Doi distribuitori online de filme din Rusia, dintre care unul deținut de compania Yandex listată pe bursa americană, au fost puși sub acuzare de Moscova pentru încălcarea legii privind așa-zisa „propagandă LGBT” prin difuzarea serialului american „Supergirl”, relatează Reuters.

Actrita Melissa Benoist in rolul lui Supergirl din serialul omonimFoto: The CW / Planet / Profimedia Images

Anul trecut Curtea Supremă de la Moscova a interzis pe motiv de extremism „mişcarea internaţională” LGBT+, precum şi toate „filialele” acesteia în Rusia, deși o astfel de organizație nu există.

Mutarea a venit după ce cu un an înainte președintele Vladimir Putin a promulgat o lege severă împotriva „propagandei LGBT”, care de facto interzice orice exprimare publică a identității homosexuale în Rusia.

El promulgase încă din 2013 un proiect de lege menită să interzică prezentarea identității LGBT în public, însă autoritățile ruse și-au intensificat reprimarea față de această comunitate după declanșarea războiului din Ucraina.

Companiile puse acum sub acuzare, Kinopoisk și Restream Media, vor fi judecate de o instanță administrativă pentru propagarea „propagandei privind relațiile sexuale netradiționale” și „schimbării de sex” în mediul online, potrivit unui anunț publicat pe portalul web al unei instanțe din Moscova.

Același anunț arată că miercuri au fost puși sub acuzare într-un caz separat doi directori ai acestor companii. Lor li se aduc aceleași acuzații.

Companiile rusești au fost amendate anterior pentru „demonstrarea” unor relații LGBT

Kinopoisk, o companie deținută de Yandex, și Restream Media, în care gigantul rusesc Rostelecom deține o cotă majoritară, au fost amendate de mai multe ori în virtutea unui articol asemănător din legislația rusă, care interzice „demonstrarea” relațiilor LGBT pentru minori.

Companiile au fost amendate anterior după ce nu au etichetat filme precum Bridget Jones's Diary și Perfect Strangers ca fiind destinate unui public cu vârsta 18+. Un purtător de cuvânt al Kinopoisk a declarat pentru Reuters că noile acuzații au de-a face cu difuzarea serialului american Supergirl, care prezintă o relație între persoane de același sex.

Reprezentantul companiei a declarat de asemenea că aceasta intenționează să conteste acuzațiile la adresa sa într-o curte de apel.

„Legile și reglementările, așa cum sunt ele redactate acum, nu oferă suficiente criterii obiective pentru a stabili [ce înseamnă] propagandă a unor relații netradiționale”, a declarat compania într-un comunicat remis Reuters.

„Sperăm ca actualele practici de a amenda cinematografele online vor fi înlocuite cu avertismente”, a adăugat ea.

Restream Media nu a făcut deocamdată comentarii pe acest subiect.