Curtea de Apel Timisoara a desfiintat pentru a doua oara sentinta pronuntata de magistratii Tribunalului din judet in dosarul in care este cercetat penal celebrul infractor Constantin Cojocaru, alias "Passaris de Romania", si a dispus restituirea cauzei inapoi la prima instanta pentru rejudecare.

Astfel, procesul in care inculpatul este acuzat de o serie de jafuri sub amenintarea armei va fi reluat, pentru a doua oara, de la zero.

Initial, periculosul infractor a fost condamnat la 15 ani de inchisoare, insa Curtea de Apel a desfiintat hotararea Tribunalului Timis si a dispus rejudecarea cauzei. Acest lucru se intampla la inceputul lui 2005, insa nici dupa mai bine de jumatate de an de plimbari ale dosarului de o instanta la alta lucrurile nu s-au lamurit.

Tribunalul a ratat si cea de-a doua incercare de a face lumina in caz, in conditiile in care, recent, instanta de apel a casat din nou sentinta.

Povestea lui "Passaris de Romania" este una aproape incredibila. La inceputul anului trecut, politistii din toata tara il cautau pe Cojocaru, despre care aveau informatii ca a comis o serie de jafuri si infractiuni de mare violenta atat in Romania, cat si in Serbia.

Mai mult, dupa un periplu infractional prin tara vecina, timp in care romanul a semanat teroarea printre localnici si chiar printre politisti, el a fost prins si incarcerat in puscaria de maxima siguranta Srpska Mitrovica. Nu a stat prea mult la "racoare", ci a reusit sa evadeze si sa treaca fraudulos frontiera inapoi in Romania.

La 21 ianuarie 2004, politistii banateni au realizat o descindere in forta la o locuinta din Arad, unde oamenii legii aveau informatii ca s-ar ascunde Cojocaru si concubina sa.

Alertat la timp, barbatul a reusit sa dispara, insa in apartamentul pe care il ocupa a fost descoperit cu acea ocazie un intreg arsenal format din trei pistoale Crvena Zastava, de calibu mare, munitie, toate de provenienta sarbeasca, precum si un buletin de identitate fals, pe numele "Raul Popescu", pe care aparea fotografia lui Cojocaru.

Dupa plecarea politistilor, concubina lui "Passaris de Romania", Cristina Cojocaru, s-a reintalnit cu iubitul ei si amandoi au fugit la Iasi, unde au inchiriat o alta locuinta. Din nou, oamenii legii au aflat despre noua ascunzatoare, insa de data aceasta nu l-au mai ratat pe cel cautat.

Dupa o urmarire ca-n filme, cu focuri de arma, barbatul a fost nimerit de un glonte in picior si asa a fost imobilizat. Ulterior, el a fost adus la Timisoara sub stricta escorta, fiind incarcerat in Penitenciarul "Popa Sapca".

In timpul anchetei s-a mai stabilit ca in perioada decembrie 2003-ianuarie 2004, dupa ce a rasfoit un ziar cu anunturi de mica publicitate, Cojocaru a contactat doua tinere care se aratau dispuse sa intretina raporturi sexuale contra-cost. "Passaris" s-a dus la ele acasa, insa in loc sa le plateasca serviciile, asa cum era intelegerea, el a trecut la "represalii".

Le-a spus fetelor ca, de fapt, el este politist si ca, daca nu ii dau bani, aduce "mascatii" peste ele. De frica, tinerele au platit fara sa comenteze.

La fel au patit si alte doua femei, tot din Timisoara, pe care, sub amenintarea pistolului, Cojocaru le-a "usurat" de 500 de euro. De numele acestuia se mai leaga si alte cateva jafuri asupra unor batrani din diferite localitati rurale timisene, victime ale terorii si violentelor periculosului infractor.