Clubul Crema, locul de intalnire al protipendadei clujene pe stil nou, se afla in buricul targului, la vedere, asa cum le place celor din tagma parvenitilor.

Preturile piperate si deschiderea spre „Corso" au atras o clientela specifica, un soi de amestec intre beizadele de afaceristi locali, dame de companie, baitasi de cartier „realizati" si interlopi de legenda ai Clujului.

Afacerea a fost pusa pe roate de Adrian Griga, fiul procurorului Ioan Griga, unul dintre putinii magistrati clujeni a caror cariera a fost incununata cu un post la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In acest numar, va dezvaluim traseul pe care l-a urmat tanarul Griga, de la afaceri cu ovine, porcine si alte dobitoace pana la pretioasele miresme emanate de high-life-ul clujean.

„Crema" Clujului plateste cu adaos cafelele si bauturile pe care Adrian Griga le vinde in clubul din centrul orasului. Griga spunea ca a investit pentru deschiderea barului 130 de mii de dolari si ca isi permite o chirie de circa 50 de milioane de lei pe luna.

Desigur, opulenta pe care o etaleaza printr-un stil vestimentar slefuit de diverse marci de prestigiu si masinile de lux in care este vazut de clujeni stau ca dovada a potentialului financiar de care Griga dispune.

Intr-adevar, odrasla procurorului este asociata la 6 firme, dar, surpriza, dupa obiectul de activitate inscris la Registrul Comertului, tinzi sa crezi ca Adrian Griga este mai degraba un pasnic crescator si comerciant de ovine, bovine, catari si alte dobitoace, decat un dandy care coordoneaza un club cu pretentii in centrul

Clujului. Mai mult, firmele cu iz de ferma nu prea aduc profit, ba chiar doua sunt in executare silita pentru restante la plata obligatiilor catre bugetul de stat.

"Din sase ca florile, am ramas patru ca ciorile" (folclor bistritean)

AG Romanian, Q Bit, Business Kontrax, Intercont Investments, Talexis Comserv si Eurobit. Toate societatile sunt SRL-uri si au un capital declarat de 2 milioane de lei. In mai toate firmele, Griga apare alaturi de mama sa Jeni Griga, de origine bistriteana. Doua dintre firme sunt in lichidare iar celelate nu evolueaza cu prea mare succes.

SC Talexis Comserv SRL (cu sediul in Piata Mihai Viteazu, Hala Agroalimentara) este in executare silita pentru datorii de 228 milioane la bugetul de stat. In aceeasi situatie se afla si Q Bit Investments Import Export SRL pentru 1,5 miliarde de lei neplatiti la stat.

Comertul cu ridicata al animalelor vii si cu produse agricole brute nu prea a mers bine, daca ne uitam si la celelate firme "pastorite" de Griga: AG Romanian avea in 2003 datorii totale de 391 milioane de lei, iar la cifra de afaceri sau profit, "pauza"! Cel putin asa apare in balanta financiara a societatii, afisata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP). Intelegem ca Business Kontrax nu o duce mai bine, neavand declarata nici o cifra de afaceri, nici valoarea profitului. Eurobit Computers de pe strada Bisericii Ortodoxe nr.4 nu are afisata nici o declaratie financiar-contabila pe site-ul MFP.

Singura afacere care se mentine la linia de plutire este Crema, inscrisa pe firma Intercont Investments. Dar un profit de 546 de milioane pe anul 2003 nu prea deschide calea spre o viata de lux. Cifra de afaceri pe acelasi an este de 2,7 miliarde de lei. In medie, intr-o luna, Crema ar invarti cam 230 de milioane de lei.

Oare doar atat sa cheltuiasca grangurii care frecventeaza localul cu fidelitate?

In negura tranzitiei

Despre reteta pe care a folosit-o Griga pentru a deveni unul dintre bogatii Clujului s-au vehiculat mai multe variante. Unii, mai suspiciosi, spuneau ca totul ar fi legat de activitati mai putin corecte, mai ametitoare decat cele cu alcool vandut la barul Crema. Oricum, comertul cu animale a fost punctu de plecare.

Dar si aici se ascund mai multe necunoscute. Exportul de animale se putea derula doar pe baza de licenta. Pana prin 2001 afacerile cu animale si produse agricole se puteau face numai si numai cu acordul scris al Ministerului Agriculturii. De obicei aceste licente nu erau obtinute de producatorii directi ci de firme intermediare.

Iar firmele lui Griga se incadrau in aceasta categorie, pentru ca nu s-au ocupat de cresterea porcilor, ovinelor, catarilor si magarilor, ci doar de vanzarea acestora. Animalele erau contractate de la taranii din Bistrita, zona cunoscuta pentru cresterea animalelor.

In plus, locul de bastina a mamei afaceristului, Jeni Griga este in Tiha Bargaului, asadar intra pe un teren cunoscut. Se zvonea ca si tatal punea umarul la bunul mers al afacerii. Ajuta la obtinerea licentelor? Liberalizarea pietei si eliminarea licentelor ar putea fi o exlicatie pentru declinul afacerii cu animale.

Griga vrea sa cumpere localul

Se pare ca Adrian Griga pune mare pretacerea Crema, fiind deocamdata singura profitabila, dupa cum ne arata MFP. In consecinta, acesta si-a aratat intentia de a cumpara de la Primarie spatiul in care functioneaza de mai bine de trei ani localul.

Pretul stabilit de municipalitate a scandalizat atat consilierii locali cat si opinia publica. In conditiile in care pretul de piata al unui metru patrat in buricul targului este de minim 2500 Euro, municipalitatea stabileste 2,7 miliarde de lei pentru Crema. Adica pretul a doua garsoniere pentru un spatiu ultracentral.

Proiectul a fost respins in 10 ianuarie, in sedinta de Consiliu Local. Problema imobilelor care fac obiectul Legii 550/2002 (care se refera la vanzarea spatiilor cu alta destinatie) va fi rediscutata in sedinta de CL Cluj chiar azi.

Varianta considerata de consilieri ca fiind cea mai viabila e vanzarea acestora prin licitatie publica. Asa sa fie! Nu am reusit sa aflam opinia lui Adrian Griga fata de hotararea consilierilor locali clujeni, pentru ca nu a raspuns nimeni la telefon.

Istoria nu se rescrie dupa Funar

O parte a chiriasilor, care si-au gasit, intr-un fel sau altul, "intrare" la Funar, a actionat in instanta Consiliul Local si a castigat spatiile la preturi ce sfideaza bunul-simt. De pilda, SC Mariana SRL, care functioneaza in magazinul alimentar de pe str. Motilor nr.2, colt cu Emil Isac, si-a cumparat spatiul la incredibila suma de 370 de milioane de lei. Adica 10.000 euro pentru un spatiu ultracentral de circa 100 de mp, etajabil, in conditiile in care o garsoniera de 24 mp, situata in Manastur, se vindea usor pe "piata libera de Funar" cu 17.000 euro.

Numai daca inmultim pretul garsonierei cu patru, facad abstractie de zona si tot a fost pagubit bugetul local cu 50.000 Euro (1,8 miliarde lei). Si aceasta pentru un singur spatiu nu prea mare, pentru care cumparatorului i-a fost acordata facilitatea de a-l achizitiona in rate!