Primaria Cluj-Napoca a inceput de ieri, prin Serviciul de Executare Silita, recuperarea debitelor pe care cei 6000 de restantieri le datoreaza bugetului local. Munca inspectorilor de specialitate se afla abia la inceput, ei avand pe lista, pana la sfarsitul lunii octombrie, circa 125 de persoane. In prima zi au fost "vizitati" abia 12 restantieri.

Prima oprire a echipei de control, pazita si de doi politisti ai Primariei, a fost pe strada Serpuitoare la numarul 35. La acest numar, surpriza, o vila impresionanta. "Proprietarul detine aici mai multe pozitii, la numarul 33, 35 si 37 si pentru toate are datorii la plata impozitului pe teren si cladiri", a declarat inspectorul Vasile Toader.

Inspectorii au sunat la poarta si usa a fost deschisa de o femeie care a spus ca familia Dumitras, proprietarii, nu sunt acasa, dar ca va suna dupa capul familiei. Intimidata si de prezenta camerelor de filmat, aceasta s-a retras rapid in casa.

Cu vila, dar si cu restante

Peste numai 10 minute, a aparut Dan Dumitras, caruia i s-a explicat situatia. "Am mai fost la dumneavoastra saptamana trecuta si v-am spus ca aveti niste restante de platit. Ne-ati promis ca platiti, dar tot nu ati facut-o", a spus inspectorul Toader. Replica proprietarului a venit rapid. "Pai tocmai vin de la Primarie, unde am fost sa clarific situatia.

E o neintelegere, pentru ca eu am vandut un teren la mai multi proprietari si ei nu s-au declarat la finante, ca impozitul sa inceapa sa curga pe numele lor", a declarat, sigur pe el, Dumitras. Inspectorii nu s-a lasat insa convinsi de replica aceasta si conversatia a fost continuata in interiorul vilei, departe de ochii presei.

Explicatia lui Dan Dumitras nu sta insa in picioare, conform evidentelor celor din Primarie, el datorand circa 15 milioane plus penalizari numai pe anul 2004 pentru terenul si vila de pe strada Serpuitoare si casele de langa aceasta.

Dupa circa 15 minute de "negocieri", Dumitras si Toader au iesit afara si au mers catre masina proprietarului, unde acesta, care intre timp isi chemase si avocatul, a fost dispus sa plateasca toata suma datorata. "Am avut noroc cu dumneavoastra, presa, ca numai asa sunt dispusi sa plateasca, de rusine ca sunt dati la televizor", a comentat seful Directiei Impozite si Taxe Locale, Victor Radoi.

Prima "descindere" s-a lasat astfel cu 27 de milioane de lei incasati la bugetul local.

Un avocat fara bani

A doua oprire a echipei de control a fost pe strada Fierului la numarul 3

Inspectorii Primariei povestesc ca proprietarul, avocatul Nicolae Lucaciu, vorbeste intotdeauna cu ei de la geam si nu le-a permis niciodata accesul in curte. "O sa iasa cu scandal", ne avertizeaza unul din functionari. Dupa ce s-a sunat la poarta, avocatul Lucaciu a deschis, intr-adevar, geamul si a purtat o conversatie scurta cu directorul Victor Radoi.

Apoi, impresionat si el de camerele de filmat, i-a invitat pe doi dintre inspectori inauntru. Cand acestia au cerut ca si cei doi politisti ai Primariei sa intre, s-au lovit insa de un refuz vehement. "Politia fara Parchet la mine nu intra", a replicat avocatul Lucaciu.

Dupa discutii prelungi, inspectorii au iesit si au inceput sa scoata pe geam cateva obiecte sechestrate. Mai exact, un televizor si un cuptor cu microunde. "Am luat aceste bunuri, dar avocatul ne-a promis ca, in cel mult o luna, va achita suma restanta, pentru ca acum nu are bani la dispozitie", a declarat Radoi.

Daca Nicolae Lucaciu nu va plati cele circa 13 milioane datorate, bunurile sechestrate vor fi scoase la vanzare, pentru ca Primaria sa-si recupereze debitul. Pana la sfarsitul zilei de ieri, inspectorii Primariei au reusit sa incaseze 54 de milioane de lei si sa ridice trei televizoare color, un cuptor cu microunde si un aspirator.

Sase mii de somatii

In acest an au fost trimise circa 6000 de somatii catre clujenii restantieri la bugetul local. Valoarea restantelor la taxe si impozite locale se ridica la aproape 50 de miliarde de lei, dintre care 42 de miliarde reveneau persoanelor fizice si numai restul persoanelor juridice din municipiu.

Primarul Emil Boc a anuntat, in urma cu doua saptamani, ca va incepe lupta cu restantierii prin suplimentarea personalului de la Serviciul de Executare Silita. In urma acestei "amenintari", doar 4% dintre cei cu restante au achitat sumele datorate. Actiunile din zilele urmatoare sunt menite sa traga un semnal de alarma pentru cei care nu isi platesc impozitele la bugetul local.