Una dintre casele cumparate de HHC Romania a luat foc din cauze care puteau fi prevenite. Viata a 12 copii cu dizabilitati psihice severe a fost pusa in pericol. Din informatiile, declaratiile si actele pe care le detinem, concluzionam ca principalii vinovati pentru aceasta situatie sunt Stefan Darabus si Augustin Botis. Urmeaza demonstratia.

Din cauza lipsei cosului de evacuare, una din casele achizitionate de fundatia “Home and Hope for Children” Romania (HHC) si gestionate de Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului Maramures (DPC) a luat foc. In acel moment in casa existau 12 copii!

Motivul sinistrului putea fi evitat daca imobilul ar fi fost la standarde de siguranta. Din punctul nostru de vedere, pe care-l vom argumenta, principalii vinovati sunt directorul HHC si directorul DPC.

Ultimul, pentru ca a acceptat sa semneze acordul de comodat Intre fundatie si institutia Statului pe care o conduce, fara ca imobilele preluate sa fie In regula! Acestea nu au nici macar autorizatiile elementare pentru un grajd, de exemplu, iar acolo locuiau copii. Dar, Ii pasa cuiva? Ati gresit grav, va asteptam demisiile de onoare, domnilor.

Exercitiu de imaginatie

Maramures, 14 februarie 2004, ora 2, intr-o noapte geroasa.

Stefan Darabus, director national HHC Romania, doarme zvarcolit in asternuturile de matase din dormitorul vilei personale de pe strada Andrei Muresan, 11 din Baia Mare. Viseaza la bunastarea dobandita in cei trei ani de cand conduce filiala romaneasca a unei prestigioase fundatii britanice de caritate.

Intre timp, prestigiul a fost amestecat cu scandaluri generate de modul discutabil si - pe alocuri - ilegal (vezi articolele GAZETEI) In care HHC “a implementat noul proiect de institutionalizare a copiilor”.

Augustin Botis, directorul DPC, doarme visand la Cupidonii americanizati de ziua Sfantului Valentin si la drepturile la replica pe care le scrijeleste cu poetica-i pana, nemustrat de constiinta care i-a pus pixul In mana cu care a semnat ca institutia de Stat (!) pe care o conduce sa ia In comodat casele “In neregula” cumparate de HHC. De dragul copiilor, bineInteles.

Copiii de la Casa de tip familial de pe strada Gheorghe Bilascu din Sighet dardaie In frig, la -22 de grade Celsius. Toti cei 12 minori, suferind de dizabilitati psihice severe, au fost treziti din somn si scosi In zapada.

Casa pe care “le-a cumparat-o HHC” si pentru care Botis si-a dat girul sa adapostesca minorii institutionalizati de Statul roman (ca si cum acele casoaie, cumparate pe bani grei, ar fi fost In regula si respectau normele de siguranta), s-a transformat Intr-o pala de foc. Copiii au fost transportati, dardaind, la Centrul de pe strada Avram Iancu.

A fost un exercitiu de imaginatie. Cu exceptia ultimei parti. Sau n-a fost?

Nu aveau autorizatie!

Pompierii militari au reusit sa controleze flacarile Inainte ca acestea sa mistuie Intreaga casa. Maiorul Liviu Moldovan, comandantul Companiei de pompieri Sighet, a declarat ca focul a fost cauzat de lipsa cosului de evacuare!

“Am constatat ca In loc de horn exista un tub din tabla de metal, cu azbest! Peretii cladirii, construiti din lemn, nu fusesera ignifugati. Mai mult, casa de pe Bilascu nu avea autorizatia PSI! s-a supraIncalzit si a cauzat aprinderea peretilor. Estimarea preliminara spune ca pagubele s-ar cifra la circa 4-600 de milioane.

Proprietarul trebuie sa stie cel mai bine ce a avut In casa, or, pana In acest moment, Directia Copilului nu ne-a trimis nici un document In acest sens”, a spus Moldovan.

In schimb, HHC (proprietara cladirii) a trimis un inginer care a evaluat pagubele, necomunicand Insa sighetenilor concluziile!

Din spusele maiorului Moldovan, nici celelalte case de tip familial din Sighet, "nu prea au autorizatii". Se pare ca nici centrala termica nu a fost montata de specialisti autorizati, pentru ca ISCIR Cluj (autoritatea de control), cerceteaza In acest moment instalatia. Un fel de “bisnita”, cu care ne-am obisnuit deja.

In plus, tabloul electric al instalatiei s-a topit Intr-un mod suspect, ceea ce da de banuit ca la originea incendiului ar putea fi si neregului de ordin electric.

Asadar, Botis a semnat pentru niste case care nu aveau autorizatiile elementare! Mai grav e ca, reprezentantii administratiei Sighet au declarat ca dupa stiinta lor, nici unul dintre imobile nu are: autorizatie de mediu, sanitara sau PSI! Singurele avize se pare ca sunt cele sanitar-veterinare, rezolvate de catre un actual angajat al DPC.

Au fost atentionati!

Foarte grav: cauza incendiului a fost semnalata DPC Inca din 15 septembrie 2003! Atunci, Gheorghe Rus, administrator DPC pentru zona Sighet, trimitea o nota de serviciu prin care sesiza grave nereguli la toate casele subordonate.

Referindu-ne doar la casa care a ars (doar n-au intrat zile-n sac, domnule Botis), Rus a specificat ca "la casa veche nu s-au facut reparatii. Se propune amenajarea In spatii administrative.

La cladirea achizitionata, principalele lucrari de reparatii necorespunzatoare sunt: balamalele la usi sunt necorespunzatoare, garajul amenajat pentru sala de linistire, usa Inchisa cu PFL, lipsa usa de acces la bucatarie, prize electrice montate In baie fara protectie, cos de fum necorespunzator (cauza incendiului, n. red.), pereti Inveliti In folie PVC - necorespunzator PSI (!), fosa septica amplasata langa cladire 3 metri fara acces de vidanjare (!), accesul In pod fixat cu cuie (nu s-au putut verifica lucrarile din pod), rampa si contratreptele la scari - necorespunzatoare pentru copii cu handicap." Constatarile au fost Intocmite de tehnicianul Mihai Oroz.

Nimeni nu stie cum e cu cele doua case de pe Bilascu, noua si veche. Sunt In aceeasi curte, cea veche se afla la strada, are doar parter si e din caramida, cea noua, din lemn si rigips, e In spate.

Botis a stiut!

In 3 februarie 2004, Rus si Floarea Moldovan (manager), expediaza o noua nota catre DPC prin care se solicita de urgenta: "angajarea unui electrician, instalator si fochist-mecanic, pentru remedierea prizelor electrice dizlocate, geamurilor sparte, conductelor si robinetilor fisurati si stricati, aparatelor electrice defecte etc.

” Cei doi mentionau ca personalul este specializat In Ingrijirea copilului cu dizabilitati si este subdimensionat fata de necesarul efectiv.

Se mai solicita “asigurarea lunar a unei sume minime de 10-15 milioane la Inceputul lunii, pentru asigurarea unor urgente In activitatea curenta, a materialelor de Intretinere ce nu au fost licitate (robineti, garnituri, geamuri, materiale sanitare, etc.).

" La acest “munte” de sesizari si constatari de nereguli grave (care s-au dovedit fatale!), directorul DPC nici macar nu s-a ostenit sa raspunda.

Saracie cu bani multi

Copiii institutionalizati mananca In aceste zile fulgi de cartofi, nu cartofi adevarati, pentru ca… nu sunt bani (!). Botis a venit In Sighet doar la doua zile dupa incendiu, iar cand un copil a decedat luna trecuta, nimeni din Baia Mare n-a venit la Inmormantare.

Acelasi Botis le-a spus angajatilor “mosiei” din Sighet: “Daca sunteti buni, trebuie sa va descurcati fara bani".

Darabus si vina colectiva

Casa care a ars a fost achizitionata, conform actelor HHC, de la un anume Muresan (desi a apartinut unui anume Florin Pop! - cercetam) cu 44.000 USD. Agentii imobiliari sigheteni ne-au declarat ca respectivul imobil nu merita suma respectiva! Casa de pe strada Bilascu este construita In Intregime din gips-carton, pe o strada nici macar asfaltata!

Mai mult, In proiect se specifica faptul ca imobilele “vor fi dotate cu elevatoare si alte echipamente de ridicare pentru copii si membrii de personal. Casele vor avea un singur nivel-parter." Ei bine, casa arsa are doua niveluri, dar poate s-au gandit ca e “bine” pentru copii sa urce scarile, mai fac muschi, chiar daca au multiple handicapuri.

Cand a trebuit sa nominalizeze persoana care a decis achizitionarea caselor, Darabus a declarat ca erau implicati “toti cei care trebuia sa luam o decizie pentru achizitionarea unui imobil: Georgette Mulheir, director national; eu, In calitate de director pentru Maramures; Delia Pop, director de dezvoltare; un inginer independent care se ocupa de structurile de rezistenta; plus echipa mea tehnica de doua persoane.

Deci, eram vreo sase oameni si Inca un reprezentant al DPC (care trebuia sa spuna daca ea corespunde)”, a spus Darabus.