Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat orașul Herson din sudul Ucrainei cu Stalingradul atunci când a fost întrebat de jurnaliștii de la Moscova de ce trupele rusești bombardează capitala regională despre care afirmă că face parte din teritoriul Rusiei, relatează Meduza.

Serghei LavrovFoto: Sputnik / Profimedia Images

„Ei bine, avem exemplul că orașul Stalingrad era teritoriul nostru. Și i-am bătut pe nemți acolo și i-am bătut atât de tare încât au fugit de acolo”, a răspuns acesta, făcând referire la faimoasa bătălie despre care unii istorici consideră că a schimbat soarte celui de-al Doilea Război Mondial.

Jurnaliștii ruși i-au pus această întrebare după ce autoritățile ucrainene au anunțat joi dimineața că Hersonul a rămas fără energie electrică din cauza bombardamentelor intense ale rușilor.

Orașul, singura capitală regională a Ucrainei cucerită de forțele rusești după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie, a îndurat săptămâni întregi fără utilități însă și-a recăpătat parțial alimentarea cu energie electrică săptămâna trecută.

Hersonul a fost eliberat de trupele ucrainene pe 11 noiembrie, în aceeași zi în care ministerul rus al Apărării anunța că a finalizat retragerea trupelor sale de pe malul de vest al râului Nipru.

Rusia spune că Hersonul îi aparține de drept

În aceeași zi, Kremlinul a insistat că orașul Herson aparține Rusiei, în pofida abandonării sale de către armata rusă.

„Este un subiect al Federației Ruse. Este fixat și definit legal. Nu există schimbări și nu pot exista schimbări”, a declarat la momentul respectiv Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, întrebat de jurnaliștii ruși despre acest subiect.

Peskov a mai afirmat atunci că Kremlinul nu regretă proclamarea anexării Hersonului și a celorlalte 3 regiuni ucrainene în care forțele sale armate au ocupat teritorii în cadrul unei ceremonii triumfaliste organizate la Moscova în data de 30 septembrie.

În cadrul propriei sale conferințe de presă de joia aceasta, Serghei Lavrov a declarat de asemenea că Rusia lovește infrastructura energetică a Ucrainei pentru a preveni „pomparea” în Ucraina de arme mortale pentru a ucide ruși.

Lavrov a insistat în cadrul unei serii de afirmații halucinante în care a comparat „operațiunea militară specială” a Rusiei cu războaiele din Irak, Afganistan și Iugoslavia, că armata rusă nu lovește civili, ci doar „dezactivează instalațiile energetice care permit țărilor occidentale să pompeze în Ucraina arme mortale pentru a ucide rușii”.

Urmărește ultimele evoluții din a 281-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.