Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a găsit literatură propagandistă și xenofobă în timp ce efectua percheziții la o mănăstire a Patriarhiei Moscovei din Muncaci, regiunea Transcarpatia, relatează Kyiv Independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel au fost găsite cărți cu conținut xenofob și broșuri în care dreptul Ucrainei la independență este refuzat, afirmând în același timp că Rusia, Ucraina și Belarus „nu pot fi divizate”.

La 30 noiembrie, SBU a declarat că cercetează mănăstirea pentru a contracara posibilele „activități subversive ale serviciilor speciale rusești în Ucraina”.

Săptămâna trecută, SBU a percheziţionat cel puţin alte trei sedii ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, găsind paşapoarte ruseşti ale conducătorilor bisericii şi documente cu mesaje ideologice pro-ruse.

În ciuda declarației oficiale a UOC-MP care declara „independența” față de Biserica Ortodoxă Rusă în mai și „condamna războiul”, agenda bisericii rămâne împletită cu oficialii de la Moscova, iar aceștia rămân oficial subordonați bisericii ruse în ierarhia lumii ortodoxe.

Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, și-a exprimat sprijinul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În timpul unei predici din septembrie, el a spus că sacrificarea vieții în războiul împotriva Ucrainei „spală păcatele”.

Urmărește ultimele evoluții din a 281-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.