Bătălia pentru orașul Bahmut din estul Ucrainei s-a intensificat în contextul în care forțele rusești conduse de mercenarii Wagner încearcă cu disperare să captureze orașul de o importanță strategică pentru ca Kremlinul să poată raporta publicului rus o nouă victorie pe front, relatează The Moscow Times.

Orasul Bahmut se afla acum in prima linie a frontuluiFoto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Atacurile continue din jurul Bahmutului reflectă dorința atât a forțelor armate ruse, cât și a Kremlinului, de a avea niște vești bune de pe front după luni de retrageri care au afectat moralul”, afirmă James Black, un analist militar de la Rand Corporation, unul dintre cele mai mari think tank-uri din lume specializate pe probleme de apărare și securitate.

În plus, capturarea orașului minier din regiunea Donețk ar oferi forțelor armate ruse un cap de pod cheie de la care să lanseze atacuri înspre Sloviansk și Kramatorsk, două localități importante din estul Ucrainei.

Săptămâna trecută forțele ucrainene au reușit să respingă două atacuri în direcția Bahmut lansate din orașul Soledar aflat la 10 kilometri nord-est de localitate, dar și ofensive lansate dinspre sud.

Atacurile sunt conduse de mercenarii Wagner, după cum nota și fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donețk, Igor Ghirkin, într-o analiză în care a criticat în termeni duri această ultimă ofensivă a armatei ruse.

Luptele grele au lăsat orașul Bahmut fără apă, gaz și electricitate, mii de cetățeni alegând să rămână în oraș deși în jur de 90% din populație a fugit.

Pierderi grele înregistrate de ruși în Bahmut

Bloggerii militari ruși au afirmat săptămâna trecută că forțele Moscovei au reușit să cucerească Zaitseve, un oraș cheie aflat la sud de Bahmut pe o șosea importantă. Însă forțele rusești plătesc un preț ridicat pentru fiecare metru câștigat.

„Este un tocător de carne”, afirmă Jakub Janovsky, unul dintre analiștii militari ce scrie articole pentru cunoscutul site Oryx ce monitorizează echipamentele militare și pierderile suferite de ambele părți ale războiului din Ucraima.

Înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimele zile arată cum artileria și aviația ucraineană lansează atacuri asupra forțelor rusești din Bahmut, în unele zone din nord-estul orașului apelând chiar la tactica „pământului pârjolit”.

O filmare distribuită luni pe platformele social media arată cum forțele ucrainene au reușit să doboare un nou elicopter rusesc în apropierea localității Berestove aflată la 28 de kilometri distanță de Bahmut.

Într-o altă înregistrare care s-a viralizat pe rețelele de socializare săptămâna trecută, un criminal rus recrutat de mercenarii Wagner a povestit după ce a fost capturat de ucraineni că din unitatea sa au rămas doar 12 oameni din 50.

Atacuri disperate ale armatei ruse în Donețk

Printre pierderile înregistrate în atacurile rusești se numără atât infractori recrutați de armata privată a Kremlinului, cât și recruți încorporați după decretarea mobilizării parțiale pe 21 septembrie.

Însă informațiile sugerează că, în pofida avansurilor înregistrate, comandanții ruși își trimit în unele cazuri soldații la moarte sigură, apelând la tactici nesăbuite precum folosirea unor trupe regulate în misiuni de recunoaștere.

„Treaba lor este să avanseze spre noi, să ne forțeze să tragem asupra lor pentru a ne dezvălui pozițiile”, a relatat un soldat ucrainean într-un interviu acordat recent jurnaliștilor de la AFP.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aceste tactici reflectă „nebunia” pe care o arată comandamentul militar de la Moscova în timpul tentativelor lor fără oprire de a cuceri Bahmutul.

„Zi după zi, de luni de zile, ei își mână oamenii la moarte acolo”, a spus acesta într-unul din discursurile sale adresate națiunii săptămâna trecută.

Urmărește ultimele evoluții din a 250-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.