Subcomisarul Leonard Tanasa (foto), seful Biroului Politiei Rutiere Suceava, va fi inlocuit din functie pina cel mai tirziu la 1 aprilie 2004.

Informatia a fost facuta publica ieri de seful Inspectoratului Judetean de Politie Suceava, chestorul Vasile Motoc, care a precizat ca va interveni prin Consiliul de Disciplina pentru a opera masurile manageriale care il privesc pe subcomisarul Leonard Tanasa. „Daca este stresat il vom schimba din functie.

Nu vreau sa comentez fapta ca atare, dar scandalul in care se vehiculeaza numele sau aduce atingeri grave imaginii institutiei. Pina la clarificarea situatiei, in locul sau, la conducerea Biroului Politiei Rutiere va fi numit altcineva, iar daca va fi nevoie vom organiza chiar si un concurs”, a declarat chestorul Vasile Motoc.

Decizia de inlocuire din functie a subcomisarului Leonard Tanasa vine dupa declansarea unui scandal in care numele sau apare, scandal in urma caruia un sucevean a fost arestat pentru trafic de influenta.

De altfel, seful IJP Suceava a precizat ca va cere o adresa Parchetului prin care sa i se comunice daca subcomisarul Leonard Tanasa este acuzat de comiterea vreunei fapte penale sau daca procurorii intreprind cercetari pe aceasta linie.

Dosarul care a stirnit aceste valuri este cel in care Gabriel Razvan Raicu a ajuns in arest pentru ca i-a cerut lui Marius Mihaita Macovei suma de 10.500 de dolari pentru a face musamalizat un dosar in care ultimul era acuzat de comiterea unui omor din culpa.

Pentru a avea credibilitate in fata celui caruia i-a cerut banii, Raicu i-a spus ca persoana pe linga care va interveni, subcomisarul Leonard Tanasa, este cumatrul sau. In prima faza, Macovei i-a dat lui Raicu 6.500 de dolari, restul urmind sa fie achitati ulterior, iar lucrurile pareau sa mearga pe drumul cel bun: dosarul a fost trimis de doua ori la Parchet cu propunere de neincepere de urmaririi penale.

Exasperati de ineficienta politistilor, procurorii au luat ancheta pe cont propriu si au ajuns la concluzia ca lucrurile stau cu totul altfel in dosarul cu pricina.

Evidentele au fost de netagaduit: pe 20 martie 2003, Marius Mihaita Macovei l-a accidentat mortal pe minorul de 7 ani Vladut Dumitru Tudosa, fapta petrecuta pe trecerea de pietoni sau in imediata apropiere a acesteia de linga Gradinita Nr. 8 din cartierul Itcani.

Pentru ca dosarul sa ajunga la Parchet cu propunere de neincepere a urmaririi penale a mai trecut si pe la Serviciul Cercetari Penale, totul culminind si cu expertiza tehnica.

In aceste conditii, si persoanele care au lucrat in dosar in aceste doua faze sint suspectate ca nu si-ar fi facut treaba corect, cazul urmind sa fie trimis procurorilor de la Parchetul National Anticoruptie, Serviciul Teritorial Suceava.

In ceea ce priveste anchetarea vreunui politist in acest dosar, chestorul Vasile Motoc a precizat ca nu a primit nici un fel de sesizare de la Parchet pe aceasta linie.