Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cerceteaza firmele care ii apartin omului de afaceri sirian Omar Hayssam. Printre ele se afla Florian Haus Prodcom, acuzata de inlaturarea de pe piata a producatorului de dulciuri Feleacul Cluj. Pe lista persoanele interesate de falimentarea clujenilor s-ar fi aflat si arabul Fathi Taher.

ANAF a mentionat ca, intr-o prima faza, cercetarile vizeaza 12 firme ale ale lui Hayssam, urmate de celelalte 50-60. "Verificarile au inceput in urma cu un an si jumatate. Motivul cercetarii este evaziunea fiscala", a precizat presedintele ANAF, Sebastian Bodu.

Feleacul, fabrica infiintata in 1918, s-a profilat pe caramelaj, drajeuri si fondante, iar peste zece ani, in 1928, a intrat in patrimoniul Bancii de Credit Cluj. Dupa nationalizare, a preluat o sectie de productie pentru halva, rahat si turta dulce.

Dupa ce statul a vandut societatea, in 1997, Feleacul avea doi actionari semnificativi: Florian Haus, cu 51%, si Asociatia Salariatilor (PAS), cu 9%.

Dupa cum ZIUA a relatat la vremea respectiva, in perioada post-privatizare, angajatii au protestat de mai multe ori in curtea fabricii pentru a-si manifesta nemultumirea fata de conditiile de munca si de intarzierea investitiilor promise, actiuni culminand cu intreruperea lucrului.

Pentru ca firma bucuresteana nu si-a indeplinit clauzele prevazute in contract, Autoritatea pentru Privatizare si Administrare a Activelor Statului (APAPS) a actionat-o in instanta.

Actiunile s-au intors la stat

Programul de investitii de 1,5 milioane de dolari trebuia sa fie gata pana la 30 martie 2002. Fostul director al APAPS Cluj, Teodor Groza, a precizat atunci ca, potrivit contractului, pachetul de actiuni urma sa se intoarca la stat, iar firma din Bucuresti sa fie sanctionata cu 30% din valoarea investitiei promise.

Practic, Florian Haus a luat un credit bancar garantat cu actiuni la Feleacul, dar nu a mai rambursat banii. Actualii proprietari ai Feleacul, fratii Buzoianu, se regasesc atat la nivelul actionariatului, cat si la cel executiv.

Octavian Buzoianu s-a remarcat in sectoarele economic – director corporate affairs al Companiei de Bere Romania (producator Ursus), administrativ – fost consilier local, politic – fost presedinte al Aliantei pentru Romania Cluj, membru al Partidului National Liberal, in timp ce Calin Buzoianu, un apropiat al Partidului National Taranesc Crestin Democrat, a devenit director general la

Feleacul. Totodata, el este si proprietarul cladirii fostului Institut Proiect Cluj, de pe strada Motilor, transformata in sediu pentru diverse firme.

Fratii Buzoianu au transformat Feleacul in hotel

Fratii au desfiintat sediul Feleacul de pe str. Traian Mosoiu (mutand administratia la fabrica de pe str. Henri Barbusse), pe vechea locatie ridicand un hotel, condus de Calin Buzoianu.

Acesta s-a justificat prin faptul ca, la cererea actionarului principal, a schimbat destinatia pe care dorea sa o dea initial, cea de spatiu pentru birouri, pe motiv ca spatiile de productie trebuie scoase in afara orasului. Directorul Feleacul a mentionat ca, la preluarea societatii, aceasta mai dispunea de patru active, din care numai unul functional.

"Florian Haus a falimentat, la scurta vreme de la preluarea societatii noastre, Feleacul fiind gajata la Banca Ion Tiriac. De la banca a preluat-o, apoi, domnul Octavian Buzoianu, care acum detine pachetul de actiuni de 51%.

Date fiind relatiile stranse intre Omar Hayssam si Fathi Taher, care detinea fabricile de dulciuri Kandia si Excelent, scopul a fost cel de a scoate Feleacul de pe piata. Eu atunci am demisionat din postul de director si am plecat la Universitatea de Stiinte Agricole, de unde m-am intors in 2002, la chemarea domnului Buzoianu", sustine actualul director tehnic, Emil Racolta.

Prea mici pentru interese atat de mari

Racolta a amintit ca, de la o productie de 4.700 de tone in 1997, Feleacul a ajuns, in 2002, in pragul falimentului. Racolta a declarat ca, desi PAS si fosta directiune s-au straduit, timp de cinci ani, sa cumpere societatea, pretul cerut de fostul Fond al Proprietatii de Stat era prea mare pentru resursele acestora, dar ca fabrica a fost vanduta mai ieftin.

Cu toate acestea, Racolta crede ca fabrica poate sa revina pe piata cu produse expandate sau halva, pentru ca se afla pe un trend ascendent. Mentinam ca Florian Haus apare cu bilantul depus la Ministerul Finantelor Publice (MFP) doar pana in anul 1999, dupa care dispare din scripte in perioada 2000-2001, reaparand in 2002.

In anul 2003, avand ca obiect de activitate productia si conservarea carnii, Florian Haus figura la MFP cu datorii de 30 de miliarde de lei, dar cu o pierdere de numai 74 de milioane de lei si cu numai doi salariati.

Ultimul bilant la Finante al societatii Feleacul inregistra o cifra de afaceri de 48 de miliarde de lei, un profit de numai 1,1 miliarde de lei realizat cu 132 de angajati, precum si datorii de 15 miliarde de lei.

Calin POENARU

Hayssam

Omar Hayssam, al carui grup de societati dispune de 5.000 de angajati, este creditat – in Topul Capital - cu 100 de milioane de dolari, prin firmele sale din domeniile auto, comert, imobiliare, industrie alimentara si industria lemnului.

Detine complexul City Center din Bucuresti, producatorul de ape minerale Bucovina, Best Wood Bacau - exploatari forestiere si produse din lemn stratificat, grupul Manhattan - auto si Centrul de promovare a relatiilor Romaniei cu tarile arabe. Are in lucru o carte despre frauda in comertul international.

Taher

Fathi Taher dispune, potrivit Topului Capital, de o avere de 200 de milioane de dolari. Afacerile sale se deruleaza in turism si industria alimentara.

In afara de actiunile detinute la companii cotate la bursele internationale, omul de afaceri de origine libaneza s-a axat, in 2002, pe firme din domeniul alimentar, Excelent si Kandia, care detineau impreuna 40% din piata romaneasca de ciocolata. Afacerile s-au intins asupra hotelului Marriott din Bucuresti si a companiei de asigurari AGI Romania.

*****

Curtea de Apel Bucuresti va judeca astazi solicitarea avocatului lui Hayssam privind punerea in libertate a clientului sau, arestat preventiv in 6 aprilie, pentru infractiuni economice.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism l-au retinut saptamana trecuta pe Hayssam pentru comiterea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, pentru producerea unui prejudiciu de 1,8 milioane de dolari.

Acuzatiile vizeaza faptul ca, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, a constituit o grupare criminala la care au aderat Mohamed Munaf, Mohamed Omar, Adnan Khdip si Quasin Etta, prin care a inselat patru firme printre care si Volvo Truck Corporation. Procurorii sustin ca prin lasarea lui Hayssam in libertate exista riscul zadarnicirii adevarului.

Organele de ancheta au si efectuat perchezitii la domiciliile persoanelor implicate si la sediile firmelor acestora. Ministerul Public a informat ca, in urma monitorizarii activitatilor infractionale comise de gruparea coordonata de Hayssam, au rezultat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni ziaristi romani sechestrati in Irak.