Judecatoria Targu-Mures a cerut reluarea cercetarii penale in dosarul deturnarii de fonduri de la filiala mureseana a Bancii Romane de Dezvoltare (BRD).

In consecinta, magistratii au dispus trimiterea inapoi la Parchet a dosarului de cercetare penala constituit in baza plangerii patronului SC "Ivany Com" SRL, Szent Ivany Istvan, care reclama faptul ca firma sa a avut de suferit de pe urma unei deturna-ri de fonduri care i-a afectat contul deschis la filiala BRD, provocandu-i prejudicii de cateva zeci de miliarde de lei care au dus la falimentarea societatii.

Sentinta Judecatoriei a fost data pe 27 septembrie si poate fi atacata cu recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.

Magistratii care au primit spre rejudecare plangerea impotriva rezolutiei Parchetului, formulata de Szent Ivany Istvan, nemultumit de faptul ca procurorii nu au extins cercetarile si au gasit vinovat doar un operator bancar de prejudiciile provocate firmei sale, considera ca in acest caz cerceta-rile trebuie continuate si completate.

Aceasta, desi Tribunalul Mures a casat in recurs o sentinta similara data, anul trecut, de Judecatorie.

Astfel, instanta de fond a dispus, saptamana trecuta, retrimiterea dosarului la Parchet, dupa ce admi-nistratorul SC "Ivany Com" SRL a mentionat in concluziile scrise ca: "Noi nu ne-am plans concret impo-triva doamnei Puni Felicia (operatorul gasit vinovat si sanctionat administrativ de procurori - n.r.), dar daca suplimentarea de probe pe care am cerut-o la Politie ar duce la concluzia ca si dansa este culpabila, cu atat mai vartos se impune restituirea dosarului la Parchet pentru completarea cercetarilor penale".

Patronul SC "Ivany Com" SRL a mai aratat, in document, ca operatoarea bancara este cel putin complice la infractiunea de deturnare de fonduri si ca nu poate fi vorba de neglijenta in serviciu. "Consideram ca in speta nu se analizeaza o greseala, o neglijenta in serviciu a vreunui modest functionar.

Cele comise impotriva noastra au fost desigur premeditate, constituind un abuz", sustine Szent Ivany Istvan.

In aceasta cauza, societatea s-a constituit parte civila, solicitand daune de circa 45 miliarde lei plus dobanzile legale cuvenite pentru pierderile inregistrate dupa decontarea a trei file CEC de catre functionarii BRD Mures catre trei societati cu care "Ivany Com" SRL nu a avut afaceri vreodata.

De asemenea, Szent Ivany s-a constituit parte civila si in nume personal, solicitand despagubiri in valoare de aproximativ 13 miliarde lei de la unitatea bancara pe care o considera vinovata atat de pierderea casei si a salariului, cat si a imaginii pe care a avut-o in societate.

Inainte ca instanta sa se pronunte asupra acestei plangeri indreptata impotriva rezolutiei procurorilor, Szent Ivany Istvan a depus o a doua plangere penala, de aceasta data impotriva sefului filialei muresene a BRD, Corneliu Grosu, pe care il acuza, de asemenea, de deturnare de fonduri si abuz in serviciu.