Alexandru Cismas, fost director al Agroindustriala Sancrai, acuzat de falimentarea acestei societati, este optiunea PD Mures pentru functia de director ajunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Mures.

Propunerea are sustinerea omului de afaceri sighisorean si consilier local Florian Melus Coman, al carui director de campanie in competitia pentru Primaria Sighisoara din 2004 a fost tocmai Cismas.

Partidele din coalitie dau dovada de o aplecare bolnavicioasa spre a impune personaje controversate la conducerea serviciilor deconcentrate.

Alexandru Cismas, in prezent pensionar pe motive de boala - afectiuni cardiace grave - a fost propus de PD Mures pentru a ocupa functia de director adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Mures, post detinut in prezent de Emilia Trasculescu.

La concurenta cu candidatii propusi de PNL, respectiv PUR.

Din pacate, asa cum am aratat si in privinta altor persoane propuse drept sefi la diverse servicii deconcentrate, mai mult pentru a fi recompensate pentru anumite servicii aduse nu neaparat partidului cat unor persoane din partid (nu e cazul sa vorbim despre competenta), nici in cazul lui Alexandru Cismas nu s-a tinut cont de trecutul

sau profesional.

Falimentator la fostul IAS Sancrai

Principala acuzatie care se retine in sarcina lui Alexandru Cismas este falimentarea Agroindustriala SA Sancrai. Alexandru Cismas a fost numit director al Agroindustriala Sancrai in 1998 si a detinut aceasta functie pana in martie 2001. In 2002, in urma sesizarilor adresate de ing.

Vasile Comes, fost director tehnic al Agroindustriala Sancrai, Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din cadrul Senatului, respectiv Guvernului, a fost desemnata o comisie din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor care s-a deplasat la Sancrai pentru a investiga cele cuprinse in sesizari.

In nota nr.

48832/12 februarie 2002, intocmita de Corpul de Control a MAAP, se arata ca din 1998, cand Cismas a preluat sefia Agroindustriala Sancrai, societatea a inregistrat pierderi din ce in ce mai mari, ajungand la sfarsitul anului 2000 la 25,4 miliarde de lei, in timp ce datoriile erau de 40,3 miliarde de lei, iar dupa un an au saltat la 48 miliarde de lei.

Echipa de control a mai constatat, de asemenea, ca suprafata de teren aflata in administrarea Agroindustriala s-a redus semnificativ pe parcursul anilor 1998-2001, ajungand ca din cele 1.897 de ha de teren, societatea sa mai detina in 2001 doar 649 ha.

Aceste injumatatiri ale terenurilor au fost rezultatul nu atat a retrocedarilor cat a ocuparilor abuzive, fara ca directorul societatii sa ia vreo masura impotriva proprietarilor ilegali.

Bovine vandute la preturi de dumping

In nota de control, inspectorii au mai aratat ca efectivele de bovine s-au redus dramatic din 1998, cand in societate erau inregistrate 1.299 de capete, iar in 2001, efectivele scazusera la 309. Explicatia era ca turmele de bovine au fost vandute pentru acoperirea datoriilor unitatii, doar ca pretul la care au fost valorificate era mult subevaluat.

Pentru a da doar cateva exemple, in 1998, au fost vandute catre diverse firme, alese dupa interesele directorului, 181 de capete de bovine adulte la preturi cuprinse intre 4-9.000 lei/ kg viu, exclusiv TVA, in timp ce pe piata, 1 kg costa 16.000 de lei. Si in anul urmator, directorul a procedat in acelasi mod arbitrar, prejudiciind societatea.

Astfel, 511 capete de bovine au fost livrate diversilor cumparatori - Taurus, Sinmacri etc., la preturi care ar putea fi catalogate de dumping, daca nu ar fi fost in detrimentul societatii. Preturi situate intre 2.500-8.000/kg viu, cand pe piata un kg era tot 16.000 lei, nu puteau fi decat prejudiciabile.

Interesant este ca, potrivit hotararilor adoptate in sedintele AGA, s-a aprobat valorificarea efectivelor de animale, dar doar in urma licitatiilor publice, decizii care nu s-au respectat.

Aceeasi procedura paguboasa a fost utilizata si pentru vanzarea produselor de origine vegetala, beneficiari au fost printre altii firmele SC Marcel SRL, SEFA SRL etc. Nu ne mai referim la alte aspecte semnalate in nota de control, precum utilizarea autoturismului in interes personal, insusirea unor sume necuvenite etc.

In urma acestor afaceri neprofitabile, societatea nu a reusit macar sa-si plateasca redeventa catre Agentia Domeniile Statului, in cuantum de aproape 350 de milioane de lei, darmite alte debite.

In consecinta, in 18 decembrie 2001, Administratia Finantelor Publice Targu Mures a scos la licitatie mai multe active, precum Ferma nr. 4 Campenita sau Ferma nr. 10 Culpiu, adjudecate de PRESCON SA Brasov. Asupra modului cum s-au facut aceste licitatii nu ne oprim acum, deoarece nu fac subiectul acestui articol.

Desi s-a pus problema ca Cismas sa raspunda pentru jaful practicat la Agroindustriala Sancrai, pana la urma cazul a fost inchis. Cismas s-a pensionat pe motive de boala si se parea ca nu vom mai auzi despre el in viata publica. Dar…

Mana dreapta a lui Coman

Dupa ce s-a perindat prin mai multe partide, Alexandru Cismas s-a oprit in barca PD. Vara trecuta a fost directorul de campanie al lui Florian Coman, politician angrenat in lupta pentru fotoliul de primar al Sighisoarei.

Carcotasii din municipiul de pe Tarnava Mare ne-au declarat, sub rezerva anonimatului, ca prezenta lui Cismas alaturi de Florian Coman, si el un personaj controversat, i-a compromis ultimului sansele de a accede la functia de edil.

De asemenea, conform declaratiilor liderului PD Mures, Alexandru Cismas a fost foarte activ si in campania de la generale, unde Alianta DA a obtinut cel mai bun scor electoral din judet. Dupa preluarea puterii de catre aliati, inclusiv pedistii sighisoreni au revenit din nou in carti pentru sefia serviciilor deconcentrate.

Asa a ajuns si Alexandru Cismas, pe filiera Coman, sa emita pretentii la functia de director adjunct al DADR. Cu CV-ul sau agricultura mureseana se va duce sigur pe rapa, dupa ce agricultorul sef Ovidiu Natea si camarila sa aproape au inmormantat-o.

ZIARUL va sesiza Ministerul Agriculturii si Padurilor, pentru ca ministrul Flutur trebuie sa stie cine il va reprezenta in teritoriu. Poate exista vreo sansa ca aceasta potentiala numire sa fie regandita, chiar daca la Directia Silvica Mures a contat mai mult carnetul de membru decat dosarul profesional…