Atmosfera inabusitoare, dar destul de linistita la Conferinta de alegeri a PNL Timis de ieri. Vechiul presedinte al filialei, prefectul Ovidiu Draganescu, a mai castigat inca un mandat de patru ani in fruntea organizatiei. Pe ultima suta de metri s-a ivit un contracandidat, Mihai Olariu, patronul Uzinelor Mecanice Timisoara (UMT), dar fara suflu insa.

Din cele 348 de voturi valabil exprimate, pentru Olariu au votat doar 51 de delegati, iar pentru Draganescu - 297. Liberalii timiseni si-au ales ieri si Biroul Permanent Teritorial, Comitetul executiv, Comisia de Cenzori si Curtea de Onoare si Arbitraj.

Temerari pentru salvarea unei filiale care merge pe o directie gresita

La fel ca si la nivel national, in Timis au aparut unele voci care nu mai sunt de acord cu felul in care este condusa filiala. Ovidiu Draganescu este un sustinator fervent al presedintelui PNL, Calin Popescu-Tariceanu, in timp ce aripa din care face parte contracandidatul sau este sustinatoare a lui Theodor Stolojan.

Aici mai sunt inclusi Viorel Coifan, fost deputat, actualmente presedintele Institutului National de Administratie (INA), si senatorul Adrian Cioroianu, fost consilier al lui Stolojan.

De altfel, pentru a echilibra cele doua echipe, Draganescu l-a invitat la conferinta pe premier, iar sustinatorii lui Olariu pe Mona Musca, Gheorghe Flutur si Theodor Stolojan. Au venit in final doar Mihai Voicu, secretarul general al Guvernului, si Titus Gheorghiof, presedinte al PNL Arad si membru in Biroul Executiv National al partidului.

Dupa ce au fost aflate rezultatele, Mihai Olariu a afirmat ca s-a inscris in cursa pentru presedintia filialei deoarece s-a simtit obligat sa intervina vazand ca filiala merge intr-o directie "nefericita". "Am vazut ca jucaria se strica si trebuia sa intervin", a adaugat el.

Contracandidatul lui Draganescu a fost constient ca nu va reusi sa faca fata valului de sustinatori ai prefectului si tocmai de aceea i-a apreciat pe cei 51 de temerari care l-au votat.

Intrebat daca isi propune sa faca opozitie in interiorul PNL, Olariu a specificat ca nu doreste sa distruga partidul din interior, ci sa il intareasca sau macar sa asigure un echilibru. "Nu am nimic cu actualul presedinte. Oamenii din jurul lui sunt, insa, de o factura modesta si nu pot conduce un judet asa de problematic cum este Timisul.

Ei au venit pe rand, s-au infipt, au dat din coate", a mai spus patronul UMT despre apropiatii contracandidatului sau.

In echipa care va forma Biroul Permanent Teritorial al PNL, echipa aleasa de Draganescu, se afla doi fosti primari ai Timisoarei, Liviu Borha (vicepresedintele CJ) si Viorel Oancea (deputat). Cei doi sunt de ieri si vicepresedinti ai filialei, alaturi de Traian Stancu si Cantemir Parva. Printre cei noua membri ai Biroului se afla si seful Corpului de Control al prefectului, Laviniu Bedrosian.

Printre cei care si-au exercitat dreptul de a vota la Conferinta judeteana de ieri s-a aflat si primarul din Fibis, Marinel Pelea. Acesta a fost ales pe listele PSD, dar partidul i-a retras sprijinul politic. Dupa un traseu politic "de invidiat", care a inceput tot cu liberalii, Pelea a trecut si prin PRM si prin PSD pentru a ajunge din nou in PNL.

Conform noii legislatii, din 1 ianuarie 2006, prefectul nu va mai fi inregimentat politic, asa ca Ovidiu Draganescu trebuie sa se decida in cel mai scurt timp pentru care parte va opta. Intrebat daca prin aceasta noua alegere judetul a pierdut un prefect, presedintele reales al filialei PNL a raspuns ca asta se va sti doar la 1 ianuarie anul viitor.

Secretarul general al Guvernului, Mihai Voicu, a declarat, insa, ca poate paria ca Draganescu nu va renunta niciodata la PNL.