O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins noi atacuri efectuate cu faimoasele drone Bayraktar TB2, de data aceasta de forțele armate azere în războiul lor împotriva Armeniei, un detaliu interesant privind folosirea lor ieșind în evidență.

Fortele azere folosesc drone Bayraktar in atacul asupra unei pozitii fortificate a armenilorFoto: Captura video

Deși publicată vineri de mai multe pagini de Twitter care au devenit cunoscute datorită monitorizării conflictului din Ucraina, înregistrarea video a fost cel mai probabil filmată în urmă cu câteva zile, un armistițiu fiind respectat de ambele părți încă de miercuri seara.

Pe lângă că durează aproape două minute, fiind mult mai lungă decât majoritatea înregistrărilor publicate de militarii ucraineni, filmarea iese în evidență datorită modului în care dronele Bayraktar TB2 sunt folosite de operatorii azeri, în rol de sprijin al infanteriei.

În cazul de față operatorii aeronavelor fără pilot îi urmăresc îndeaproape pe proprii militari, lovind apoi soldații armeni în timpul unei operațiuni de luare cu asalt a unei poziții fortificate.

Cum folosește Ucraina dronele Bayraktar TB2

Forțele armate ucrainene în schimb s-au remarcat prin folosirea dronelor turcești în rol de artilerie aeriană, folosindu-le în special în primele zile ale invaziei pentru a lovi și neutraliza numeroase convoaie de tancuri, blindate și chiar camioane ale armatei ruse de invazie.

La începutul lunii mai ucrainenii au folosit dronele Bayraktar pentru a distruge poziții rusești de pe Insula Șerpilor, atacând inclusiv sistemele antiaeriene instalate de forțele de invazie aici.

Jack Watling, analistul militar de la Royal United Services Institute, a explicat că acest lucru este posibil din cauza pregătirii slabe a militarilor ruși și că operatorii ucraineni ai sistemlor antiaeriene nu au probleme în a depista și doborî drone, deși adesea folosesc sisteme mai puțin moderne decât cele ale armatei ruse.

Tot pe Insula Șerpilor, o înregistrare video cu totul remarcabilă distribuită pe rețelele de socializare de forțele armate ucrainene pe 8 august arată cum acestea au reușit să folosească o dronă Bayraktar TB2 pentru a distruge un elicopter rusesc de transport chiar în timp ce acesta descărca trupe.

La începutul lunii mai ucrainenii au folosit aceste drone de fabricație turcească inclusiv pentru a distruge două nave de patrulare rusești din clasa Raptor, în apropierea Insulei Șerpilor. Ulterior, ei au reușit să folosească dronele Bayraktar pentru a distruge și nave de debarcare trimise de ruși pe insula din Marea Neagră.

În cele din urmă Ministerul rus al Apărării a anunțat la sfârșitul lunii iunie că își retrage trupele de pe Insula Șerpilor, după cel puțin o săptămână de atacuri susținute ale ucrainenilor cu diferite armamente, nu doar drone.

Diferența dintre armata azeră și cea ucraineană

Ucraina a aruncat în luptă dronele Bayraktar și în timpul ofensivei din Herson declanșate pe 29 august, mai multe înregistrări video apărute pe rețelele de socializare arătând că acestea sunt folosite tot într-un rol de artilerie aeriană.

Asta nu înseamnă că forțele armate azere nu au folosit la rândul lor dronele Bayraktar pentru a distruge tancuri și vehicule ale armatei armene. De exemplu, în timpul conflictului din 2020 dintre cele două părți azerii au reușit să distrugă 224 de tancuri inamice, spre deosebire de 36 distruse de armeni.

Deși numărul exact al dronelor Bayraktar pe care forțele azere le au în dotare nu este cunoscut, se crede că guvernul de la Baku a cumpărat 24 de astfel de aeronave fără pilot chiar înainte de izbucnirea conflictului din urmă cu doi ani.

Ele au fost folosite în acest scop și în timpul luptelor izbucnite săptămâna aceasta.

Spre deosebire însă de forțele armate azere, înregistrările video apărute până acum în cele aproape 7 luni de război în Ucraina nu sugerează că armata ucraineană folosește dronele Bayraktar într-un rol direct de susținere a infanteriei.

Acest lucru s-ar putea datora mai multor motive, de la doctrina militară a Kievului, la chestiuni mai pragmatice ce țin de desfășurarea războiului împotriva unor forțe rusești teoretic superioare (și cu sisteme antiaeriene mai bune decât cele ale Armeniei).

Însă modul în care azerii folosesc dronele Bayraktar TB2 pentru susținerea infanteriei atestă încă o dată versatilitatea foarte mare a acestor arme pe câmpul de luptă.

Citește ultimele evoluții din a 205-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.