Spania a sporit securitatea în clădirile publice și diplomatice după ce o serie de scrisori-capcană cu explozibil au fost trimise către ținte precum premierul spaniol Pedro Sanchez, ministrul apărării Margarita Robles și ambasada Ucrainei, a anunțat joi Ministerul de Interne, informează Reuters.

Premierul spaniol Pedro SanchezFoto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Ministerul spaniol de Interne a precizat că un "plic cu material pirotehnic" adresat lui Sanchez a fost primit pe 24 noiembrie și dezarmat de echipa sa de securitate.

Dispozitivul era "similar" cu pachete primite miercuri de ambasada ucraineană și de o firmă spaniolă de armament, a precizat ministerul, precum și cu un dispozitiv interceptat la baza aeriană spaniolă Torrejon de Ardoz joi dimineață.

Prima scrisoare-capcană cu bombă despre care presa a relatat a fost primită și deschisă de un ofițer de securitate de la ambasada ucraineană miercuri și a explodat, provocând răni minore funcționarului.

Ambasadorul Serhii Pohorelțev a declarat pentru site-ul de știri ucrainean European Pravda că pachetul suspect care îi era adresat a fost înmânat comandantului ucrainean al ambasadei.

„Pachetul conținea o cutie, ceea ce a trezit suspiciunile comandantului, care a decis să o scoată afară - fără ca nimeni să se afle în apropiere - și să o deschidă", a declarat Pohorelțev.

După ce a deschis cutia și a auzit un clic, a aruncat-o și apoi a auzit explozia... Deși nu ținea cutia în mână în momentul exploziei, comandantul s-a rănit la mâini și a suferit o comoție."

Un producător de echipamente militare, care a donat Ucrainei, vizat de un atac cu scrisoare-capcană

După primul incident, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a ordonat tuturor ambasadelor Kievului din străinătate să consolideze "urgent" securitatea și a îndemnat Spania să investigheze atacul, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului ucrainean.

S-a confirmat că un al doilea pachet a fost primit miercuri seară la sediul central al producătorului spaniol de arme Instalaza din Zaragoza, în nord-estul Spaniei, a declarat poliția.

Instalaza produce lansatorul de rachete C90 pe care Spania l-a furnizat Ucrainei.

Forțele de securitate spaniole au găsit un al treilea dispozitiv exploziv suspect ascuns într-un plic trimis prin poștă la un centru de sateliți al Uniunii Europene situat la o bază aeriană din Torrejon de Ardoz, a declarat Ministerul spaniol al Apărării.

După ce au scanat plicul cu raze X, ofițerii de securitate ai forțelor aeriene au stabilit că acesta conținea "un mecanism", se arată în comunicatul ministerului, citat de Reuters.

Centrul de sateliți sprijină politica externă și de securitate comună a UE prin colectarea de informații de la dispozitivele de informații spațiale, potrivit site-ului său. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a descris astfel de sisteme ca fiind "ochii Europei" în septembrie.

Anchetă în curs

Ziarul spaniol El Mundo a relatat că un alt dispozitiv a fost trimis la Ministerul spaniol al Apărării din Madrid, acest lucru fiind confirmat pentru Reuters de un purtător de cuvânt, care a precizat că dispozitivul a fost dezarmat.

Scrisoare-capcană era destinată ministrului spaniol al apărării, Margarita Robles, a declarat adjunctul ministrul spaniol de interne.

Înalta Curte din Spania, specializată în infracțiuni de terorism, a deschis o anchetă privind atacul.

Primele indicii sugerează că cee cinci plicuri cu explozibili au fost trimise din interiorul Spaniei, a declarat joi ministrul adjunct de interne Rafael Perez.