Cele 27 de țări UE erau, joi seară, aproape de a finaliza un acord pentru a impune un plafon de 60 de dolari pe baril la prețul petrolului rusesc vândut țărilor terțe, pe lângă embargoul care intră în vigoare luni, potrivit surselor diplomatice, relatează AFP.

Petrol rusescFoto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

Mecanismul prevede interzicerea serviciilor de transport maritim pentru petrolul rusesc dincolo de plafon, pentru a limita veniturile obținute de Moscova din livrările sale către țări care nu impun embargo, precum China sau India.

Este vorba de reducerea resurselor care permit Rusiei să finanțeze războiul din Ucraina.

Comisia Europeană a propus un plafon de bază de 60 de dolari, cu o limită cu 5% sub prețurile pieței, dacă acestea din urmă ar scădea sub acest prag, susțin surse diplomatice.

Propunerea a avut parte de un un consens larg în rândul statelor membre și tot ce mai lipsea era unda verde de la Varșovia la sfârșitul după-amiezii pentru aprobarea mecanismului, au spus acestea, în contextul în care Polonia cerea un plafon de 30 de dolari.

UE a decis deja să interzică celor douăzeci și șapte să cumpere petrol rusesc pe mare începând cu 5 decembrie. Acest embargo asupra petrolului pe mare va elimina două treimi din achizițiile europene de petrol rusesc.

Cum Germania și Polonia au decis de la sine să oprească livrările printr-o conductă de țiței până la sfârșitul anului, importurile rusești vor fi afectate cu peste 90%, spun europenii.

Rusia a realizat 67 de miliarde de euro din vânzările sale de petrol către UE de la începutul războiului din Ucraina, în timp ce bugetul său militar anual se ridică la aproximativ 60 de miliarde pe an, subliniază Phuc-Vinh Nguyen, expert în probleme energetice la Institutul Jacques Delors.

Mecanismul plafonului care este finalizat joi seara ar trebui să consolideze eficacitatea acestui embargo. În fapt, cisternele care transportă petrol rusesc în țări terțe nu vor mai putea fi finanțate sau asigurate în termen de șase luni de către operatorii europeni, pentru a împiedica o reorientare a exporturilor Moscovei.

Pe lângă UE, coaliția de state care dorește să impună un plafon la prețul petrolului rusesc include Australia și toate țările G7, inclusiv Statele Unite.

Polonia și Țările Baltice făceau campanie pentru un plafon mult mai mic de 60 de dolari, crezând că la acest preț aproape că nu are niciun efect asupra pieței în afară de semnificația simbolică și politică.

Prețul trebuie, în orice caz, să rămână mai mare decât prețurile de producție, pentru a încuraja Rusia să vândă în continuare.

Unii experți se tem de o destabilizare a pieței mondiale a petrolului și se întreabă de reacția țărilor OPEC, care urmează să se întrunească duminică la Viena.

Kremlinul a avertizat că Rusia nu va mai livra petrol țărilor care adoptă acest plafon.