O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare rusești de un grup de bărbați care afirmă că sunt deținuți ce s-au înrolat pentru a lupta în Ucraina arată cum aceștia încearcă să îi convingă pe „colegii” lor din penitenciare să li se alăture.

Puscariasii rusi se declara incantati de conditiile de pe frontFoto: Captura video

„Salutare toată lumea, [colonia penală] IK-3 din Sankt Petersburg”, se prezintă deținutul. „Luptăm deja de 5 luni aici, apărând patria-mamă. Totul este bine, suntem în viață și sănătoși. Multe s-au schimbat în viețile noastre în 5 luni. Am ales această cale și o urmăm”, afirmă el.

Cuvântul trece apoi la un alt presupus condamnat care afirmă că este de la colonia penală IK-7 din Fornosovo, o localitate aflată în regiunea Leningrad.

„Salutare tuturor fraților, vă așteptăm pe toți aici. Din experiența mea, am ajuns în 5 luni comandantul plutonului. Merg în sus în carieră, ocupând noi teritorii. Primesc medalii și decorații, totul este fantastic. Alături de noi se află frații noștri de arme care pășesc alături de noi. Viața se schimbă cu adevărat aici, există toate oportunitățile de a merge înainte în această direcție”, afirmă acesta.

„Totul este cunoscut aici, probleme și durere, cei care supraviețuiesc continuă alături de noi, alții au fost deja ghinioniști. În orice caz, aceasta este [soarta] unităților de asalt. Eu sunt deja mândru de ce am reușit. Este un sentiment de neuitat când te întorci acasă cu medalii. Deja îmi pot imagina asta. Mamă, tată, în fața voastră este un fiu-războinic, nu un cioban”, continuă el.

„Viața se schimbă, se schimbă în bine, ocupăm noi teritorii. Niciodată nu dăm înapoi, indiferent de poziția în care ne aflăm, oriunde mergem. Așadar băieți, vă așteptăm pe toți aici. Ne vedem cu toții în curând”, conchide deținutul.

Deținuții ruși, aruncați în „tocătorul de carne” din Bahmut

Deși înregistrarea este filmată evident în scopuri propagandistice, dacă presupușii deținuți din imagine ar fi ajuns într-adevăr pe front în urmă cu 5 luni, asta ar însemna că ei au făcut parte din primul val de condamnați recrutați de mercenarii Wagner în penitenciarele rusești.

O astfel de versiune pare însă puțin plauzibilă, ținând cont de rata uriașă a pierderilor înregistrate de deținuții încorporați de către mercenarii conduși de Evgheni Prigojin, omul de afaceri supranumit „bucătarul lui Putin”.

Contextul în care apare această înregistrare este de asemenea interesant, ea fiind filmată tocmai când mercenarii Wagner par să forțeze din nou linia de apărare ucraineană din zona Bahmut, după luni de atacuri fără succes aici.

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că forțele sale au cucerit 3 sate din apropierea acestui oraș strategic din regiunea Donețk,

Primul sat este situat la aproximativ 25 km nord de Bahmut, iar al doilea la aproximativ douăzeci de kilometri sud. Mai târziu în cursul zilei trecute comandamentul militar de la Moscova a anunțat capturarea unei a treia așezări la sud de oraș, Andriivka.

Armata ucraineană nu a confirmat deocamdată aceste pierderi.

Urmărește ultimele evoluții din a 281-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.