Ucraina l-a demis joi pe inginerul-șef adjunct al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, acuzându-l de colaborare cu forțele Moscovei și de trădare, a anunțat compania de stat pentru energie nucleară Energoatom, transmite Reuters.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Anunțul a fost făcut la o zi după ce Rusia a declarat că l-a promovat pe inginerul respectiv, Iurii Cerniciuk, în funcția de director al vastei centrale nucleare din sud-estul Ucrainei.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, este ocupată de forțele rusești din martie și nu mai produce electricitate din septembrie, dar este în continuare condusă de personalul ucrainean pentru a o menține în siguranță.

Moscova a declarat în octombrie că a pus centrala sub controlul autorităților nucleare ruse, o măsură pe care Kievul o consideră ilegală.

Fostul director a fost răpit

Ucraina susține că șeful centralei, Ihor Murashov, a fost răpit de forțele rusești în timp ce se îndrepta spre centrală în octombrie.

Murashov a fost eliberat ulterior, după ce televiziunea de stat rusă a difuzat o înregistrare video în care apărea mărturisind că a "comunicat cu serviciile secrete ucrainene".

Observatorul ONU al AIEA a declarat că i s-a permis să se alăture familiei sale pe teritoriul controlat de Ucraina.

„Noul director al centralei nucleare din Zaporojie și primul director general adjunct al companiei de exploatare a centralei din Zaporojie este Iurii Cerniciuk", a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom, lăudându-l ca fiind un succesor "curajos".

Noul director ar fi fost ținut ostatic

Operatorul de stat ucrainean de energie nucleară Energoatom a declarat în luna mai că Rusia i-a interzis lui Cerniciuk să părăsească orașul Enerhodar, unde se află centrala, ținându-l pe acesta și pe alți angajați ca "ostatici".

De atunci, centrala cu șase reactoare a fost supusă unor bombardamente repetate, ceea ce a atras condamnarea AIEA, organismul ONU pentru supraveghere nucleară, care a cerut crearea unei zone de siguranță în jurul acesteia, propunere la care Moscova s-a opus până în prezent.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele asupra centralei, situată pe un mal al râului Nipru, aflat sub control rusesc, vizavi de teritoriul ucrainean. De asemenea, Kievul acuză Moscova că ascunde echipamente militare la uzină, ceea ce Rusia neagă.

Urmărește ultimele evoluții din a 281-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.