O nouă lege extinsă privind ”agenţii străini” din Rusia intră în vigoare joi, semnificând o reprimare intensă a libertăţii de exprimare şi a opoziţiei în timpul mandatului preşedintelui Vladimir Putin, relatează CNN.

Vladimir PutinFoto: Alexei Babushkin / AFP / Profimedia

Legea este, de asemenea, o dovadă suplimentară a hotărârii Rusiei de a elimina ceea ce consideră că sunt valori liberale occidentale. Legea intră în vigoare în aceeaşi săptămână în care Parlamentul rus a trimis biroului lui Putin un proiect de lege care extinde interdicţia cu privire la ”propaganda” problemelor LGBT.

Legea din 2012 privind agenţii străini, adoptată după un val de proteste publice împotriva revenirii lui Putin la putere, impunea organizaţiilor care se angajează în activitate politică şi primesc finanţare din străinătate să se înregistreze ca agenţi străini şi să adere la reguli şi restricţii draconice.

Această lege a fost actualizată treptat de atunci, formând baza unei represiuni din ce în ce mai strânse asupra societăţii civile din Rusia în ultimul deceniu. De joi, această definiţie este extinsă pentru a include nu numai persoanele sau organizaţiile care primesc finanţare din străinătate, ci şi pe cele care ”au primit sprijin şi (sau) se află sub influenţă străină”.

Legea nu oferă prea multe detalii. ”Sprijinul” din surse străine este definit nu doar ca fiind financiar, ci ”ajutor organizaţional şi metodologic sau ştiinţific şi tehnic”.

”Influenţa” poate fi citită, conform legii, ca ”exercitând o influenţă asupra unui individ prin constrângere, persuasiune sau alte mijloace”. Acesta este ideea, spune Konstantin Von Eggert, un jurnalist rus independent care locuieşte acum în Lituania. Legi ca aceasta, care alcătuiesc ceea ce el numeşte ”sistemul represiv al lui Puti””, sunt concepute pentru a fi ample şi vagi şi aplicate selectiv, astfel încât să ”sperie şi să paralizeze”.

”Odată ce legile sunt aplicate în toate domeniile, s-ar putea să-ţi dai seama destul de repede cum să controlezi sistemul”, a spus el. Dacă legile sunt ”aplicate într-un mod întâmplător sau rapid, nu ştii” cum să procedezi.

Andrei Soldatov, un alt jurnalist rus aflat în exil, cunoscut pentru munca sa de investigaţie asupra serviciilor de securitate ruse, spune că legea face parte dintr-o represiune direct corelată cu înfrângerile Rusiei în Ucraina.

”Nu poţi oferi o naraţiune cu adevărat bună, o explicaţie a motivului pentru care au renunţat la Herson. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să adaugi un element de frică”, a declarat el.

INTENSIFICAREA REPRESIUNII

Erodarea libertăţii de exprimare şi a libertăţilor democratice în Rusia este corelată cu ceea ce Kremlinul numeşte o ”operaţiune militară specială” în Ucraina. La câteva zile după lansarea invaziei, Rusia a restricţionat accesul la Facebook, la unele site-uri de ştiri occidentale şi presă independente din ţară. Protestele paşnice au fost reprimate rapid şi mii de oameni au fost arestaţi.

La începutul lunii martie, guvernul a adoptat o lege care incriminează difuzarea informaţiilor ”deliberat false” referitoare la forţele armate ruse. Pedeapsa maximă este de 15 ani de închisoare. CNN şi alte câteva organizaţii de ştiri occidentale au suspendat temporar difuzarea în Rusia.

Apărarea ”valorilor tradiţionale” s-a dovedit a fi un alt pretext pentru desfăşurarea unei represiuni extinse în Rusia. În discursul susţinut pe 24 februarie, ziua în care a început războiul, Putin a afirmat că SUA şi Occidentul ”au încercat să ne distrugă valorile tradiţionale şi să ne impună valorile lor false care ne-ar eroda”.

Săptămâna aceasta, preşedintele Camerei inferioare a Rusiei, Duma de Stat, a declarat că o nouă lege care extinde interdicţia adoptată în 2013 privind ”propaganda problemelor LGBT, pedofilia şi schimbarea genului atât în cazul minorilor, cât şi adulţilor ne va ”proteja copiii, viitorul ţării noastre de întunericul răspândit de Statele Unite şi statele europene”.

Human Rights Watch a avertizat că legea va avea ”un efect şi mai represiv asupra libertăţii de exprimare, bunăstării şi securităţii”.

Orice persoană sau organizaţie desemnată ca agent străin nu va putea activa funcţie în domeniul educaţiei, nu va putea organiza evenimente publice sau va putea primi finanţare de la stat pentru proiecte.

Legea interzice ca orice material publicat de un agent străin să fie distribuit minorilor

Va trebui să fie marcat cu o ştampilă 18+ şi vândut într-un pachet opac sigilat conform Dumei de Stat.

De asemenea, Ministerul rus al Justiţiei va publica datele personale ale agenţilor străini desemnaţi conform presei de stat – nu doar nume şi date de naştere, ci numere de identificare a contribuabililor şi numere de cont de asigurare individuală (similar unui număr de securitate socială).

Soldatov spune că legea extinsă ar putea fi concepută pentru a viza angajaţii instituţiilor de stat.

”Dacă eşti inclus pe această listă, nu reprezintă o mare problemă dacă eşti o persoană obişnuită”, dar dacă eşti ”medic, profesor în mediul preuniversitar sau profesor la o universitate, poţi avea probleme foarte mari, pentru că îţi pierzi slujba şi este foarte greu”, a continuat el.

Von Eggert consideră însă că decizia de a extinde legea acum (a fost semnată de Putin în iulie) este inutilă.

”Au ratat momentul şi cei care au fost cu adevărat activi şi care au reprezentat vreun pericol, fie sunt deja închişi, fie sunt în străinătate. Deci, pe cine ameninţă? Nu ştiu”, a subliniat el.

În condiţiile în care eforturile Rusiei în Ucraina slăbesc, el consideră că legea constituie ”mai degrabă un semn de slăbiciune decât un semn de putere”.

Sursa: news.ro