O hotarare luata de Consiliul Local a municipiului Timisoara acum mai bine de un an si jumatate a pus paie pe foc intr-un scandal dintre locuitorii a doua cartiere contra Primariei si a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea "Maranatha".

Printr-un troc intre reprezentantii bisericii respective si municipalitate, institutia crestina a primit o suprafata de 2.500 de metri patrati, adica aproape un sfert din spatiul verde, din singurul parc in care se pot recrea cetatenii din doua cartiere mari ale orasului.

In schimb, administratia locala s-a ales cu o suprafata de 1.800 de metri, in apropierea parcului, un teren inutilizabil din cauza pozitiei dintre blocuri. Acest teren fusese donat catre Biserica Baptista, dar nu putea fi folosit pentru a ridica un centru crestin pentru acest cult asa ca, in februarie 2004, consilierii locali au aprobat schimbul de terenuri.

"Bomba" a avut efect intarziat pentru ca de-abia de cateva saptamani s-au inceput lucrarile in parc si s-a ingradit o portiune. Masura a dus la nenumarate sesizari din partea locatarilor catre Corpul de Control al Prefecturii si catre institutiile de presa din oras.

La finele saptamanii trecute, in locul respectiv, Atelierul Civic "Ariergarda" a organizat o dezbatere publica, asa cum trebuia, de fapt, sa se faca inainte de adoptarea unei decizii a Consiliului Local.

Cele peste 200 de persoane prezente la dezbaterea "Ajutati-ne sa salvam Paduricea Giroc", au solicitat primarului municipiului, Gheorghe Ciuhandu, anularea hotararii, in caz contrar oamenii fiind gata sa dea in judecata municipalitatea.

Implicare democrata in proiectul "Maranatha"

Aspecte cel putin interesante au iesit la iveala la intalnirea respectiva, pentru ca din partea Primariei au fost prezenti atat arhitectul-sef al orasului, Radu Radoslav, cat si unul din consilierii locali ai PD, baptistul Ovidiu Ciuhandu.

I-au stat alaturi senatorul democrat Gheorghe David, reprezentant al cultului baptist si fost consilier local, si noua directoare a Inspectoratului Teritorial de Munca, democrata Cornelia Corescu, de aceeasi religie.

Implicarea democratilor in chestiunea de la padurice a fost recunoscuta si de Valentin Moldovan, consilier local din partea PPCD. Corescu, fost auditor superior in Primaria Timisoara, a recunoscut ca a fost cea care a plimbat actele intre biserica si consilierii locali, in contextul in care ea era si sefa Directiei de Relatii cu cultele a Primariei.

Actuala sefa de la ITM a iesit din campul functionarilor publici acum un an, dupa ce a avut un conflict cu sefa sa de la Serviciul Audit, Mihaela Marza, fina primarului Ciuhandu, scandal in care s-a implicat si senatorul liberal Viorel Oancea.

O dezbatere publica intarziata

Oamenii suparati foc au incercat sa afle de la arhitectul-sef cum s-a putut lua o asemenea decizie de distrugere a unei bune parti din spatiul verde fara a fi consultati la o dezbatere publica, asa cum cere legea. Ei l-au acuzat pe Radoslav ca e e corupt si ar fi luat spaga.

"Cu ce drept intrati in singurul parc dintre doua cartiere?", au intrebat locuitorii. Arhitectul-sef al orasului a incercat sa le explice ca trocul a fost legal, insa nu a reusit sa se faca inteles. La randul lor, reprezentantii Bisericii Baptiste au specificat ca nu se va atinge nimeni de nici un copac si ca locul pe care construiesc centrul crestin era, de fapt, doar depozit de gunoaie.

Locuitorii celor doua cartiere nu au dorit sa mai aiba in zona o parcare de 60 de locuri sau un bazin de inot pentru copii, din moment ce asa ceva exista deja, iar pretul pentru ele este distrugerea spatiului verde.

Afacerea se pune acum in carca primarului Gheorghe Ciuhandu, pentru ca el este cel acuzat ca a permis sa se ajunga in aceasta situatie. Oamenii ii cer edilului sa anuleze hotararea de Consiliu Local, in caz contrar ei amenintand ca vor da Primaria in judecata.

Prezent la fata locului, seful Corpului de Control al Prefecturii, Laviniu Bedrosian, a declarat ca nu se mai poate face nimic din punct de vedere administrativ, pentru ca termenul de decadere a trecut de multa vreme. "Tot ce putem face e sa verificam legalitatea tranzactiei terenurilor", a mentionat acesta.

Reprezentantii Prefecturii au demarat deja un control la Primaria Timisoara pentru a verifica cum s-au gestionat bugetele pentru spatiile verzi. La o prima verificare, seful Corpului de Control a sesizat ca trei dintre firmele concesionare ale spatiilor verzi nu au primit fondurile corect.

Astfel, una dintre firme a primit 22 de miliarde lei pentru 110 hectare, iar alte doua societati care au in concesiune 38 de hectare au primit o suma aproape egala, 19 miliarde lei. La Primarie, evidenta este, insa, exact invers.

Si prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a facut referiri la situatia spatiilor verzi din municipiul resedinta a judetului, el fiind nemultumit ca in unul din cele mai mari parcuri ale orasului s-a construit un sediu imens pentru una din societatile de utilitate publica.