Schimburi de foc intense de artilerie au avut loc în ultima săptămână în regiunea Lugansk, unde pozițiile defensive sunt parțial conduse de rezerviști mobilizați slab pregătiți în jurul sectorului Svatove, apreciază Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de luni dimineață.

Trupele ucrainene își continuă operațiunea de contraofensivă în estul UcraineiFoto: Ashley Chan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

În ultima săptămână, schimburi intense de artilerie au continuat în jurul zonei Svatove din regiunea Lugansk din nord-estul Ucrainei. Ca și în alte părți ale frontului, forțele ruse continuă să acorde prioritate construirii de poziții defensive, care sunt probabil parțial ocupate de rezerviști mobilizați slab pregătiți.

Având în vedere că linia frontului rusesc din sud-vest este acum mai ușor de apărat de-a lungul malului estic râului Nipru, sectorul Svatove este probabil acum un flanc operațional mai vulnerabil al forțelor rusești.

Fiind un centru de populație semnificativ în cadrul regiunii Lugansk, este foarte probabil ca liderii ruși să vadă păstrarea controlului asupra Svatove ca pe o prioritate politică.

Cu toate acestea, comandanții se luptă probabil cu realitățile militare de a menține o apărare credibilă, încercând în același timp să aloce resurse pentru operațiuni ofensive mai la sud, în Donețk.

Atât defensiva rusă, cât și capacitatea ofensivă continuă să fie îngreunată de lipsa severă de muniții și de trupe calificate, consideră serviciile militare secrete britanice.

Contraofensivă în estul Ucrainei

Trupele ucrainene își continuă operațiunea de contraofensivă în estul Ucrainei, dar se confruntă cu o rezistență puternică în zona localităților Svatove și Kreminna din regiunea Lugansk.

Drumul Svatove-Kreminna este o rută cheie de aprovizionare pentru trupele rusești din regiunea Lugansk.

„Cele mai crâncene bătălii sunt în regiunea Donețk”

Forțele rusești bombardează pozițiile ucrainene cu focuri de artilerie și numai în regiunea estică au lansat duminică aproape 400 de lovituri, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Rusia și-a retras luna aceasta forțele din orașul Herson, situat în sudul țării, și a mutat o parte dintre ele pentru a întări pozițiile din regiunile estice Donețk și Luhansk, o zonă cunoscută sub numele de Donbas.

"Cele mai crâncene bătălii, ca și până acum, sunt în regiunea Donețk. Deși astăzi au fost mai puține atacuri din cauza înrăutățirii vremii, numărul de bombardamente rusești rămâne, din păcate, extrem de mare", a declarat Zelenski.

"În regiunea Lugansk, avansăm încet în timp ce luptăm. Până în prezent, au fost aproape 400 de atacuri de artilerie în est de la începutul zilei", a continuat el.

Zelenski a mai spus că trupele din sud "distrug în mod constant și foarte calculat potențialul ocupanților", dar nu a dat detalii.

Kievul a declarat sâmbătă că aproximativ 60 de soldați ruși au fost uciși într-un atac de artilerie cu rază lungă de acțiune în sud, fiind a doua oară în patru zile când Ucraina a afirmat că a provocat pierderi majore într-un singur atac.