Onestiul pare sa fie cel mai vesel oras din tara dat fiind faptul ca pe strazile sale nu pot fi vazute cortegii mortuare care sa-i intristeze pe cei vii. Dar asta nu pentru ca in oras nu mai mor oameni ci pentru ca municipalitatea a interzis prin hotarare de Consiliu acest vechi obicei crestinesc.

Motivul care a stat la luarea unei astfel de decizii la nivel de Consiliu Local a fost, potrivit declaratiei primarului Emil Lemnaru, grija pentru fizicul onestenilor care ar fi trebuit sa parcurga mai multi kilometri intre domiciliul decedatului si cimitir. "Este mai corect si mai bine ca cei decedati sa fie tinuti la capela, decat acasa" - sustine primarul Emil Lemnaru.

"Si ca, decat sa parcurga onestenii indoliati trei - patru kilometri pe jos, impiedicand traficul, mai bine transporta mortul cu o masina e care o pune Primaria la dispozitie". Primarul spune ca hotararea a fost luata cu acordul fetelor bisericesti ortodoxe si catolice.

Dar, ca sa nu fie cu suparare, pentru cei care recurg la vechiul obicei, Primaria elibereaza si autorizatii pentru cei care doresc sa respecte traditia. Anul trecut au fost doar doua astfel de cazuri, in care administratia locala a aprobat parcurgerea orasului de cortegii funerare.