Adunarea Generala a Actionarilor Textile-Incaltaminte, desfasurata la 25 iunie, a consfiintit retragerea societatii de la tranzactionare la Bursa Electronica Rasdaq si mutarea sediului sau la Galati, acolo unde se afla sediul Metex, firma prin care americanii coordoneaza acum fosta societate clujeana.

Cu toate acestea, doi dintre actionarii minoritari ai TETA, Dan Nicolaescu si Ibram Acsen, s-au opus mutarii si divizarii. Deoarece Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare a sugerat, in acest caz, protectia "minoritarilor", Consiliul de Administratie al TETA le-a recomandat acestora sa se retraga din societate.

Actionarii minoritari au raspuns printr-un sir de actiuni in instanta, intentate la Tribunalul Comercial Cluj.

Intre timp, Ministerul Finantelor Publice a operat, in scriptele sale, mutarea sediului social la Galati si existenta, la Cluj, a unui simplu punct de lucru al TETA. Deocamdata, Rasdaq consemneaza ca TETA este "momentan suspendata".

"Nu putem spune nimic despre divizarea societatii, in lipsa directorului general", ne-a transmis directorul economic Cadariu Ildiko, in lipsa Mirunei Hidisan, care se afla in concediu.

Jonglerii cu imobile si marfa

De-a lungul timpului, Textile-Incaltaminte a absorbit mai multe societati din sector: Coral Turda, Modern Comexim Resita si Bucuresti Vest Center.

Ulterior, actionarul principal, Ivington, a solicitat transformarea sediilor din Turda, Resita si Bucuresti in sucursale, urmata de divizarea TETA in alte doua firme, Coral Tex Turda si Bucuresti Alfa Center, necotate pe piata de capital, la care actionarii urmau sa primeasca parti sociale, demers neacceptat de "minoritari".

Dupa divizare, capitalul social al TETA, care a ajuns de la 8,7 la aproape 14 miliarde de lei vechi, s-a micsorat la numai 4,7 miliarde, iar numarul de actiuni, de la 556 000 la 188 000, la o valoare nominala de 25 000 de lei vechi. TETA avea ca actionari, la finele anului trecut, pe Ivington - 83,6%, persoane fizice - 13,2%, persoane juridice - 3%.

Potrivit unui raport pe 2004 al Textile-Incaltaminte, societatea dispunea de proprietati dispuse pe 55 400 mp, plus 2 300 mp depozite, majoritatea suprafetelor aflandu-se la Cluj – 14 700 mp, Turda – 9 500 mp si Bucuresti – 30 000 mp. Din suprafata totala, conducerea a inchiriat 4 500 mp.

Veniturile din chirii s-au ridicat, anul trecut, la 2 milioane de dolari, in timp ce activitatea comerciala a produs, in cele doua spatii comerciale inchiriate de la Consiliul Local Cluj Napoca, o cifra de afaceri de 4,5 miliarde de lei vechi. In prezent, stocul de marfa din magazinele clujene se afla in custodie, pentru lichidare, la Metex Galati.

Bilantul financiar al TETA pe 2004 indica un profit de o jumatate de milion de euro, mai mic decat in anul precedent. Datoriile totale ale firmei s-au ridicat, anul trecut, la aproape 300 000 de euro, cele salariale si la bugetul de stat fiind achitate in ianuarie 2005, ramanand de achitat garantiile catre chiriasi, dividendele - 5 miliarde vechi, si datoriile la furnizori - 1,1 miliarde vechi.

Concentrare economica in comertul romanesc

Operatiunile de concentrare economica de pe piata comertului cu amanuntul si a serviciilor de inchiriere spatiilor comerciale au intrat si in vizorul Consiliului Concurentei.

"Metex Galati, membra a Grupului New Century Holding, prin fondul de investitii Ivington Enterprises Ltd Cipru - actionarul principal, a notificat concentrarea economica realizata prin achizitionarea Muntenia Comal Ploiesti de catre Omnia Ploiesti, cu care Metex a fuzionat ulterior", a informat Consiliul.

In calitate de actionar majoritar, Metex a propus un program de restructurare care a presupus disponibilizarea a doua treimi salariatii Omnia. La Galati, Metex a beneficiat de un spatiu comercial de care era interesata compania Rewe, pentru infiintarea unui magazin.