Clujul a fost invadat de constructii: blocuri, vile sau pur si simplu reamenajari ori extinderi de locuinte. Pana aici nimic anormal. Atunci insa cand o persoana fizica contruieste cinci respectiv patru imobile cu regim de inaltime de doua etaje plus mansarda, se nasc o serie de intrebari. Iar bugetul local si de stat este vaduvit de sume serioase de bani.

In cartierul Andrei Muresanu, pe strada Trifoiului se inalta noua blocuri. Pe santierul respectiv sunt doua afise de santier.

Potrivit primului, beneficiarul constructiilor este Chimu Capusan, sotia Anica si Sergiu Bogdan Capusan, constructor este SC CH Transbeton Constructii SRL, iar proiectant este SC Arhimar Serv SRL.

Pe al doilea panou, ca beneficiar figureaza Andrei Hosu si sotia Sorana, constructor este Chim & Mar Constructii SRL, iar proiectant SC Proecta SA. Chimu Capusan este asociat la SC CH Transbeton Constructii SRL, la Chim & Mar Constructii SRL, sotia sa este patroana Agentiei Imobiliare Nobila Casa.

Vanzarea tuturor apartamentelor din cele 9 imobile se realizeaza prin intermediul Nobila Casa, contra unui comision de 2%. Prin acest lucru, Nobila Casa isi asigura o cifra de afacerio considerabila si, evident si un profit frumusel. Oricum, banii raman in familia Capusan.

Teapa la bugetul local de 800 milioane lei

Famlia Capusan va la finele constructiei in proprietate cinci blocuri fiecare cu cate 16 apartamente, ce au o suprafata totala de 1.840 mp. Pretul aparatamentelor dintr-un bloc se ridica la 1,527 milioane euro, adica 53,445 miliarde lei.

Aceasta suma inlcude si profitul dupa vanzare, care, in opinia unor specialisti este de 20%, astfel ca valoarea unui bloc ar putea fi estimata la 42,4 miliarde lei. Primaria, la fiecare autorizatie de construire, incaseaza o taxa de autorizare, care in cazul nostru este de 0,5% din valoarea constructiei.

Familia Capusan a platit insa doar 212,243 milioane lei, adica 0,5% din 42,4 miliarde lei.

Or, cele 42,4 miliarde lei reprezinta valoarea unui singur bloc si nicidecum a cinci blocuri! In acest caz Chimu Capusan, sotia Anica si Sergiu Bogdan Capusan au tras in piept bugetul local cu nici mai mult nici mai putin decat 800 milioan lei! Asta fara a mai pune la socoteala diferentele din taxa de timbru de arhitectura (10% din taxa de autorizatie) sau taxa 0,1% catre Inspectoratul de stat in constructii.

Daca calculele noastre sunt gresite si 42,4 miliarde lei reprezinta valoarea celor cinci blocuri, atunci inseamna ca familia Capusan va obtine un profit de 630 %! Sau cine stie, poate Capusan isi va regulariza taxa de autorizare.

Aceeasi jonglerie, a declararii valorii unui singur bloc, a efectuat-o si Andrei Hosu si sotia Sorana.

Teapa la bugetul de stat

In mod normal, in cazul in care o persoana juridica vinde un imobil, ea are de platit o serie de taxe catre stat, cum ar fi impozitul pe profit (16%) sau impozitul ce se plateste la ridicarea dividentelor (10%).

Daca insa beneficiarul unor lucrari este o persoana fizica, iar aceasta vinde mai departe imobilele respective, ea nu va nai plati aceste impozite catre bugetul de stat. Astfel, se realizeaza o "economie" substantiala, in fapt o eludare a platilor de impozite catre bugetul de stat.

In aceste conditii se explica si motivul pentru care Chimu Capusan si familia construieste in nume propriu nu mai putin de cinci blocuri.

Contractul buclucas

Asocierea Capusan si familia – Transbeton – Arhimar – Nobila Casa a copt si un antecontract de toata frumusetea. In primul rand acesta poarta sigla, adresa si datele de identificare fiscala ale agentiei imobiliare Nobila Casa.

Ce cauta acestea pe un contract intre doua persoane fizice, Chimu Capusan si sotia Anica, Sergiu Bogdan Capusan – pe de-o parte si cumparatorul pe de alta parte, nu putem intelege. De asemenea, in intreg antecontractul nu apare nicaieri numele prestatorului, adica al partii care va vinde imobilele.

Apare insa cel al agentiei Nobila Casa, la finalul actului, in dreptul martorului. Conditiile impuse beneficiarului (cumparatorului) sunt drastice: penalitati de 0,4% pe zi de intarziere, penalizare raportata la suma ramasa neachitata, iar in cazul in care vinderea nu se realizeaza din culpa beneficiarului, acesta pierde avansul.

Pe de alta parte "in cazul in care prestatorul in constituirea si finalizarea apartamentului – din motive ce nu-i sunt imputabile (greseli ale constructorului, de exemplu - care este insa tot Chimu Capusan, n.n.), acestuia ii va fi acordat un termne suplimentar de 30 de zile in care sa finalizeze lucrarile".

Primaria trage din umeri

In fata semnalului de alarma tras de GAZETA, autoritatile locale ridica neputincioase din umeri.

"Din punct de vedere legal, daca o persoana solicita autorizatie de construire pentru mai multe imbile, fie ele si blocuri si are toate actele in regula, noi trebuie sa i-o acordam", ne-au declarat reprezentantii Directiei de urbanism din cadrul Primariei Cluj Napoca.

Ansamblul rezidential "Datornicii"

Cele doua firme care construiesc ansamblul rezidential, la ambele fiind actionar Chimu Capusan, sunt limpezi precum apa pura de izvor contaminat. SC CH Transbeton Constructii SRL nu figureaza deloc in sriptele electronice ale Ministerului Finantelor.

Potrivit unor surse din domeniul constructiilor, firma a fost executata silit, datorita datoriilor catre buget, care se ridicau la peste 300 milioane lei in septembrie 2004. Noi insa nu garantam acest lucru. SC Chim & Mar a avut in 2003 un profit extrem de subtire, doar 47,5 milioane lei.

Firma respectiva si la capitolul datornici catre bugetul de stat. Astfel, potrivit Ministerului Finanatelor, obligatiile catre bugetul de stat constituite in perioada precedenta in care s-au inregistrat obligatii restante se ridica la 2, 6 miliarde lei, iar la data de 31.03.2005 firma avea datorii catre stat de 67 milioane lei.