Aproape 50 de miliarde de lei. La atat se ridica averea celor 14 parlamentari care reprezinta judetul Bihor in forul legislativ al tarii.

Intr-o tara unde daca ai un salariu de sase milioane de lei te poti considera un norocos, averea de invidiat acumulata de demnitari reprezinta o palma peste obrazul contribuabilului sarac si cinstit. Gazeta de Oradea va prezinta astazi topul celor mai bogati senatori si deputati de Bihor.

Din pluton se remarca patru varfuri: doi deputati si doi senatori care au depasit 4 miliarde de lei. Este vorba despre deputatii Cornel Popa si Claudiu Pop si de senatorii Verginia Vedinas si Pete Istvan. Nici ceilorlalti colegi nu trebuie insa sa le fie rusine pentru agoniseala lor de viata.

Exista doar doi deputati care nu ating pragul de 1 miliard de lei: Soki Bela si Merka Adrian.

Cel mai bogat, var cu Miculestii

Cel mai bine la punga sta liberalul Cornel Popa. Adunate terenurile, casele si conturile deputatului ajung la valoarea de peste 6 miliarde de lei.

Varul fratilor Micula are in proprietate doua terenuri intravilane in Oradea in valoare de 1,4 miliarde de lei, doua apartamente de circa 1 miliard, o casa de 600 mp in zona Dealurilor din Oradea si o vila de vacanta care valoareaza si ele impreuna mai bine de 1,5 miliarde de lei, desi Popa a avitat sa declare valoarea lor reala de impozitare.

Deputatul mai detine si depozite bancare de 2,2 miliarde de lei, astfel ca veniturile sale din salariul de la Camera Deputatilor – 344 milioane pe anul 2004 – reprezinta o suma nesemnificativa, utilizata exclusiv pentru deplasarile la Bucuresti.

Vedinas, pe locul doi

In topul celor mai „avuti" parlamentari pe locul secund se situeaza senatorul Verginia Vedinas de la PPRM.

„Parasutata" pe listele organizatiei bihorene de catre camarila din jurul lui Vadim Tudor, senatorul a acumulat avere inainte sa intre in politica din activitatea sa de avocat, profesor si inalt functionar public.

Vedinas are o casa, un apartament si patru birouri in Bucuresti, precum si o casa de vacanta in provincie, valoarea lor totala ridicandu-se la peste 4,4 miliarde lei. In plus, ea mai detine tablouri in valoare de 12.500 de euro si bijuterii de 3.000 de dolari.

Doamna senator a vandut si un birou de avocati la suma de 1 miliard de lei. Nici veniturile din salarii nu sunt de neglijat. Senatorul PPRM a obtinut anul trecut nu mai putin de 1, 8 miliarde de lei.

Averea de peste 7,5 miliarde de lei a Verginiei Vedinas este insa afectata de doua imprumuturi si credite contractate in valoare de 1,2 miliarde de lei.

Tanar si bogat

Un loc pe podium a prins si deputatul PSD, Claudiu Pop. Desi este unul dintre cei mai tineri parlamentari din Bihor, Pop a reusit sa acumuleze pana acum circa 5 miliarde de lei.

Aceasta avere este compusa dintr-un apartament de 736 milioane, doua masini ultimul racnet - Mercedes Benz si Smart, bijuterii in valoare de 250 milioane lei, conturi bancare de 50.000 euro, actiuni la sase societati comerciale, dar si venituri de la stat de 366 milioane lei – indemnizatia de la SNP Petrom Bihor, Consiliul Local Oradea si Camera Deputatilor.

Baron de UDMR

Senatorul Pete Istvan poate fi considerat unul dintre baronii UDMR. Averea sa se cifreaza la 4,3 miliarde de lei la care se adauga doua terenuri agricole de circa 500 hectare a caror valoare de impozitare senatorul a „uitat" sa le mai precizeze.

Pete detine trei apartamente in Oradea si Cluj Napoca, jumatate dintr-o casa de vacanta, o Skoda Octavia achizitionat in 2004, 70 de milioane pe card si vreo 300 in depozite.

Senatorul UDMR este actionar si la patru societati comerciale: la SC Spirt Drojdie Oradea (1,2 miliarde) , SC Fixing SRL, Confident Audit si SSIF Broker SA Cluj Napoca.

De la SC Fixing SRL si SSIF Broker, anul trecut Pete a incasat si dividende in valoare de 185 milioane lei, jumatatea sumei pe care o incaseaza din salariile de la Senat si Universitatea Babes Bolyai – 350 milioane lei.

Dintr-o extrema in alta

Pentru locul 5 in topul celor mai bogati parlamentari bihoreni se „bat" trei deputati: Gheorghe Sarb (PSD), Paul Magheru (PPRM) si Ionela Pop Bruchental (PD). Averile acestora se situeaza intre 3 si 3,5 miliarde lei.

Sarb este pasionat de imobiliare avand 2 terenuri intravilane in Oradea, insa deputatul nu precizeaza doar impozitul pe care l-a platit la stat, nu si valoarea de impozitare. Probabil de teama hotilor.... de terenuri.

Fostul presedinte PSD Bihor detine si doua apartamente la Oradea, una de 544 milioane si una, surpriza, de 48 milioane lei (sic!). Sarb mai are si o masina cumparata anul trecut la un pret tot atat de redus – 11 milioane lei, pe care probabil vrea s-o valorifice in cadrul programul de casare a rablelor!

Pe de alta parte insa, deputatul PSD cade si intr-o alta extrema: el mai are si o vila de 1,2 miliarde lei si incaseaza dividende groase de la cele doua societati la care este actionar: SC Serbien Impex si Eurosarb Trans.

Fara bani, dar cu pamant

Locul 6 in clasament este ocupat de alti trei parlamentari a caror avere se invarte in jurul sumei de 3 miliarde de lei. Este vorba despre senatorii Radu Tarle (PD) si Alexandru Athanasiu (PSD) si deputatul UDMR, Lakatos Peter.

In cazul lui Tarle se remarca faptul ca, desi declara ca nu are nici un venit, totusi, el a cumparat recent un teren intravilan de 3.000 mp la o valoare de 2,1 miliarde lei, avand in constructie si o casa.

Alexandru Athanasiu este pasionat de tablouri si obiecte de arta, a caror valoare se ridica la peste 550 milioane lei, in timp ce Lakatos s-a orientat mai mult spre afaceri, detinand actiuni si parti sociale la patru societati oradene – SC Interprotect SRL, Sprinkler 2002 SRL, Sinteza SA si Sinteza Color.

Ultimii doi parlamentari care reusesc sa depaseasca pragul psihologic de 1 miliard de lei sunt liberalul Valeriu Boeriu si conservatorul Eduard Hellvig. Boeriu detine mai multe proprietati in Salonta in valoare de 1,1 miliarde de lei, iar Hellvig are un apartament la Bucuresti si un autoturism de 18.000 de euro.

Cei mai „saraci"

La coada clasamentului se situeaza Soki Bela de la UDMR si Adrian Merka de la Uniunea Democratica a Slovacilor si Cehilor din Romania.

Deputatul UDMR are doar un apartament la Sacuieni si o Dacie din 1997. Daca la rubrica "venituri", Soki a lasat un spatiu gol, ne intrebam si noi de unde a avut cele 600 de milioane pe care le-a investit la SSIF Carpatica Invest.

Fara nici o sursa de venit apare si reprezentantul minoritatii slovacilor. Adrian Merka si-a trecut in declaratia de avere un VW Polo achizitionat in anul 2000 si conturi bancare de peste 220 milioane lei.

Ceea ce e trecut in declaratii e doar varful iceberg-ului. Sume importante si averi fabuloase stau bine ascunse de ochii curiosilor in conturi din strainatate sau au fost trecute pe numele rudelor si prietenilor care au devenit peste noapte miliardari, unii chiar in valuta.

Pe langa sinceritatea cu care au fost completate aceste formulare, ramane apoi problema verificarilor acestor inscrisuri. La ora actuala nu exista vreo autoritate a statului care sa poata verifica veridicitatea acestor declaratii.

Fie pentru ca nu au vointa s-o faca, luand-l pe „nu stiu in brate", fie pentru ca, pur si simplu, nu a fost creat cadrul pentru a se realiza astfel de verificari.