Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat un atac dur la adresa preşedintelui Republicii Moldova Maia Sandu, întrebând ce a făcut ”cetăţeana României” pentru cetăţenii Republicii Moldova şi afirmând că Rusia a ajutat întotdeauna Chișinăul, iar în schimb autorităţile moldovene propagă rusofobia la comanda Occidentului, relatează deschide.md.

MAE rus: Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și ministrul Serghei LavrovFoto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia
  • „Cine a lăsat cetăţenii Republicii Moldova în întuneric şi frig, Rusia? Atâţia ani i-am ajutat, livrându-le şi asigurându-i cu tot ce este posibil, primind cetăţeni moldoveni, oferindu-le de lucru. Aceasta a fost o investiţie în economia Republicii Moldova în toţi aceşti 30 de ani. Ce, cetăţeana României Maia Sandu nu ştie asta? Ce-a făcut ea pentru poporul ei? Şi ce face actuala conducere, care deţine cetăţenia unui alt stat, nimeni nu înţelege.
  • Această stare a lucrurilor provoacă regrete. La fel, noi vedem că tentativele de a băga în conştiinţa prietenosului popor moldovenesc imaginea de agresor a Rusiei nu funcţionează. Oamenii au văzut cum Rusia a rezistat de una singură, formând un stat nou.
  • Şi, în ciuda tuturor acestor greutăţi, am ajutat Republica Moldova şi cetăţenii săi. Poporul Republicii Moldova ştie şi ţine minte acest lucru şi sunt sigură că nimeni nu va uita”, a declarat Zaharova, conform deschide.md, citată de news.ro.

Zaharova a mai acuzat Chişinăul că propagă rusofobia şi că posturile de televiziune independente din Republica Moldova sunt zilnic intimidate, întrucât le este interzisă transmiterea buletinelor de ştiri ruseşti.

  • „Urmărim cu atenţie situaţia din Moldova. Cu regret observăm că Vestul continuă cu ajutorul autorităţilor de la Chişinău să bage ţara într-o campanie antirusească. Scenariu este asemănător cu cel care a fost în Ucraina, curăţarea spaţiului informaţional de părerile incomode, represiunea politică, rusofobie arzătoare, statutul de neutralitate, legături cu NATO.
  • Toate acestea le fac politicienii care s-au alimentat din hrănitoarea vestică. Noi am atras atenţia şi anterior la încălcarea drepturilor mass-media din Moldova, unde până în prezent este interzisă transmiterea buletinelor de ştiri ruseşti.
  • Vă explic de ce este important acest lucru. Sunt lăsate doar posturile TV care propagandă activ rusofobia, iar cele care echivalau acest fenomen anomal sunt distruse” a mai declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.

Zaharova consideră că actuala guvernare de la Chişinău este ”temporară şi finanţată din bani străini” şi că acuză Rusia de toate relele pentru a distrage atenţia de la problemele interne.

Maia Sandu are cetățenie română

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu are cetățenie română.

Acesta a declarat joi că este fericită să sărbătorescă Ziua Națională a României împreună cu românii din țară și de pretutindeni, precizând că țara noastră este foarte iubită peste Prut.

Urmărește ultimele evoluții din a 281-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.