Obligati la spaga

Potrivit legii, sustinerea examenului de gradul I pentru profesorii din invatamantul preuniversitar este gratuita. Autonomia universitatilor impune insa o taxa pentru sustinerea acestor examene, taxa care la Sibiu este stabilita in functie de UBB Cluj-Napoca sau de Bucuresti. La care se adauga „protocolul".

Incepand de anul acesta profesorii universitari vor fi platiti de universitatile la care activeaza din bani de la MEC. Sibiul primeste 1,63 de miliarde pentru cei trei profesori universitari din comisia de examinare.

Profesorii sibieni din invatamantul preuniversitar au platit anul trecut o taxa de 2.500.000 lei pentru a-si putea sustine examenul de gradul I. Potrivit legii insa, profesorilor li se ofera gratuitate pentru acest examen.

Autonomia pe care universitatile si-o sustin cu atata verva are insa dreptul legal sa impuna aceasta taxa, iar banii colectati sunt stransi in bugetul universitatilor. „Eu am platit in ianuarie 2003 inscrierea la examenul de gradul I.

Inspectia este efectuata de profesori universitari, iar cei 1.500.000 lei pe care i-am platit au mers intr-un cont al Universitatii. Singurii bani pe care i-am dat au fost aceeia. Am inteles de la colegii mei ca acum aceasta taxa a scazut.

Nu mi se pare normal acest lucru", puncteaza Daniela Bunea, profesoara de engleza la Liceul Gheorghe Lazar din Sibiu.

Sindicatul vrea scoaterea gradelor

Lupta cu gradele se duce si la nivelul sindicatelor din invatamantul preuniversitar, acestia dorind eliminarea lor si inlocuirea examinarii actuale a profesorilor cu modele de examinare occidentale. Potrivit acestora, banii pe care universitatile ii primesc ar trebui facuti publici si sa fie folositi la vedere.

„ Anul trecut stiu ca era o taxa de 2.500.000 de lei. Daca tinem cont ca 60 % din personalul didactic preunivesitar este de gradul I si II, suma care intra in conturile universitatilor este destul de mare. Profesorii o platesc insa pentru ca se gandesc la marirea de salariu care survine inaintarii in grad.

Ar trebui ca aceste sume sa fie facute publice si sa se stie in ce se investesc. Pe langa aceste taxe, mai sunt unii colegi universitari care, in schimbul anumitor sume, dau gradul I unui profesor preunivesitar care nu are toate actele in regula.

Oricum parerea mea este ca aceste examene de grad ar trebui scoase si inlocuite cu alte sisteme de evaluare a profesorilor.

Daca vrem sa copiem pe cineva ar fi bine sa o facem dupa tarile aflate in Uniunea Europeana, daca vrem sa ajungem si noi ca ele", considera Teodor Fartonea, liderul Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar Sibiu.

Suplimentare de la MEC

Odata cu schimbarea legii, salariile pe care le primesc profesorii universitari pentru orele petrecute in comisia de examinare vor fi acordate de catre fiecare universitate in parte. Astfel banii pe care pana acum ii primea IJS Sibiu vor merge la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Cu toate acestea se preconizeaza o nevoie acuta de bani pentru viitor in randul universitarilor. „Acum s-a schimbat legea, banii pe care ii primea Inspectoratul Judetean Scolar Sibiu ii va primi Universitatea Lucian Blaga.

Taxele pe care le cerem noi profesorilor sunt stabilite dupa marile centre universitare precum Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatea din Bucuresti. Nu mai tin minte cat era taxa anul trecut, iar de anul acesta, avand in vedere ca s-a schimbat legea nu am primit inca exact datele necesare.

Stim doar ca din martie Ministerul Educatiei si Cercetarii va plati indrumatorii si va da banii pentru inspectiile de grad. Universitatile nu prea au bani, noi daca am platit 2-3 profesori indrumatori.

Cred ca daca vom ramane fara bani o sa cerem o suplimentare", a declarat Alexandru Huditeanu, director al departamentului de pregatire a personalului didactic al Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.

1,6 miliarde de lei in joc

Comisiile de examinare a profesorilor care isi sustin examenul de gradul I sunt formate in Sibiu din trei cadre didactice universitare, cu diferite grade pentru care sunt alocate 1,63 de miliarde lei de la MEC. Sumele sunt enorme, daca ne gandim ca universitatile mai primesc si taxele de inscriere la examen care sunt de asemenea de ordinul milioanelor.

„Anul trecut din sumele alocate de la buget am platit profesorii universitari din comisie cu suma de 1,63 miliarde lei. Asta reprezenta plata a trei profesori universitari. Un profesor primea aproximativ 17,30 de milioane lei pentru 22 de ore prestate. Acum toti acesti bani vor fi dati de catre minister universitatilor.

Aceasta schimbare a survenit ca urmare a disfunctionalitatilor care existau la plata acestor salarii.

IJS Sibiu nu stia ce grade are fiecare profesor prezent in comisie si nici cand acestia isi vor fixa data examenelor, motiv pentru care nu avea banii necesari platii acestora, asa ca s-a considerat normal ca platile sa fie facute de catre universitati, care detin toate aceste informatii", informeaza Mar

cel Avram, inspector sef adjunct in cadrul IJS Sibiu.

Modelul Babes-Bolyai

Taxele si salariile profesorilor universitari care fac parte din comisia de examinare sunt stabilite in functie de marile centre universitare. „Noi ne stabilim taxele prin vot in cadrul senatului Universitatii Babes-Bolyai. La momentul de fata aceste taxe sunt mult mai mici, inainte erau exagerate.

Anul acesta profesorii universitari primesc 600.000 lei pe o ora prestata, un lector universitar primeste jumatate. Un indrumator de lucrare face inspectii profesorilor preuniversitari timp de 16 ore si in functie de gradul pe care il are isi primeste banii. Acestia sunt platiti de fiecare universitate si suplimentat de la MEC.

Inainte banii veneau de la inspectoratele scolare", sustine Adrian Oprea, director al departamentului de pregatire a personalului didactic din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Alexandru URZICA