Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la discuțiile în curs privind solicitarea Poloniei de a muta sistemele Patriot oferite de Germania în Ucraina, relatează Reuters.

Jens Stoltenberg la BucureștiFoto: NATO

„Suntem cu toții de acord asupra necesității urgente de a ajuta Ucraina, inclusiv cu sisteme de apărare aeriană”, a declarat Stoltenberg la Berlin, la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz.

Cu toate acestea, a adăugat el, „este important să înțelegem că nu este vorba doar de furnizarea de noi sisteme, ci de asigurarea faptului că sistemele care sunt livrate pot funcționa”, inclusiv de a avea suficientă muniție, piese de schimb și întreținere.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seară că Germania a decis să transfere sistemul antiaerian Patriot în Ucraina, o măsură pentru care, spune liderul de la Kiev, generaţii întregi de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz, notează news.ro.

Anterior, Polonia ceruse Germaniei să transfere echipamentul de apărare Kievului, după ce Berlinul oferise Varșoviei sisteme Patriot în urma incidentului cu racheta rătăcită de la granița cu Ucraina.

Prezent la reuniunea NATO de la București, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a cerut din nou sisteme avansate de apărare antiaeriană, menționând printre altele și sistemul avansat Patriot.

Urmărește ultimele evoluții din a 281-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.