Euphoria este una dintre terasele cu "lipici" din centrul istoric al Clujului. Inspectorii de specialitate din cadrul Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice au semnalat modul ilegal in care a fost amplasata terasa, dar, cu toate acestea, Primaria a autorizat si pentru 2005 functionarea localului.

Pentru 2005, Primaria Cluj-Napoca a avizat amplasarea a 20 de terase in spatiile publice, mai exact pe trotuare si in piete. Unii dintre patroni considera ca avizele eliberate pe timpul "nomenclaturii" Funar sunt valabile si ca nu au nevoie de o renegociere.

"Eu am avut terasa si anul trecut si avizele le-am primit si anul acesta", spune patronul terasei Dorna, care beneficiaza de unul dintre cele mai centrale amplasamente. El ne-a explicat ca o parte a conflictelor dintre municipalitate si patronii de terase au aparut din cauza lucrarilor edilitare.

"De la Primarie am primit o notificare prin care ne-au anuntat ca trebuie sa ne ridicam mesele, pentru ca se lucreaza la canalizare", spune patronul. Profitul de pe urma terasei Dorna a crescut cu peste 50% in anul 2004.

Patronul acesteia nu este singurul care a profitat: bugetul local a castigat anul trecut, in total, peste 700 de milioane de lei din inchirierea spatiilor destinate circulatiei pietonale. Problema a fost discutata la nivelul consilierilor locali care, dupa cum sustin sursele noastre, ar fi decis ca, pentru 2005, sa nu se mai avizeze nici o terasa.

Cu toate acestea, 20 de societati au primit, deja, avizele necesare pentru functionare.

Reprezentantii Primariei ne-au explicat ca metodologia de obtinere a autorizatiilor este foarte simpla. Conform biroului mass-media al Primariei, avizul pentru amplasarea teraselor se elibereaza pe baza certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire. Patronii trebuie sa respecte unele standarde: terasa trebuie amplasata pe un podium, iar umbrelele trebuie sa fie unicolore.

De asemenea, s-a impus ca pe umbrele sa nu apara reclame. In sedinta din 21 iulie a Consiliului Local Cluj-Napoca, s-a decis ca terasele si gheretele sezoniere, montate fara autorizatie de construire, in sistem provizoriu, pe domeniul public sau privat al statului, sa fie ridicate de catre angajatii municipalitatii.

Terasa Euphoria, ridicata ilegal

Printre cele 20 de societati avizate de Primarie se numara si terasa Euphoria. Pentru ca o terasa sa functioneze legal in centrul Clujului, in special in zonele istorice, este nevoie de avize din partea Ministerului Culturii. Din documentele pe care le detinem, rezulta ca Euphoria nu detine nici un aviz din partea Ministerului Culturii.

Mai mult, Comisia Regionala a Monumentelor Istorice califica lucrarile efectuate pentru amenajarea terasei drept ilegale.

Intr-una din constatarile inspectorilor de specialitate din cadrul Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice se precizeaza, referitor la imobilul din piata Muzeului numarul 4 (adica localul Euphoria), care este un monument de arhitectura, ca "acestea (lucrarile – n.red.) au fost executate fara respectarea avizului Comisiei Monumentelor Istorice".

Cu toate acestea, specialistii din cadrul Primariei au avizat fara probleme functionarea terasei in piata Muzeului, in vecinatatea Casei Matei Corvin, a bisericii Franciscane si a liceului de muzica.

Toate fiind cladiri istorice, protejate prin lege. Reporterii ZIUA de Cluj au incercat sa afle, chiar din gura patronului Euphoria, Claudiu Cerdarea, cum de Primaria i-a avizat in astfel de conditii terasa (poate doar apropiatii dansului stiu de ce…).

Intrebat daca detine avizul Comisiei Monumentelor Istorice pentru terasa Euphoria, Cerdarea a replicat, scurt si prompt: "Am certificat de urbanism" (sic!). Daca, in cazul Euphoria, avizele au fost date fara a se respecta legile sau constatarile altor foruri, exista si situatii in care proprietarii cu acte in regula sunt nevoiti sa isi ridice terasele.

Un exemplu elocvent este scandalul, mediatizat in presa locala, dintre Primarie si patronul clubului Seven.