Cotidianul "Buna ziua, Ardeal" a semnalat in repetate randuri faptul ca laboratorul DSV Cluj nu functioneaza eficient desi dotarile, obtinute atat din fonduri PHARE, cat si din fonduri bugetare ar fi permis un bun randament in ceea ce priveste analizarea sofisticata a produselor alimentare, dupa standarde europene.

Dupa demiterea publica, Ioan Fritea a tinut sa spuna ca presa a publicat articole tendentioase la adresa lui, privitoare la gestionarea laboratorului DSV.

Dar, in mod oficial, Iuliu Alexandru Duma, directorul proaspat instalat, a declarat pentru ziarul nostru ca problema cea mai arzatoare a institutiei este chiar aceea pe care noi am aratat-o in mai multe editii.

In perioada 1999-2001 Directia Sanitar-Veterinara a judetului Cluj a beneficiat de implementarea a doua programe PHARE, menite sa ridice standardul de calitate al serviciilor oferite populatiei.

In 1999 s-a aprobat finantarea unui proiect cu privire la fluxul din cadrul Sectiei de Expertiza a Alimentelor si crearea manualului de calitate necesar acreditarii nationale a laboratorului. Realizarea acestui plan a fost finalizata pana la sfarsitul lui 1999.

In anul 2000, dupa succesul inregistrat, s-a solicitat initierea celui de-al doilea program, adica dotarea cu aparatura a laboratorului. Proiectul a fost aprobat in 2001, iar pana la sfarsitul anului 2002 au fost trimise mai multe aparate performante, precum un gaz cromatograf, un lichid cromatograf si un spectrofotometru cu absorbtie atomica.

Surse din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Cluj ne-au informat ca cele trei aparate mentionate anterior nu au fost folosite si au iesit din perioada de garantie neatinse.

"Clonele" veterinare clujene

Chiar dupa aprobarea celui de-al doilea program PHARE, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare Cluj a hotarat, din motive necunoscute, sa solicite prin ministerul de resort, fonduri pentru achizitionarea aparaturii necesare dotarii laboratorului.

Astfel, au fost cumparate pe bani grei dublurile celor trei aparate care urmau sa ajunga in tara prin sprijinul UE. Desi in prezent laboratorul Sectiei de Expertiza a Alimentelor detine atat aparatura primita din Occident, cat si cea cumparata ulterior din banii contribuabilului, serviciile Directiei sunt ineficiente.

Toate produsele alimentare din Ardeal sunt trimise pentru analize spre laboratorul din Timisoara, din simplul motiv ca aparatele din Cluj nu functioneaza. Gazul cromatograf, lichidul cromatograf si spectrofotometrul cu absorbtie atomica sunt folosite in mod curent de laboratoarele pentru depistarea reziduurilor din alimente.

Performanta acestor aparate consta in capacitatea de a detecta metalele grele, elementele organofosforice si organoclorurate din compozitia alimentelor.

Testarea amanuntita a produselor alimentare este conditia impusa Romaniei pentru exportul in statele UE, pentru import si pentru controalele din cadrul programului strategic pentru incheierea capitolului agricol in vederea aderarii la Comunitatea Europeana.

Directiile Sanitar-Veterninare, aflate in subordinea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei au responsabilitatea de a monitoriza sanatatea efectivului de animale de pe teritoriul tarii si tot procesul de prelucrare a alimentelor, de la materia prima pana la produsul finit.

Fritea, maestru in argumentatie

Aceasta situatie a trenat timp de doi ani, fara solutionare din partea conducerii Directiei.

In perioada in care a fost director, contactat de redactorii BZA, Ioan Fritea a recunoscut ca in cadrul DVS Cluj exista o serie de aparate medicale primite printr-un program Phare, neutilizate, precum si faptul ca a achizitionat, cam in acceasi perioada, o alta serie de aparate identice, din bani publici, de asemenea neutilizate.

El a declarat ca „conditiile de temperatura din laborator nu sunt propice utilizarii acestor aparate". Totodata, Fritea sustinea ca toate aparatele nefolosite „sunt necesare pentru a face toate analizele de pe raza judetului".

„Se duc tratative cu Autoritatea Veterinara pentru finantarea unor noi spatii si dotari pentru DVS Cluj, conditii in care vor intra in functiune si aparatele existente deja", a aratat Fritea.

Acuzat de abuzuri

Ioan Fritea, ex- sef al Directiei Sanitare Veterinare (DSV) Cluj a fost pe parcursul exercitarii functiei de conducere in cadrul institutiei mentionate tinta mai multor sesizari din partea colegilor de breasla.

Lipsurile cauzate de slaba organizare a Directiei au fost completate, in sens negativ, de abuzurile directorului Fritea asupra colegilor din DSV, reclamate recent de Iuliu Muresanu, medic veterinar specialist.

Autorul sesizarii sustine ca Ioan Fritea a dus o adevarata campanie de sabotare profesionala la adresa lui si a fiului sau, fost medic concesionar al CSV Apahida.

Intrucat forurile din domeniul sanitar-veterinar si justitia nu au raspuns cu promptitudine la acuzatiile grave care i-au fost aduse directorului de factura pesedista Ioan Fritea, s-a configurat o veritabila tabara a intereselor care a facut jocurile in DSV Cluj.

La inceputul anului in curs, Iuliu Muresanu a inaintat sesizarea actualului prefect al Clujului, Mihail Hardau.

11,30 – ora de gratie

Ieri, la ora 11,30 prefectul Mihail Hardau s-a deplasat la DSV Cluj, unde in prezenta angajatilor institutiei si a reprezentantilor presei a anuntat demiterea lui Ioan Fritea din functia de director al institutiei. Prefectul a tinut sa precizeze ca "fiecare structura politica isi alege conducatorii.

Raman la ideea acesta. Il sfatuiesc pe domnul Dima, cand se va schimba guvernarea sa-si dea demisia, pentru ca prefectul sa hotarasca daca va mai ramane in functie." Se pare ca Ioan Fritea a sperat sa ramana in scaunul directoral, din moment ce nu a avut aceasta initiativa.

Simtindu-se vizat de aprecierile prefectului, Fritea a motivat faptul ca nu si-a prezentat singur demisia prin lipsa unor prevederi legale in acest sens. Fostul director a declarat: "Nu am tinut de acest scaun, iar aceasta institutie nu a fost politizata". Nu stim cine a creditat discursul final al lui Ioan Fritea, in calitate de director DSV Cluj.

Oricum, a devenit constient de motivele impotmolirii laboratorului institutiei dupa patru ani de conducere, iar asta tocmai in fata demiterii.

Progresul a cerut schimbare

Iuliu Alexandru Duma a declarat pentru Buna ziua, Ardeal ca problema cea mai arzatoare a DSV Cluj este acreditarea laboratorului. Prima etapa in amenajarea laboratorului si efectuarea unor analize complete va fi obtinerea acreditarii RENAR (adica, servicii efectuate dupa un manual al calitatii).

In acest sens trebuie sa se faca o evaluare a spatiilor, a dotarii, care este destul de buna in anumite sectoare, si ulterior, punerea in functiune. Directorul Duma a precizat ca managementul s-a facut "destul de netransparent", fiind in cunostiinta de cauza avand in vedere ca este angajat al institutiei de zece ani.

Printre problemele institutiei se numara si lipsa actelor de proprietate pe terenul destinat extinderii laboratorului, situat in curtea DSV. Conform declaratiei noului director, terenul pe care a fost construit sediul Directiei a fost intabulat abia in anul 1998.

Iuliu Alexandru Duma a amintit ca judetul Cluj se afla pe lista celor 16 euro-laboratoare care ar putea beneficia de finantare externa din fonduri SAPARD, dar orice program presupune un studiu de fezabilitate.

O alta problema importanta o constituie implementarea legislatiei sanitar-veterinare, a aratat Duma, amintind ca cerintele UE la acest capitol sunt foarte dure. In final, directorul recent investit in functie a spus: "Imi propun ca judetul Cluj sa beneficieze de un laborator bine dotat.

Fiind centru universitar si inima Ardealului, e rusine sa nu fie asa!"