Electricitatea a fost restabilită în orașul Herson din sudul Ucrainei, după ce a fost eliberat la începutul acestei luni de sub ocupația rusă, a declarat sâmbătă un consilier prezidențial de rang înalt, potrivit Reuters. La Kiev, aproximativ 130.000 nu au curent, potrivit autoritățile, citate de DPA.

Razboi UcrainaFoto: Artur Widak - NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

"Mai întâi furnizăm energie electrică infrastructurii critice a orașului și apoi imediat consumatorilor casnici", a scris Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului administrației prezidențiale ucrainene, pe aplicația canalul său de Telegram.

Orașul a rămas fără electricitate, încălzire centrală și apă curentă atunci când forțele ucrainene l-au recucerit pe 11 noiembrie.

Trupele rusești au cucerit Herson la scurt timp după invazia Moscovei din 24 februarie și a fost singura capitală regională pe care au reușit să o captureze.

Retragerea lor a marcat un recul semnificativ pentru Moscova, dar oficialii ucraineni spun că forțele rusești continuă să bombardeze orașul de peste râul Nipru.

Șeful administrației locale a declarat vineri că 15 persoane au fost ucise și 35 rănite în ultimele șase zile.

Kievul încă are probleme cu energia electrică

Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate sâmbătă, conform autorităţilor locale, citate de DPA, transmite Agerpres.

Reparaţiile pentru restaurarea întregii reţele ar urma să fie finalizate în 24 de ore, a precizat administraţia militară din Kiev, conform căreia în acel moment toate sistemele de încălzire ar trebui să funcţioneze din nou.