Directia de Interventii si Actiuni Speciale Constanta, una dintre cele mai prestigioase forte speciale din Politia Romana, se confrunta cu o grava problema, si anume lipsa de atentie si interes din partea Inspectoratului General al Politiei Romane. Lucru care se reflecta in nivelul dotarii tehnice a luptatorilor DIAS, acestia dispunand, la cateva zeci de lucratori, de o singura casca antiglont.

Indiferenta IGPR-ului nu numai ca pune in pericol viata luptatorilor DIAS, dar si pe a celor pe care acestia ar trebui sa o apere. Patru grupe de asalt, patru de patrundere si o grupa pirotehnica, aceasta este componenta Directiei de Interventii si Actiuni Speciale Constanta, care totalizeaza cateva zeci de angajati.

Rolul acestei forte speciale este de a veni in sprijinul politistilor cand acestia sunt depasiti de situatie.

Dintre situatiile in care acestia sunt solicitati sa intervina putem enumera scandaluri, reglari de conturi de tip mafiot, protectia politistilor pe timpul escortelor sau in timpul retinerii de persoane cu comportament violent, perchezitii la resedinta unor infractori periculosi sau cunoscuti ca detinand arme albe sau de foc, dar si multe alte cazuri in care exista riscul degenerarii actiunilor in scandaluri cu un grad ridicat al violentelor. De altfel, pentru a putea face fata unor astfel de situatii, luptatorii DIAS beneficiaza de o pregatire speciala, atat practica, dar si teoretica.

Desi DIAS Constanta este cea mai prestigioasa formatiune de acest gen, politisti din toata tara venind aici sa participe la cursurile de pregatire si specializare in tactici si tehnici politienesti organizate la sediul acestei directii, IGPR-ul a intors spatele acestei unitati.

In ciuda faptului ca logistica este impetuos necesara in domeniul fortelor speciale, lucratorii DIAS isi pun viata in pericol la fiecare misiune din cauza lipsei dotarilor. „DIAS Constanta este dotata cu o singura casca antiglont si cinci veste antiglont pentru cateva zeci de persoane", ne-a declarat comisar sef Emil Moraru, seful trupelor DIAS Constanta.

Cat despre armamentul din dotare, tot seful DIAS a declarat ca „este absolut depasit, nu are nici o legatura cu pregatirea moderna care se desfasoara in baza DIAS Constanta". De asemenea, nici renumitele van-uri Mercedes Vito, aflate in dotarea unitatii respective, nu se preteaza la o astfel de activitate

Van-urile Mercedes, masini de lux absolut inutile

„Autovehiculele Mercedes Vito sunt masini de lux, cu tractiune pe puntea fata, cu garda la sol foarte joasa si cu motoare insuficient de puternice. Nu se preteaza deloc la misiunile desfasurate de luptatorii DIAS. Standardele prevad ca o astfel de masina sa aiba cel putin 3 usi de acces, iar cele din dotarea noastra nu au decat una", a declarat comisar sef Emil Moraru.

Tot el a precizat ca nu au fost consultati niciodata in ceea ce priveste achizitia de echipamente. Din spusele lui Emil Moraru am inteles ca achizitionarea Mercedes-urilor s-a facut in mare secret.

Prin urmare, Politia Romana este o institutie publica, insa nu toate achizitiile trebuie sa beneficieze de maxima transparenta?!? Dar, ca de obicei, diversele comisioane intrate in buzunarele mai-marilor Politiei sau ale unor ministri au dus la achizitionarea pe banii publici a unor lucruri absolut inutile.

De altfel, cand IGPR-ului i-au fost semnalate aceste probleme, DIAS Constanta a primit drept raspuns adrese in care era specificat bugetul de austeritate!

Salariile lucratorilor DIAS, de rasul infractorilor

Desi Politia Romana are pretentia sa se alinieze standardelor occidentale, aceasta atitudine fata de trupele DIAS contrazice aspiratiile europene ale IGPR-ului.

Motto-ul europenilor este „politistul trebuie sa ajunga teafar acasa", dar probabil ca motto-ul liderilor din IGPR este „in 22 milioane de romani gasim si alti fraieri sa isi riste viata pe salarii de toata jena si rusinea". Asta pentru ca sa nu aveti senzatia ca remuneratia din sectorul respectiv este pe masura muncii prestate.

„Singurul lucru care ne motiveaza este pasiunea pentru meseria care o practicam, in nici un caz salarizarea, care este sub orice critica", ne-a mai comunicat seful DIAS. O alta problema cu care se confunda lucratorii din cadrul DIAS Constanta este lipsa asigurarilor.

„Luptatorii nu au asigurari, iar firmele de asigurare refuza sa faca acest lucru, data fiind natura muncii noastre, sau, daca o fac, impun niste conditii care fac absolut inutila acea asigurare" ne-a incredintat Emil Moraru, care a incercat la un moment dat sa incheie o asigurare cu societatea ING, dar nu a reusit sa ajunga la absolut nici o intelegere.

De altfel, faptul ca societatile de asigurari din Romania nu vor decat sa goleasca buzunarele oamenilor, nu sa ii ajute, este deja bine cunoscut. Dar aceasta problema a asigurarilor pentru luptatorii din cadrul fortelor speciale a existat si in tarile dezvoltate si a fost rezolvata printr-o hotarare emisa de legislativ.

Dar ce interes ar avea parlamentarii nostri sa emita o astfel de lege? Nici asigurari pentru autovehicule nu isi pot face, decat cele specificate de lege, motivul fiind absolut acelasi.

In pofida faptului ca fortele DIAS reprezinta o autoritate importanta in restabilirea ordinii in momentele de criza, Inspectoratul General de Politie a preferat sa cumpere biciclete decat sa achizitioneze veste antiglont. Lipsa de dotare a acestei Directii nu pune in pericol doar viata luptatorilor respectivi, dar si a cetatenilor care beneficiaza de protectia lor.

Ne intrebam: este cumva nevoie ca una dintre misiunile DIAS sa se transforme intr-o baie de sange pentru ca cei ce conduc destinele politistilor, si nu numai, sa ia si decizii intelepte, nu numai in interes personal?