Armata americană a atribuit miercuri un contract de 1,2 miliarde de dolari companiei Raytheon Technologies pentru șase sisteme de apărare antiaeriană NASAMS care vor ajunge Ucraina, a anunțat Pentagonul, notează Reuters.

Sistemul NASAMS cu rachete AMRAAMFoto: Raytheon

Statele Unite ale Americii au aprobat trimiterea către Ucraina a unui total de opt NASAMS pentru a ajuta la respingerea atacurilor rusești cu rachete și drone.

Ucraina a primit primele două sisteme de apărare aeriană NASAMS în noiembrie. Altele vor fi livrate în lunile următoare, odată ce vor fi construite.

„NASAMS sunt doar cele mai recente din setul divers de capacități de apărare aeriană pe care le livrăm Ucrainei", a declarat Bill LaPlante, subsecretar al apărării pentru achiziții și susținere.

Aceste șase sisteme NASAMS au făcut parte din cel de-al cincilea pachet al Inițiativei de asistență pentru securitate în Ucraina, care a fost anunțat la 24 august și a avut o valoare totală de 2,98 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al armatei.

Fondurile inițiativei permit administrației Biden să achiziționeze arme de la industrie mai degrabă decât să ia arme din stocurile de armament existente în SUA.

Contractul vizează bateriile NASAMS, instruirea și sprijinul logistic pentru forțele militare și de securitate ale Ucrainei.

Fondurile pentru celelalte două NASAMS au provenit din cel de-al treilea pachet inițiativei, anunțat în iulie.

Săptămâna trecută, Doug Bush, șeful Departamentului de achiziții al armatei americane, a declarat reporterilor că armata SUA își accelerează procesul de achiziție de armament pentru a grăbi finalizarea contractelor restante necesare pentru a reface stocurile de armament american epuizate de livrările de arme către Ucraina.

Pentagonul a declarat că noile sisteme de apărare antiaeriană NASAMS furnizate de SUA au avut până în prezent o rată de succes de 100% în Ucraina, interceptând rachetele rusești.

În total, de la începutul administrației Biden, Statele Unite au angajat peste 19,3 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina.