Functionarii aparatului propriu al CJ Mures vor efectua stagii de pregatire in Belgia, pe mii de euro, din banii publici. Cursurile puteau fi organizate in tara, pe banii Uniunii Europene. Pentru proiectul Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, insitutiile administratiei judetene vor cheltui peste 2,5 milioane de euro anual.

CJ Mures va avea reprezentanta la Bruxelles, pentru care va plati chirie cota parte, tot din bani publici. Consilierii judeteni sunt chemati maine sa aprobe cati bani vor cheltui functionarii mureseni doar pentru a face lobby.

Consiliul Judetean Mures va avea o reprezentanta la Bruxelles, iar functionarii publici din aparatul propriu vor efectua stagii de pregatire in Belgia.

In sedinta de maine, consilierii sunt chemati sa aprobe incheierea unei conventii cu Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, care in ultima reuniune nationala, desfasurata in urma cu o luna la Mamaia, a ticluit o afacere imobiliara care va vaduvi bugetele judetene de mii de euro.

Afaceri imobiliare

Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania - UNCJR (al carei membru este si Consiliul Judetean Mures), a demarat activitatea de deschidere a unui Birou Permanent de Reprezentare a acestui organism la Bruxelles.

Cu ocazia Adunarii Generale a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania s-a stabilit modul in care reprezentanti desemnati ai consiliilor judetene vor avea posibilitatea de a efectua, prin rotatie, stagii de practica in Belgia.

Printr-o adresa trimisa la CJ Mures a fost solicitata nominalizarea in scris a unui reprezentant pentru efectuarea primului stagiu.

De asemenea, prin intemediul aceleasi adrese, UNCJR a inaintat CJ Mures proiectul de conventie al carui obiect il consituie identificarea si inchirierea de catre UNCJR a spatiilor de locuit pentru reprezentantul CJ Mures care va efectua stagiul de pregatire.

Algoritmul este aplicat la nivel national. Fiecare Consiliu Judetean din tara a incheiat sau urmeaza sa incheie o astfel de conventie.

Conform obligatiilor stipulate la articolul 3 al respectivului document, UNCJR va prezenta variantele de cazare identificate si va semna in numele Consiliul Judetean contractul de inchiriere a spatiilor, cu respectarea optiunii CJ pentru una dintre variantele propuse.

Nici in obligatiile UNCJR, nici in cele ale CJ nu se stipuleaza macar ca se va incerca alegerea celei mai putin costisitoare dintre variante.

Adresa UNCJR catre presedintele CJ Mures, Lokodi Edita, mentioneaza ca pentru angajatul trimis la pregatire, bugetul va trebui sa suporte transportul, chiria pe un an a locuintei, diurna (35 de euro pe zi), dotarea tenica (computer si imprimanta), dar si cheltuielile pentru comunicatii (telefonie, internet).

Lobby costisitor

Procedura aprobata de organismul national prevede ca durata stagiilor de pregatire va fi de zece saptamani, primul dintre acestea urmand sa inceapa la 1 octombrie si va dura pana pe 15 decembrie 2005.

Principalele obiective sunt imbunatatirea performantelor domeniul afacerilor europene la nivel local, dezvoltarea abilitatilor de a realiza proiecte in perspectiva accesarii fondurilor structurale si cresterea gradului de utilizare a tehnicilor de lobby la nivelul administratiei publice locale.

Stagiarii vor participa la cursuri si seminarii (sustinute de experti din cadrul institutiilor sau companiilor belgiene) si vor participa la evenimente organizate in Bruxelles de catre institutii europene.

Pentru toate acestea vor beneficia de bani publici, totalul estimativ pentru primul stagiu, inscris in expunerea de motive a hotararii CJ Mures ce va fi aprobata maine, este de 8.040 de euro.

Sumele aprobate in diferite judete ale tarii demonstreaza ca "actiunile de promovare" intreprinse de consiliile judetene pot fi considerate risipe ale banilor publici.

Presedintele UNCJR, Liviu Nicolae Dragnea, a incercat sa fie convingator, declarand ca "nu este vorba despre case sau apartamente, ci doar de niste garsoniere, pentru care chiria nu depaseste 600 de euro".

Totusi, impartind suma estimata de CJ Mures pentru cazare (800 de euro/luna) la numarul de zile ale unei luni (30) reiese un cost de 1.866 de euro pentru cele 10 saptamani ale primului stagiu de pregatire, doar pentru cazare (cam cu 1.266 de euro mai mult decat rezultatul prognozat de presedintele UNCJR).

In plus, conform precizarilor adresei UNCJR catre CJ Mures, locuinta va fi inchiriata pentru un an intreg (nu pentru zece saptamani).

Pentru a oferi alt exemplu ilustrativ, mentionam costurile estimate pentru chirie de catre consilierii judeteni brasoveni, care au aprobat pentru reprezentanta lor "de dormit" la Bruxelles suma de 2.500-3.000 de euro.

In plus, stagiile de perfectionare vor avea loc la sediul reprezentantei UNCJR din Bruxelles, inchiriat cu 4.100 de euro pe luna, inaugurarea acestui centru fiind programata pentru 11 octombrie.

Alternativa costisitoare

Presupunand ca fiecare consiliu judetean din Romania va cheltui "doar" 5.000 de euro lunar pentru reprezentanta de la Bruxelles, rezulta un cost anual de peste 2,5 milioane de euro.

Desi exista un sprijin constant - logistic si financiar - din partea Delegatiei Comsiei Europene in Romania pentru organizarea cursurilor de perfectioanre ale functionarilor din administratia publica locala, s-a considerat ca aceste stagii nu se puteau face in tara, la costuri mai reduse si cu aceleasi rezultate.

Presedintele UNCJR, Liviu Nicolae Dragnea, explica situatia astfel: "In tara nu are cine sa faca aceste stagii. Sigur, am fi putut incerca sa facem un proiect pentru a le realiza in tara, cu fonduri de la UE. Nu ne oprea nimeni, dar un asemenea proiect dureaza doi ani pana il facem", a declarat Liviu Dragnea.

Presedintele CJ, Lokodi Edita, ne-a declarat, insa, ca nu cunoaste modalitatile prin care Delegatia Comisiei Europene poate sprijini organizarea unor astfel de stagii. "In principiu, Delegatia Comisiei Europene asigura sprijin pentru acTste stagii, cu conditia ca ele sa fie organizate in urma unor proiecte avizate de ministerele de resort.

Noi nu finantam direct proiectele, ci banii sunt asigurati prin ministere", ne-a declarat Iulia Enescu, secretarul biroului de presa al Delegatiei Comisiei Europene in Romania.