Scandal in PD Maramures. Fostul senator Liviu Titus Pasca a demisionat din partid si il acuza pe liderul filialei, deputatul Mircea Man, de situatia tensionata existenta in tabara democratilor maramureseni.

Pasca a apasat pe „butonul rosu" si a declansat cel mai important scandal in politica maramureseana post-electorala.

Liviu Titus Pasca a fost membru fondator al filialei PNL Maramures si este unul dintre politicienii cunoscuti ai judetului. In urma cu mai multi ani, la sosirea sa in filiala PD (alaturi de alti lideri liberali) s-a spus ca este un castig pentru tabara democrata. Afirmatia are acoperire in rezultatele obtinute de PD.

Pasca este cunoscut ca un politician care „face teren" (munca de veritabil activist de partid). Din acest punct de vedere, Pasca a fost apreciat chiar si de liderul Man, apreciere exprimata in repetate randuri.

Vicepresedinte al filialei democrate la departamentul organizare, Pasca a facut ce a stiut cel mai bine, a adus rigoare in organizatie, a adus membri (nume importante) etc. Mariajul idilic intre Pasca si Man, pe deoparte, si cele doua grupari existente de mai mult timp in PD Maramures, pe de alta, a rezistat pana in preajma alegerilor.

Inca inainte de inceperea campaniei electorale a fost tot mai vizibil ca vor exista „frictiuni" intre anumiti lideri si intre gruparile care ii sustineau.

PD Maramures a avut cei mai multi politicieni cunoscuti dupa PSD, respectiv lideri cu pretentii la functii sau demnitati. La randul sau, Man a facut promisiuni multora dintre cei care au avut posibilitatea de a sustine campania electorala. Man a primit un fel de „cec in alb" pe care urma sa-l onoreze dupa alegeri.

Se pare ca a sosit nota de plata.

Acuzatiile lui Pasca

Pasca a organizat o conferinta de presa in care a anuntat ca demisioneaza din PD din motive bine intemeiate: „o atmosfera dictatoriala instaurata de presedintele Man incepand cu luna ianuarie, lipsa democratiei interne in filiala si persecutii impotriva mea, dupa anuntarea intentiei de a ma inscrie in

competitia pentru functia de presedinte al PD Maramures.

Man s-a prezentat deplorabil in campania electorala de la alegerile generale (conflictul cu actualul ministru Codrut Seres).

Fata de mass-media locala a aratat o lipsa de respect prin nerecunoasterea si neachitarea datoriilor din campaniile electorale, precum si alte conflicte declansate de Man la Club TV sau la publicatii locale. Tot la capitolul conflicte putem amintit disputa cu sindicatele din minerit si de la Distrigaz.

Man a incalcat in repetate randuri statutul PD, nu a prezentat Raportul anual in fata Consiliului de coordonare judetean si alte „scapari" de acest fel. Este un presedinte de filiala mediocru.

In patru ani de Parlament a avut doua interventii, iar acum vrea sa numeasca oameni in functii din institutiile descentralizate dupa un algoritm propriu. Doreste sa obtina pozitii prin care sa se razbune si sa plateasca polite."

Legat de datoriile catre presa locala ale filialei PD, nu ne vom referi decat la situatia GAZETEI, democratii condusi de Man datorand publicatiei noastre peste 2000 de euro, plus TVA, altfel spus salariile pe o luna ale celor care trudesc la acest saptamanal.

Fite „democrate"

Replica lui Man, referitor la aceste datorii, a fost interesanta. Dupa o conferinta de presa PD, Man ne-a abordat cu intentia de a lamuri problema (cel putin asa am inteles). Liderul PD a incercat sa ne convinga ca el nu are nimic de-a face cu datoriile din campania electorala (!).

„Eu nu sunt raspunzator de angajamentele facute de Pasca", a aruncat Man „pisica" in ograda liderului demisionar.

Este adevarat ca Pasca a fost cel care a facut angajamentele, dar nu le-a facut in nume personal. Publicitatea electorala a PD in GAZETA de Maramures i-a vizat pe toti cei care au candidat la Consiliul Judetean si Consiliul Local.

Nu au fost materiale care sa-l puna intr-o lumina favorabila pe Pasca in detrimentul lui Man, de exemplu, dupa cum a incercat sa sugereze presedintele Man. Ii reamintesc liderului democrat ca la fel a procedat si in campania electorala din 2000. Atunci vinovati au fost cei care erau cu organizarea de la acel moment (Indre, Taras…).

Este si aceasta o tactica de a „rezolva" problemele. Din punctul nostru de vedere, ne-am achitat de cele solicitate (colectia GAZETEI este marturie), in rest nu ne intereseaza cine, ce, cum, este o problema interna a filialei.

O solutie, daca ar fi sa fim cinici, ar fi ca noi sa renuntam la salariu pe o luna, asa, ca democratii sa fie linistiti. „Sa traiti bine!"

Palida replica

In cadrul conferintei de presa organizate de liderii democrati dupa demisia lui Pasca, presedintele filialei a ocolit subiectul.

„As face doar o singura referire laaa… domnul care a plecat ieri, nici nu am sa-i mai rostesc numele… El se afla in aceeasi etapa din 2000 (!), si atunci umbla cu statutul cu autobuze la Bucuresti sa-i schimbe pe toti. L-au dat afara. Nu a invatat nimic din toate astea.

N-a invatat, e problema lui! Ii doresc sa ajunga cel mai mare politician din cel mai tare partid din Europa, de unde crede ca va fi. Insa, sa improsti cu noroi in numele democratiei… Putea sa inceapa cu sfarsitul plangerii sale, cu punctul opt.

Interesul lui era ca l-am dat afara de la impartirea posturilor", a spus Man.

Probabil a fost o scapare din partea lui Man cand a pomenit de „impartirea posturilor", mai plastic spus, „ciolaniada". Evident, Man considera atacurile lui Pasca ca fiind nefondate si continua cu explicatii privind modul in care se vor face schimbarile la institutiile descentralizate.

In mod curios, democratii, prin vocea lui Man, stiu care sunt institutiile, serviciile care le revin.

Una peste alta, in PD Maramures apele raman tulburi, iar datoriile datorii. Chiar si cele de onoare.