosebire de forțele NATO și SUA, cele rusești nu omoară civili în Ucraina.

12:53Autorităţile ruse vor creşte preţurile la gaz şi electricitate, inclusiv pentru consumatorii casnici, mass-media locale relatând joi că preţul gazului va creşte cu 8,5%, iar cel pentru electricitate, cu 9%, transmite dpa, citată de Agerpres. 4 din 10 cetăţenii ruşi spun că nu le ajunge salariul de la o lună la alta, potrivit unui sondaj. Speranţele exprimate de unii economişti cum că gazul va deveni mai ieftin pe piaţa internă după scăderea exporturilor nu s-au materializat.

Ucraina îl demite pe inginerul pus șef de către Moscova la centrala nucleară Zaporojie

12:28„E un trădător”. Ucraina l-a demis joi pe inginerul-șef adjunct al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, acuzându-l de colaborare cu forțele Moscovei și de trădare, a anunțat compania de stat pentru energie nucleară Energoatom, transmite Reuters.

12:12O nouă lege extinsă privind ”agenţii străini” din Rusia intră în vigoare joi, semnificând o reprimare intensă a libertăţii de exprimare şi a opoziţiei în timpul mandatului preşedintelui Vladimir Putin, relatează CNN.

11:57Orașul ucrainean Herson, recent eliberat, a rămas fără energie electrică după bombardamentele intense ale forțelor ruse, a declarat joi guvernatorul regional, informează Reuters.

11:41VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare rusești de un grup de bărbați care afirmă că sunt deținuți ce s-au înrolat pentru a lupta în Ucraina arată cum aceștia încearcă să îi convingă pe „colegii” lor din penitenciare să li se alăture, afirmând că sunt bine și sănătoși, că războiul le-a schimbat viața în bine și că pe front au toate posibilitățile din lume.

Germania va susține în continuare Ucraina

11:25Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania va continua să sprijine Ucraina până la încheierea războiului, potrivit The Kyiv Independent.

"Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie: economic, financiar, cu ajutor umanitar, prin reconstrucția infrastructurii energetice distruse, precum și cu arme", a spus el, adăugând că războiul Rusiei îi afectează și pe germani, potrivit Ukrinform.

Scholz a mai spus că Rusia nu mai poate câștiga războiul din Ucraina pe câmpul de luptă.

10:40VIDEO Soldații ucraineni au reușit o nouă lovitură remarcabilă cu deja celebrul sistem antitanc Stugna-P, distrugând un tanc rusesc tocmai în timp ce acesta încerca să salveze un alt tanc rusesc avariat.

10:36Statul Major General al Ucrainei susține că Rusia a pierdut 89.440 de soldați în Ucraina de la începutul răzobiului.

10:20Scriitorul ucrainean Volodimir Vakulenko a murit în regiunea ucraineană Harkov, în timpul ocupației rusești și a fost înmormântat în orașul Izium, unde au fost găsite aproximativ 400 de cadavre într-o groapă comună, după eliberarea orașului, notează Meduza. Bărbatul a fost interogat de „miliția” din Lugansk după ce a fost denunțat de localnici, apoi a dispărut fără urmă.

09:34Armata americană a atribuit miercuri un contract de 1,2 miliarde de dolari companiei Raytheon Technologies pentru șase sisteme de apărare antiaeriană NASAMS care vor ajunge Ucraina, a anunțat Pentagonul, notează Reuters.

Șase milioane de ucraineni nu au energie electrică

09:11În prima zi oficială de iarnă, aproape șase milioane de persoane din majoritatea regiunilor ucrainene nu au energie electrică, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit The Guardian.

Miercuri, serviciul public de urgență al Ucrainei a declarat că nouă persoane au fost ucise în incendii, după ce au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi locuințele în urma atacurilor rusești asupra instalațiilor electrice.

"Numai în ultima zi au avut loc 131 de incendii în Ucraina, dintre care 106 în sectorul rezidențial. Nouă persoane au murit, iar opt au fost rănite", a precizat serviciul de urgență.

09:05Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat miercuri controversatul plan de pace propus de Elon Musk pentru a pune capăt ofensivei Rusiei în Ucraina, invitându-l pe miliardarul american să vină în ţara sa devastată de război, transmite AFP, preluată de Agerpres.

08:30Rusia nu învață din propriile greșeli. Eforturile rușilor în apropiere de Bahmut, în estul regiunii ucrainene Donețk, indică faptul că Rusia "a eșuat în mod fundamental să învețe din campaniile anterioare încheiate cu un număr mare de victime", afirmă Insitutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluarea a conflictului.

08:10Armata rusă ia o ”pauză de la rachete” după atacurile grele din ultimele săptămâni, afirmă forţele armate ucrainene. Moscova foloseşte acest răgaz pentru a pregăti în continuare atacuri pe scară largă, transmite dpa, ctitată de Agerpres.

07:43Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seară că Germania a decis să transfere sistemul antiaerian Patriot în Ucraina, o măsură pentru care, spune liderul de la Kiev, generaţii întregi de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz, notează news.ro. Anterior, Polonia ceruse Germaniei să transfere echipamentul de apărare Kievului, după ce Berlinul oferise Varșoviei sisteme Patriot în urma incidentului cu racheta rătăcită de la granița cu Ucraina. Prezent la reuniunea NATO de la București, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a cerut din nou sisteme avansate de apărare antiaeriană, menționând printre altele și sistemul avansat Patriot.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un ofițer de securitate de la ambasada Ucrainei din Madrid a fost rănit când a deschis miercuri o scrisoare capcană adresată ambasadorului, iar Kievul a ordonat consolidarea securității la toate reprezentanțele sale din străinătate. Ofițerul de securitate a suferit răni ușoare.
  • Președintele Comisiei Europene a propus un tribunal special care să investigheze și să judece crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Ursula von der Leyen dorește, de asemenea, să folosească veniturile din fondurile rusești care au fost înghețate sub sancțiunile occidentale pentru a ajuta Ucraina
  • Ucraina are nevoie de sistemele de apărare antirachetă Patriot pentru a-și proteja infrastructura civilă, a declarat ministrul de externe, Dmitro Kuleba.
  • Regatul Unit a anunțat miercuri noi sancțiuni care vizează personalitățile ruse, printre care vicepremierul rus Denis Manturov și Arkadi Gostev, directorul serviciului federal al penitenciarelor ruse, care a recrutat criminali pentru a-i trimite să lupte în Ucraina, relatează AFP și Guardian.
  • Nouă persoane au fost ucise în incendii în ultimele 24 de ore după ce au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi casele după atacurile rusești asupra centralelor electrice.
  • Moscova a anunțat miercuri că l-a numit director la centrala nucleară Zaporojie pe inginerul-șef al uzinei, ocupând astfel un post vacant din octombrie, când Kievul spune că șeful centralei a fost răpit de autoritățile ruse, informează Reuters.
  • Șeful NATO, Jens Stoltenberg, la București: Precondiția ca Ucraina să fie membru NATO e să câștige războiul.
  • Șeful serviciului de informații externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a discutat despre problemele nucleare și despre Ucraina în cadrul unei întâlniri care ar fi avut loc luna aceasta, cu directorul CIA, William Burns, a relatat agenția de presă RIA Novosti. Elizabeth Rood, însărcinată cu afaceri la ambasada SUA la Moscova, a declarat anterior pentru agenția rusă de presă că Burns „nu a negociat nimic și nu a discutat despre o soluționare a conflictului din Ucraina".
  • Oficialii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au găsit arme și bani rusești miercuri, după perchezițiile la proprietățile din jurul Kievului care ar avea legătură cu politicianul pro-rus Yevhen Muraiev, relatează Reuters.
  • Ministrul rus al apărării a declarat că Moscova se va concentra pe infrastructura de armament nuclear în 2023, inclusiv pe instalațiile care vor găzdui noi sisteme de rachete. Serghei Șoigu a declarat miercuri, că aceasta va fi o prioritate pentru Rusia anul viitor. "Atunci când se va pregăti lista de facilități majore de construcție pentru 2023, se va acorda o atenție specială construcțiilor în interesul forțelor nucleare strategice", a declarat Șoigu, citat de agenția de știri RIA Novosti.
  • Consiliul local din Odesa a votat pentru dezmembrarea și transferarea la muzeul de artă local a unui monument dedicat „Fondatorilor Odesei” ce include o statuie a împărătesei ruse Ecaterina a II-a cea Mare, măsura făcând parte dintr-o campanie mai amplă de „de-rusificare” ce are loc în Ucraina ca urmare a agresiunii rusești.

--------------

Evenimentele de miercuri privind invazia rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro