Consiliul Concurentei va investiga furnizorii de energie termica si apa calda in sistem centralizat, ca urmare a unei sesizari depuse de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT), in care Asociatia atragea atentia asupra unor conditii de debransare a cetatenilor ce contravin Legii Concurentei 21/1996.

Plangerile se refereau initial la Bucuresti, Bacau, Braila, Buzau, Focsani, Galati, Iasi, Onesti, Timisoara si Targu Mures, dar Asociatia a subliniat ca situatii similare se intalnesc in multe alte orase.

Acesta este probabil motivul pentru care investigatia anuntata vineri de Consiliul Concurentei, va avea ca obiect posibilele incalcari ale legii concurentei de catre agentii economici care livreaza apa calda si energie termica in sistem centralizat din intreaga tara.

„Concurenta neloiala nu prejudiciaza doar firmele dintr-un anume domeniu, ci in primul rand consumatorul, care nu mai are posibilitatea de a alege dintre mai multe oferte pe cea care ii convine. Noi credem ca acest lucru se intampla pe piata energiei termice si ne bucuram ca se iau masuri pentru a remedia aceasta neregula", a declarat Dana Sofia, directorul excutiv APICT.

In privinta ENERGOMUR, reprezentantii asociatiei s-au plans ca societatea de termoficare din Targu Mures detine o pozitie de monopol pe piata, cu ajutorul unor hotarari ale Consiliului Local, care conditioneaza debransarea consumatorilor din sistemul centralizat de incalzire de plata unei taxe piperate.

Cu toate ca reprezentantii ENERGOMUR au negat astfel de practici, ei trebuie sa dea cu subsemnatul la Consiliul Concurentei pentru a demonta acuzatiile.