Locatarii a trei blocuri ANL din municipiul Bistrita ar putea fi evacuati intrucat sistemul de evacuare a apelor menajere nu mai functioneaza de aproape o luna, iar subsolurile imobilelor sunt inundate.

Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP), medicul Constantin Anton, a declarat ca o echipa a Inspectiei Sanitare de Stat a fost prezenta la fata locului si a constatat ca zona este un adevarat focar de infectie.

"Apele reziduale din beciuri atrag insecte purtatoare de boli, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca intra in panza freatica. Este un adevarat dezastru. Noi am amendat deja Primaria, dar pentru ca nu a facut nimic pentru a evacua apele reziduale am putea dispune ca masura extrema, evacuarea celor trei blocuri", a declarat Anton.

De asemenea, o echipa din cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC), condusa de directorul executiv al institutiei, Lorica Sut, a solicitat, la randul sau, evacuarea apelor menajere din subsolurile blocurilor si repornirea centralelor termice de scara, a caror functionare a fost intrerupta din motive de securitate, apa de aproape doi metri acoperind inclusiv sursa de alimentare cu energie electrica.

Din acest motiv, de peste trei saptamani, locatarii blocurilor ANL nu au apa calda.

In urma anchetei demarata de inspectorii OJPC, a reiesit faptul ca Regia Judeteana de Apa "Aquabis", administratorul pompelor de evacuare a apelor reziduale, are doua vidanje, insa ambele s-au defectat in urma inundatiilor. Potrivit directorului tehnic al regiei, Marius Marinescu, in prezent nu exista nici o posibilitate de a scoate apa.

Primaria Bistrita, proprietara ansamblului de locuinte de la Viisoara, a sesizat firma care a instalat pompele in baza unui contract in valoare de 5 milioane de lei noi, ca acestea s-au defectat si i-a cerut sa le inlocuiasca intrucat instalatiile se afla in perioada de garantie.

Cele trei blocuri ANL din cartierul Viisoara, in care locuiesc peste 200 de familii, au fost construite intr-o zona fara canalizare. In urma cu 2 ani, Primaria a investit circa 5 milioane de lei noi intr-un sistem de pompare a apelor menajere spre statia de epurare a orasului. Sistemul nu a fost, insa, adaptat conditiilor din zona intrucat, in caz de pana de curent, pompele nu mai porneau.