Utilizatorii de Internet pot avea surprize neplacute, daca nu sunt destul de atenti la avertismentele lansate la accesarea anumitor site-uri. Cei ale caror linii telefonice au acces la reteaua internationala au sesizat aparitia in factura a unor prestatii taxate cu tarife de convorbiri internationale.

Fac reclamatii, spun ca n-au vorbit, dar analiza dovedeste ca acele apeluri sunt de fapt conectari internationale la Internet, pe care utilizatorul le-a initiat fara sa-si dea seama. Aceste conexiuni internationale apar intr-un anumit mod. Utilizatorul intra pe Internet, conectandu-se „dial - up“ la un furnizor local. Modemul formeaza numarul de acces local.

Apoi incepe navigarea pe Internet, vizitand o pagina cu un anumit continut, de obicei un site erotic. Pentru a vedea mai bine, abonatul face un click pe o fotografie (link) si activeaza instalarea unui program. Daca utilizatorul confirma instalarea programului, da click pe OK si se instaleaza un program de tip „dialer“ care este programul prin care modemul formeaza un numar de apel.

Uneori, la instalarea acestui program, utilizatorul este avertizat ca se va initia o conexiune internationala, cu taxele aferente. Furat de „peisaj“, el nu da importanta si nu citeste avertismentul. Odata acesta instalat, apare o fereastra de conectare.

Daca accepta conectarea si da click pe OK sau ENTER, modemul inchide conexiunea catre furnizorul local si initiaza un apel international. Daca linia telefonica are acces la International, se stabileste o conexiune Internet la un furnizor aflat in alta tara, de obicei din zonele „exotice“.

Asa cum afirmam, utilizatorul nu citeste cu atentie avertismentele, care sunt in limba engleza, si accepta aceste conexiuni internationale fara sa-si dea seama. In functie de timpul de vizitare a acestor site-uri si datorita tarifelor mari pentru zonele indepartate, se poate ajunge usor la conexiuni de milioane de lei.

RomTelecom nu-si asuma raspunderea

Pentru aparitia acestor apeluri internationale nu poate fi facut responsabil nici RomTelecom, ca furnizor al serviciului telefonic, si nici furnizorul de Internet. E adevarat, cei care au creat aceste site-uri nu scriu foarte mare si in toate limbile ca urmeaza o conexiune internationala, dar nici nu sunt obligati s-o faca.

Singurul „vinovat“ este utilizatorul care, desi primeste mesaje de avertizare, le ignora, accepta involuntar conexiunea internationala, furat de peisaj.

Ei observa in schimb aceste conexiuni internationale foarte usor, atunci cand primesc lista detaliata a apelurilor, avand in vedere ca numarul international este format imediat dupa terminarea unei conexiuni locale la un numar de acces pe Internet (ASI - Acces Special Internet sau PREMIUN RATE - 890xxx).

Aceste conectari nu ar fi posibile daca utilizatorii ar avea restrictia cu parola activata, oferit gratuit de ROMTELECOM tuturor abonatilor ale caror linii telefonice sunt conectate in centrale digitale. El a fost implementat de RomTelecom pentru protejarea liniilor telefonice ale clientilor de eventualele conectari nedorite. Activarea parolei se face de catre abonat de la propriul post telefonic.